Верещук звинуватила The New York Times у перекручуванні її слов про референдум

Верещук звинуватила The New York Times у перекручуванні її слов про референдум

17 Лютого 2022
1862
17 Лютого 2022
14:50

Верещук звинуватила The New York Times у перекручуванні її слов про референдум

1862
Слова Ірини Верещук про референдум щодо Мінських угод були подані в статті в контексті вступу України в НАТО, через що склалося враження, що мова йшла про референдум саме щодо вступу в НАТО.
Верещук звинуватила The New York Times у перекручуванні її слов про референдум
Верещук звинуватила The New York Times у перекручуванні її слов про референдум

Віцепрем’єр-міністерка — міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук звинуватила американське видання The New York Times у перекручуванні її слів. 

«Вчора на New York Times вийшла стаття під авторством репортерів із московського бюро NYT: Andrew E. Kramer, Anton Troianovski, Michael D. Shear.

Це стаття про геополітичні відносини в трикутнику Україна-Захід-Росія. Серед іншого, автори матеріалу посилаються на мої слова, сказані напередодні в ефірі одного з телеканалів.

З повагою до New York Times змушена констатувати, що автори статті збрехали. В ефірі я казала про гіпотетичну можливість референдуму щодо Мінських угод, а вони написали так, нібито я говорила про референдум щодо вступу до НАТО. Тобто, зміст зовсім інший», – зазначила Ірина Верещук.

Вона також попросила виправити статтю і проінформувати про виправлення всі ЗМІ, які могли її передрукувати.

У статті в цитаті пані Верещук немає згадки про НАТО, проте її вислів подано в контексті аналізу ситуації навколо вступу України до Альянсу і без згадки про Мінські угоди, про які насправді вона говорила. До її слів та після, зокрема, цитуються політики, які говорять про пошук спільного рішення на тлі ультиматумів Росії щодо вступу України в НАТО, про те, що вступ до НАТО має бути рішеннням самих українців тощо.

«Президент припускає, що така можливість є, якщо не буде інших варіантів чи інструментів", – сказала пані Верещук в інтерв’ю українському телебаченню. Перспективи того, що Росія погодиться на референдум, невизначені, оскільки підготовка може зайняти місяці, протягом яких Москві буде дорого коштувати продовжувати підтримувати загрозу неминучого вторгнення», – йдеться в матеріалі NYT.

Раніше посол України у Великій Британії Вадим Пристайко в інтерв’ю BBC Radio 5 Live припустив, що Україна може відмовитись від вступу в НАТО, якщо її до цього змусять обставини. У МЗС України та Офісі президента заявили, що слова посла «вирвані з контексту».

Пізніше Пристайко уточнив, що євроатлантичний курс України залишається незмінним, але Україна шукає інші варіанти, «які дозволять вижити просто зараз».

Нагадаємо, курс на вступ до НАТО та ЄС закріплений на законодавчому рівні в Конституції України. Росія в ультимативній формі виступає проти приєднання України до НАТО.

Фото: скріншот з відео / «1+1»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1862
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду