«УП»/«ЄП» та Kyiv Independent відповіли на статтю NYT про «необхідність поступок» у війні з боку України

«УП»/«ЄП» та Kyiv Independent відповіли на статтю NYT про «необхідність поступок» у війні з боку України

25 Травня 2022
1418
25 Травня 2022
12:13

«УП»/«ЄП» та Kyiv Independent відповіли на статтю NYT про «необхідність поступок» у війні з боку України

1418
Редакція NYT у своєму матеріалі висловила думку, що Київ має поступитися територіями заради закінчення війни. У «УП» та «ЄП» вирішили вказати, в чому саме помиляються американські журналісти.
«УП»/«ЄП» та Kyiv Independent відповіли на статтю NYT про «необхідність поступок» у війні з боку України
«УП»/«ЄП» та Kyiv Independent відповіли на статтю NYT про «необхідність поступок» у війні з боку України

Видання «Українська правда» та «Європейська правда» виступили зі спільною редакційною статтею «Ілюзія компромісу: чому поступки Путіну стануть поразкою Заходу». Як пояснюють журналісти, це їхня відповідь на едіторіал The New York Times «The War in Ukraine Is Getting Complicated, and America Isn’t Ready», в якому пропагується ідея «пожертвувати "малим", але натомість уберегти світ від "більшої біди"». Стаття американського видання викликала резонанс як в Україні, так і за кордоном. Від Офісу президента України її прокоментував радник керівника ОПУ Михайло Подоляк, зазначивши, що «будь-які поступки Росії, це в перспективі ще більш кривава війна, в яку буде втягнуто ще більше людей».

В «УП» та «ЄП» зазначили, що вдаються до формату редакційної статті «лише у виняткові моменти», і своєю публікацією звертаються передусім до західних держав (матеріал доступний також англійською).

«Погляньмо на пропозиції тверезо. Редактори NYT наголошують, що вони у жодному разі "не намагаються задовольнити агресора", запевняють у підтримці України, підкреслюють важливість боротьби за свободу – але після ць ого пропонують рівно протилежне.

Заперечуючи все сказане на початку, редакційна колегія NYT пропонує віддати Путіну те, що він хоче. Вони переконують, що перемогти Росію та відновити територіальну цілісність України просто неможливо. А тому закликають Білий дім та Захід готувати Україну до програшу. Для цього вони вимагають від Байдена попередити Зеленського, що збройна підтримка буде обмеженою. «Зіткнення з цією реальністю може бути болючим», додають автори, ймовірно, не уявляючи, наскільки далекими від реальності є їхні пропозиції», зазначили в «УП» та «ЄП».

Редакції зазначають, що добре розуміють цинізм міжнародної політики, де немає місця альтруїзму.

«Коли уряди США, Німеччини, Франції, Британії, Італії тощо турбуються про глобальну безпеку, вони теж керуються своїми інтересами, адже їм вигідна стабільність світової економіки. Утім, примушення України до поразки у війні завдасть їм стратегічної шкоди. Ми наполягаємо: йдеться про поразку. Втрату частини територій не можна назвати інакше. Незалежно від формули, якою їх спробують замаскувати.

В українському суспільстві є консенсус, що єдиною формулою перемоги є відновлення територіальної цілісності України, включно з Донбасом та Кримом. Такої ж думки публічно дотримується український уряд, а також військові. Всі інші варіанти означатимуть або те, що війна ще триває та не закінчилася, або те, що Україна програла.

Саме позиція України визначатиме те, як підсумок війни трактуватимуть інші держави світу. Неважливо, що казатиме Білий дім у разі, якщо український народ говоритиме про свою поразку», йдеться в редакційній статті.

Журналісти додають, що попри те, що війну проти агресора веде українська армія, а Захід лише (і часто неохоче) надає підтримку – багато людей по світу вважають інакше. Вони сприймають це як війну Росії та НАТО. Тобто поразка України буде сприйнята як поразка НАТО, зокрема США.

«Ви можете заплющувати на це очі та заперечувати, але це не змінює реальність, особливо у державах, де є сильні позиції антизахідної пропаганди, у тому числі російської та китайської. Якщо уряд США зважиться на крок, який радить NYT – це завдасть неймовірного іміджевого удару по США та Заходу в державах, де суспільство не визначилося щодо напрямку свого розвитку» вважають в «УП» та «ЄП».

Вони зауважують, що в такому разі Заходу буде важко відповісти, навіщо боротися за свої цінності та демократію, якщо він зрадив навіть Україну, яка виходила на революції заради демократичного майбутнього.

«Інший вимір, за яким NYT штовхає світ до прірви – безпековий. Росія буде суттєво послаблена і – у разі збереження жорстких санкцій – певний час може утриматися від нових агресивних дій. Але навряд чи це триватиме довго. Поступки Путіну не принесуть "миру для нашого покоління", як свого часу помилково прогнозував Чемберлен, підписавши мирну угоду з Гітлером. Відчуття непокараності буде визначальним для подальших дій тиранії навіть після того, як Путін піде. Питання лише у тому, коли станеться наступний напад та хто буде його мішенню – Молдова, Грузія, знову Україна чи хтось інший. Держави НАТО теж не є у безпеці – лунають погрози Польщі та країнам Балтії», – нагадують журналісти.

Серед іншого, поступки Росії здатні поглибити глобальну продовольчу кризу. Поразка України на цьому етапі війни, на думку медійників, не принесе стійкого миру з РФ, лише заморозить конфлікт і при цьому збільшить прямі витрати західних донорів, США та ЄС на допомогу у відбудові України.

«У потрібний момент Україна сама визначить, що вважати своєю тактичною перемогою. Чи потрібно зупинитися на деякий час ще до відновлення повної територіальної цілісності, чи треба йти до кінця. Чи потрібно відвойовувати Крим зараз, чи треба взяти паузу і повернути його потім.

В Україні вже триває дискусія про це. Для нас, на відміну від Росії, мають значення життя наших військових та цивільних мешканців. Але це має бути рішення України. Бо якщо його спробує нав'язати Захід, обмежуючи допомогу тощо – це призведе до катастрофи.

А вона не потрібна ні Україні, ні США, ні Німеччині, ні Франції, ні уряду Італії, ні редакторам The New York Times», – роблять висновок журналісти.

Свою відповідь на редакційну статю The New York Times опублікувало й англомовне українське видання The Kyiv Independent. У ній ідеться, що перемога України не лише не є нереалістичною та малоймовірною: якщо ми хочемо, щоб світ лишився тим, яким ми хочемо, щоб він був, то перемога України є єдиним можливим варіантом. А намагання задобрити Путіна призведе до геополітичної катастрофи. 

Ілюстрація: dw.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1418
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду