Пристайко заявив, що Україна «могла б» відмовитися від вступу до НАТО. ОП та МЗС відреагували

Пристайко заявив, що Україна «могла б» відмовитися від вступу до НАТО. ОП та МЗС відреагували

14 Лютого 2022
1214
14 Лютого 2022
12:20

Пристайко заявив, що Україна «могла б» відмовитися від вступу до НАТО. ОП та МЗС відреагували

1214
ОП та МЗС наполягають, що слова Пристайка вирвані з контексту.
Пристайко заявив, що Україна «могла б» відмовитися від вступу до НАТО. ОП та МЗС відреагували
Пристайко заявив, що Україна «могла б» відмовитися від вступу до НАТО. ОП та МЗС відреагували

Посол України у Великій Британії Вадим Пристайко в інтерв’ю BBC Radio 5 Live припустив, що Україна може відмовитись від вступу в НАТО, якщо її до цього змусять обставини. У МЗС України та Офісі президента заявили, що слова посла «вирвані з контексту».

На запитання ведучого, чи може Україна розглянути варіант не вступати до НАТО, Пристайко відповів: «Ми могли б,  і це, можливо, відвернуло б кризу сьогодні. Але вже завтра ми знову лишилися б незахищеними..»

Згодом ведучий перепитав, чи справді посол мав на увазі, що Україна може відмовитися від вступу до НАТО?

«Так, ви праві, це те, що записано в нашій Конституції... Я зараз частково йду проти головного документа, що ми маємо. Коли я кажу це, (я маю на увазі - ДМ.) що ми гнучкі, намагаючись знайти найкращий вихід. Якщо нам доведеться пройти через якісь серйозні поступки, це те, що ми можемо зробити. Безперечно».

Водночас посол підкреслив, що вступ України до НАТО не змінить суттєво безпекової ситуації для Росії.

«Якщо чесно, Росія вже оточена країнами НАТО. Польща є членом НАТО, Словаччина, Угорщина, Румунія, Болгарія, Туреччина. Всі ці країни, які межують з Росією, вже є членами НАТО. Це не змінило безпекову ситуацію. Це не змінило безпеку для Росії. Тож Україна також особливо не змінить цього», – заявив Пристайко.

Він висловив думку, що Москві значно більше не подобається, що Україна може стати «чимось іншим, ніж Росія», і тоді росіяни захочуть також змінити напрям своєї країни.

«Це (вступ України в НАТО - ДМ.) небезпека не для народу Росії, не для території Росії, а для конкретного режиму, що вони мають просто зараз», – підкреслив  посол.

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що слова Вадима Пристайка про те, що Україна нібито готова розглянути відмову від членства в НАТО задля запобігання війні з Росією, «вирвані з контексту».

«Безумовно, заради миру і збереження життів наших громадян Україна готова йти на будь-які формати діалогів із країнами та міжнародними організаціями. Водночас посол Пристайко слушно зазначив в інтерв’ю, що перспектива членства в НАТО закріплена в Конституції України, але Україна наразі не є членом НАТО чи іншого безпекового альянсу. Тож ключовим для нашої країни стає питання гарантій безпеки», заявив у коментарі «Радіо Свобода» речник МЗС Олег Ніколенко.

У МЗС наголосили, що «безперечно, найкращою такою гарантією» був би негайний прийом України до Альянсу.

«Але загрози Україні існують тут і зараз, відтак пошук відповіді на питання гарантій стає фундаментальним нагальним завданням. При цьому, жодне рішення не може бути ухвалене всупереч Конституції України», – наголосили у міністерстві.

Речник президента Сергій Никифоров заявив, що Північноатлантичний та європейський курс залишаються пріоритетними для України.

«Північноатлантичний та європейський курс залишаються пріоритетними для України. По-перше, він закріплений у Конституції. По-друге, він знаходить відображення у щоденних кроках влади. По-третє, стосовно нього можна сміливо говорити, що є консенсус у суспільстві», – сказав Никифоров у коментарі «Інтерфакс-Україна».

За словами речника, не слід поспішати з висновками стосовно заяви Пристайка.

«Щодо слів Пристайка – я все-таки думаю, що не потрібно поспішати з висновками. Він використав слово "гнучкість", і я думаю, що потрібно перепитати в нього самого, що саме він мав на увазі – нехай він пояснює свої слова. Але жодних пояснень поки що не було», – зазначив Никифоров.

Никифоров також наголосив, що жодних пропозицій від західних партнерів України щодо можливої відмови від потенційного членства в НАТО, щоб уникнути війни з РФ, не надходило.

«Якраз навпаки. Вони всі неодноразово наголошували на тому, що політика відкритих дверей залишається для України відкритою», – резюмував він.

Нагадаємо, що курс на вступ до НАТО та ЄС закріплений на законодавчому рівні в Конституції України. Росія в ультимативній формі виступає проти приєднання України до НАТО.

З осені 2021 року західні ЗМІ з посиланням на дані розвідки повідомляють, що Росія знову накопичує війська і військову техніку на кордоні з Україною. Навесні 2021 року Росія вже демонстративно стягувала велику кількість військовослужбовців та техніки до кордонів України, називаючи це «навчаннями».

Про загрозу масштабного російського вторгнення відкрито заявляють очільники західних держав, зокрема, президент США Джо Байден та прем'єр Великої Британії Борис Джонсон.

Байден вже заявив, що широкомасштабне вторгнення в Україну стане для Росії «катастрофою», а російський президент Володимир Путін у цьому разі зазнає санкцій із боку Заходу, «яких він досі не бачив».

У січні 2022 року Велика Британія на тлі посилення російської ескалації почала постачати ЗСУ оборонне озброєння – високоточні протитанкові комплекси NLAW. Збільшили допомогу Україні і США.

Однак міністр оборони Олексій Резніков заявив, що кількість російських військових біля кордонів України співмірна з цифрами минулої весни. 

Президент Зеленський під час зустрічі з іноземними журналістами заявив, що США підтримують гостру «інформаційну ситуацію» навколо стягування російських військ до кордонів України.

11 лютого Джо Байден закликав громадян США негайно виїхати з України. 

Німецьке видання Spiegel з посиланням на ЦРУ повідомило, що Росія нібито має розпочати масштабний наступ на Україну 16 лютого 2022 року. Однак за даними джерел CNN, посилення градусу тривожності щодо російської агресії є частиною інформаційної стратегії Вашингтону. Нагнітання повідомлень про можливість повномасштабної військової операції РФ в Україні нібито потрібні, щоб збити з пантелику самих росіян.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1214
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду