Венедіктова: Слідство у «вугільній» справі Порошенка та Медведчука має завершитись у вересні

Венедіктова: Слідство у «вугільній» справі Порошенка та Медведчука має завершитись у вересні

17 Лютого 2022
1361
17 Лютого 2022
13:33

Венедіктова: Слідство у «вугільній» справі Порошенка та Медведчука має завершитись у вересні

1361
Але як довго буде тривати судовий розгляд – невідомо.
Венедіктова: Слідство у «вугільній» справі Порошенка та Медведчука має завершитись у вересні
Венедіктова: Слідство у «вугільній» справі Порошенка та Медведчука має завершитись у вересні

Слідство у так званій «вугільній» справі експрезидента, народного депутата Петра Порошенка та нардепа від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука має завершитись у вересні 2022 року. Про це в інтерв'ю «Forbes Україна» розповіла генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова.

«Після вручення підозр слідство має максимум 12 місяців, щоб закінчити розслідування, відправивши справу до суду, або закрити її. Слідство по "вугільній" справі ми маємо завершити у вересні. Після закінчення слідства матеріали відкриваються для ознайомлення стороні захисту. Потім – суд. Як довго буде тривати судове провадження – не відомо», – зазначила вона. 

Також генеральна прокурорка прокоментувала те, що не вона підписувала підозру Порошенку. За словами Венедіктової, у відпустці вона була не тільки в цей день, 20 грудня 2021-го.

«Це не перший випадок, коли підозру підписую не я. Питання до процесу виникають лише в політиків та журналістів. У політиків – тому що, на їхню думку, з’явився маневр для спекуляцій і підкилимних інтерпретацій. У журналістів – бо з’явилась нова тема для розмов, створена політиками. 

У нас 12 підозр 10 народним депутатам, не всі з них підписувала я. Це жодним чином не впливає на законність цієї підозри. Це нормальна історія, коли генеральний прокурор не на місці, його обовʼязки виконує заступник. На той час я була у відпустці на день, але продовжила її до кінця тижня. Тут немає конспірологічних теорій», – додала вона.

Нагадаємо, Віктор Медведчук та Петро Порошенко є підозрюваними в кримінальному провадженні щодо поставок вугілля з окупованих територій Донбасу; їм також інкримінують держзраду.

Медведчука двічі відправляли під домашній арешт – в межах різних кримінальних проваджень: 13 травня (щодо видобутку нафти і газу в Чорному морі) та 12 жовтня 2021 року (щодо сприяння діяльності терористичної організації через поставки вугілля з окупованих територій Донбасу). 2 листопада 2021 року Печерський суд змінив запобіжний захід для Медведчука з домашнього арешту на особисте зобов'язання до 31 грудня в межах епізоду про держзраду і замах на розграбування національних ресурсів у Криму. В іншій справі домашній арешт залишився чинним.

20 грудня 2021 року Петру Порошенку повідомили про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 258-3 (сприяння діяльності терористичної організації) КК України.

19 січня 2022 року суд обрав Порошенку запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання та поклав обов’язки, зокрема, здати свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд та в’їзд в Україну. Нардеп заявив, що не співпрацюватиме зі слідством.

Фото: скріншот з відео Офісу генпрокурора

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1361
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду