detector.media
05.01.2022 15:15
Протести у Казахстані: влада вимкнула інтернет та блокує сайти популярних медіа
Протести у Казахстані: влада вимкнула інтернет та блокує сайти популярних медіа
Протестувальники захопили та підпалили низку адміністративних будівель, зокрема представництво президента в місті Алмати.

У Казахстані на тлі масових протестів вимкнули інтернет та мобільний зв'язок, також недоступні сайти популярних у країні медіа.

Кореспонденти «Интерфакс-Казахстан» повідомляють, що інтернет та телефонний зв’язок вимкнули у столиці Нур-Султан і в місті Алмати. Громадяни, які перебувають за межами країни, повідомляють, що їм важко зв'язатися зі своїми рідними в Нур-Султані та Алмати за допомогою телефонного зв'язку та через популярні месенджери.

Зв'язок у Казахстані почали блокувати ще 4 січня. У середу, 5 січня, за даними неурядової організації NetBlocks, яка відстежує блокування інтернету в різних країнах, розпочався «загальнонаціональний інтернет-блекаут».

⚠️ Confirmed: #Kazakhstan is now in the midst of a nation-scale internet blackout after a day of mobile internet disruptions and partial restrictions.

The incident is likely to severely limit coverage of escalating anti-government protests.

???? Report: https://t.co/Op5GwzXKbh pic.twitter.com/pdHJkJFe7v

— NetBlocks (@netblocks) January 5, 2022

Також у країні припинилося мовлення кількох найбільших телеканалів, зокрема КТК, НТК та «Первого канала Евразия».

2 січня 2021 року в Казахстані розпочались мітинги проти різкого підвищення цін на скраплений газ, пізніше вони переросли в масові протести в усій країні з економічними та політичними вимогами. Зокрема, протестувальники почали вимагати відставки уряду та президента.

4 січня в Алмати сталися сутички протестувальників із поліцією, була захоплена низка адміністративних будівель.

Під час сутичок за офіційними даними були затримані сотні осіб, точна кількість постраждалих не озвучується. На кілька годин також затримували керівника місцевої служби «Радіо Свобода» Касима Аманжола, потім його відпустили без пояснень.

Президент країни Касим-Жомарт Токаєв упровадив у столиці країни Нур-Султані, в місті республіканського значення Алмати, а також у Мангістауській та Алматинській областях режим надзвичайного стану на період до 19 січня та комендантську годину, яка діятиме з 23:00 до 07:00.

5 січня уряд Казахстану на тлі протестів було відправлено у відставку.

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY