Сайт «Житомир.info» зазнав DDoS-атаки

Сайт «Житомир.info» зазнав DDoS-атаки

3 Грудня 2021
3057
3 Грудня 2021
11:30

Сайт «Житомир.info» зазнав DDoS-атаки

3057
У редакції припускають, що атака пов’язана зі спробою поширити через видання фейк про «розстріл» українськими військовими мігрантів, які нібито намагалися перейти український кордон з Білоруссю через Чорнобильську зону.
Сайт «Житомир.info» зазнав DDoS-атаки
Сайт «Житомир.info» зазнав DDoS-атаки

Ввечері 19 листопада на інтернет-видання «Житомир.info» здійснили хакерський напад. Впоратися із DDoS-атакою адмінам сайту вдалося до ранку 20 листопада, однак за кілька днів, 23 листопада, редакція зафіксувала ще одну спробу нападу на сайт.

Головна редакторка видання Тамара Коваль у коментарі «Детектору медіа» припустила, що це була спроба замінити на фейковий текст новини про ситуацію на українсько-білоруському кордоні, яку «Житомир.info» опублікував 19 листопада.

«Саме 19 листопада, у день нападу, ми опублікували новину про навчання на кордоні і через кілька годин почалася атака. Адміни казали, що атака йде на якусь конкретну новину, намагаються зламати сайт, проте визначити, на яку саме публікацію атакують ми не змогли», — розповідає Коваль.  

Вона припускає, що ця атака пов’язана із поширенням в українських медіа «заяви» з фейсбук-сторінки «61-ї окремої піхотної єгерської бригади» про намір «застосовувати зброю проти мігрантів, які прориватимуться з Білорусі».

«Ми припускаємо, що текст нашої новини хотіли замінити на фейковий. Наразі готуємо звернення до кіберполіції з приводу атаки. Ще одна спроба нападу трапилася 23 листопада, але тоді адміни швидко впоралися. Ми також з’ясували, що напад точно був не з України, проте країну, з якої працювали хакери, встановити не вдалося», — каже Тамара Коваль.

Нагадаємо, 14 листопада 2021 року в українських медіа зафіксували поширення «заяви» з фейсбук-сторінки «61-ї окремої піхотної єгерської бригади» про намір «застосовувати зброю проти мігрантів, які прориватимуться з Білорусі».

1 грудня сайт «Детектора медіа» зазнав хакерської атаки. Зловмисник, отримавши доступ до адмінки сайту, замінив текст публікації за 29 листопада на малограмотний текст, заснований на фейку про прикордонників, уже розвінчаному прикордонною службою.

У заголовку були згадки про Зеленського та Ахметова. Державна прикордонна служба України (ДПСУ) попередила, що окремі ресурси публікують відео, нібито зняте тепловізійною камерою, на якому «розстрілюють групу людей».

У цих «новинах» йдеться про те, що українські військові розстріляли мігрантів, які намагались перетнути український кордон з території Білорусі через зону відчуження. ДПСУ вказує, що це фейк, та закликає не розповсюджувати неправдиву та неперевірену інформацію. 

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомив, що фейкове відео про нібито «розстріл мігрантів у Чорнобильській зоні» поширили зі зламаної фейсбук-сторінки реальної людини — Василя Румака.

Після цього фактчекінговий проєкт «Без Брехні» встановив хронологію поширення фейку про «розстріл мігрантів у Чорнобильській зоні», про що активно писали російські ЗМІ.

Фото: unsplash

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3057
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду