Київський суд скасував рішення Нацради про заборону RTVI в Україні

Київський суд скасував рішення Нацради про заборону RTVI в Україні

19 Листопада 2021
3760
19 Листопада 2021
19:08

Київський суд скасував рішення Нацради про заборону RTVI в Україні

3760
Нацрада України з питань телебачення і радіомовлення вважає, що RTVI систематично порушував законодавство України.
Київський суд скасував рішення Нацради про заборону RTVI в Україні
Київський суд скасував рішення Нацради про заборону RTVI в Україні

Шостий Апеляційний суд Києва задовольнив скаргу російського телеканалу RTVI і скасував рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Нацрада раніше вилучила канал зі списку тих, які можна транслювати українським провайдерам через порушення українського законодавства. 

Пресслужба RTVI повідомила російському «Інтерфаксу», що телеканал готовий відновити мовлення в Україні, а рішення суду означає, що «українські провайдери відключили трансляцію телеканалу і розірвали з RTVI контракти незаконно». Гендиректорка RTVI Ольга Півень вважає, що Нацрада не була в праві ухвалювати рішення щодо обмеження мовлення телеканалу.

Нацрада вважає, що мовлення RTVI в Україні не відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавству України. Зокрема через транслювання RTVI фільмів з російськими акторами з Переліку осіб, які загрожують національній безпеці. А також через зображення мапи з російським Кримом. 

Голова Нацради Ольга Герасим'юк сказала українському «Інтерфаксу», що на рішення суду готується апеляція. Оскільки це перша судова інстанція, то рішення Нацради ще в силі.

«Також готуємо нормативний документ, який врегулює право Нацради ухвалювати адаптаційні рішення, і сподіваємося, що Мін'юст це юстує», – сказала вона.

На її думку, російські медіа як активні учасники пропагандистської війни з боку країни агресора шукають всі можливі шляхи проникнення в інформаційний простір України. Вони користуються застарілістю Конвенції про транскордонне телебачення, при цьому самі є активними прихильниками блокування перегляду Конвенції.

«Відповідно, реєструючись в Європі, російські медіа заходять в наше інфополе. Вважаємо, що регулятор країни, в якій вже вісім років йде війна, повинен мати право відмовляти таким мовникам», – наголосила Герасим'юк.

Перший заступник голови Нацради Валентин Коваль прокоментував «Детектору медіа» можливість відновлення трансляції RTVI. 

«Стосовно поновлення мовлення можу сказати, що поки канал не з’явився у так званому "переліку адаптованих", він не має опинитися в нашому інфопросторі», – повідомив Коваль.

На уточнююче запитання, чи зобов'язаний регулятор вносити RTVI до відповідного переліку Коваль зазначив, що Нацрада «оскаржуватиме рішення цієї інстанції».

Нагадаємо, що раніше Нацрада двічі (на півроку, а потім ще на рік) тимчасово забороняла ретрансляцію RTVI в Україні. Остання така заборона діяла з 6 березня 2019 року по 7 березня 2020 року. Раніше канал мав юрисдикцію Великої Британії.

Фото: RTVI

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3760
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду