detector.media
19.11.2021 19:08
Київський суд скасував рішення Нацради про заборону RTVI в Україні
Київський суд скасував рішення Нацради про заборону RTVI в Україні
Нацрада України з питань телебачення і радіомовлення вважає, що RTVI систематично порушував законодавство України.

Шостий Апеляційний суд Києва задовольнив скаргу російського телеканалу RTVI і скасував рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Нацрада раніше вилучила канал зі списку тих, які можна транслювати українським провайдерам через порушення українського законодавства. 

Пресслужба RTVI повідомила російському «Інтерфаксу», що телеканал готовий відновити мовлення в Україні, а рішення суду означає, що «українські провайдери відключили трансляцію телеканалу і розірвали з RTVI контракти незаконно». Гендиректорка RTVI Ольга Півень вважає, що Нацрада не була в праві ухвалювати рішення щодо обмеження мовлення телеканалу.

Нацрада вважає, що мовлення RTVI в Україні не відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавству України. Зокрема через транслювання RTVI фільмів з російськими акторами з Переліку осіб, які загрожують національній безпеці. А також через зображення мапи з російським Кримом. 

Голова Нацради Ольга Герасим'юк сказала українському «Інтерфаксу», що на рішення суду готується апеляція. Оскільки це перша судова інстанція, то рішення Нацради ще в силі.

«Також готуємо нормативний документ, який врегулює право Нацради ухвалювати адаптаційні рішення, і сподіваємося, що Мін'юст це юстує», – сказала вона.

На її думку, російські медіа як активні учасники пропагандистської війни з боку країни агресора шукають всі можливі шляхи проникнення в інформаційний простір України. Вони користуються застарілістю Конвенції про транскордонне телебачення, при цьому самі є активними прихильниками блокування перегляду Конвенції.

«Відповідно, реєструючись в Європі, російські медіа заходять в наше інфополе. Вважаємо, що регулятор країни, в якій вже вісім років йде війна, повинен мати право відмовляти таким мовникам», – наголосила Герасим'юк.

Перший заступник голови Нацради Валентин Коваль прокоментував «Детектору медіа» можливість відновлення трансляції RTVI. 

«Стосовно поновлення мовлення можу сказати, що поки канал не з’явився у так званому "переліку адаптованих", він не має опинитися в нашому інфопросторі», – повідомив Коваль.

На уточнююче запитання, чи зобов'язаний регулятор вносити RTVI до відповідного переліку Коваль зазначив, що Нацрада «оскаржуватиме рішення цієї інстанції».

Нагадаємо, що раніше Нацрада двічі (на півроку, а потім ще на рік) тимчасово забороняла ретрансляцію RTVI в Україні. Остання така заборона діяла з 6 березня 2019 року по 7 березня 2020 року. Раніше канал мав юрисдикцію Великої Британії.

Фото: RTVI

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY