Жаба і гадюка: білоруська пропаганда «потролила» Путіна, а потім відкотила назад

Жаба і гадюка: білоруська пропаганда «потролила» Путіна, а потім відкотила назад

25 Жовтня 2021
1704
25 Жовтня 2021
18:56

Жаба і гадюка: білоруська пропаганда «потролила» Путіна, а потім відкотила назад

1704
Між пропагандами двох країн Союзної держави Росії та Білорусі розгорівся медіаконфлікт.
Жаба і гадюка: білоруська пропаганда «потролила» Путіна, а потім відкотила назад
Жаба і гадюка: білоруська пропаганда «потролила» Путіна, а потім відкотила назад

23 жовтня вийшла програма білоруського пропагандиста Євгенія Пустового «Политика без галстуков и купюр» про боротьбу з COVID-19 в Білорусі. В ній він різко висловлювався про обов’язковий масковий режим (який в Білорусі відмініли), порівнюючи поведінку самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка з поведінкою неназваного політика в аналогічній ситуації пандемії.

«Дорікають банею і трактором, забуваючи, що Лукашенко – єдиний президент, який в COVID не ховався від народу по бункерах, а від міністрів та журналістів – за допомогою телеконференцій… Безсонні ночі переживань відбилися га обличчі глави держави – ботоксом не користується», – сказав ведучий зокрема. 

Видання Zerkalo.io та багато інших коментаторів припускають, що йшлося саме про Володимира Путіна, який під час пандемії зв’язувався з російським суспільством через відеозвернення. І, як натякає білоруська пропаганда, нібито користується ботоксом.

Далі Пустовий заявив, що насправді всі його слова стосувались американського президента Джо Байдена і він не розуміє, чому всі подумали на Путіна. 

Але медіаконфлікт між пропагандами триває кілька тижнів. Все почалось із затримання в Москві журналіста білоруської «Комсомольської правди» Геннадія Можейка, який намагався покинути Білорусь через імовірне переслідування після публікації матеріалу про смертельну перестрілку між мінчанином Андрієм Зельцером та співробітниками КДБ. Зараз Можейко перебуває в білоруському СІЗО, йому інкримінують розпалювання ворожнечі та образу представників влади.

5 жовтня в ефірі Russia Today вийшов сюжет «публіциста» Єгора Холмогорова, в якому той критикував Лукашенка та поширював фейк, що Можейка в Москві затримали білоруські силовики. Однак ці слова спростувало МВС Білорусі, а головред КП Володимир Сунгоркін стверджував, що Можейка в російському аеропорті «розвернули» в Білорусь саме російські силовики

6 жовтня білоруський пропагандист Григорій Азарьонок дорікає російським колегам, що ті повелись на фейк. Також він говорить, що «білорусизація Росії попереду» і що Лукашенко, як став президентом у 1994 році, виявився єдиним справжнім союзником Росії. «І тільки Олександр Лукашенко підійшов і сказав: "Брате, ми з тобою". І Росія почала відроджуватись», – сказав він. 

11 жовтня Азарьонок заявив в ефірі телеканалу СТВ, що в Росії його слова вирвали з контексту, неправильно зрозуміли і звинуватили в наїзді. Азарьонок також додав, що цей інцидент з російським пропагандистом Володимиром Соловйовим він «порішав». 

Далі було ще кілька ефірів російського і білоруського телебачень, в яких критика одне одного тільки наростала. 21 жовтня Азарьонок обізвав «медіатварюками» ведучу Тіну Канделакі та Сунгоркіна за те, що вони обговорювали процес над Можейком. 

Білоруський політолог Артем Шрайбман, який влітку 2021 року перебрався з родиною в Київ через переслідування в Білорусі, вважає, що це низова ініціатива білоруських пропагандистів, щоб порадувати одного глядача, дял якого вся ця телевізійна машина і працює – Олександра Лукашенка. 

«Гадаю, річ в тім, що білою ниткою через весь білоруський особливий шлях сприянню ковіду та пропаганду довкола цього проходила теза, що наш Перший (Лукашенко - ДМ.) – сміливий, а ваш, плюс російська влада, панікери й слабаки», – написав він.

Лукашенкові «чомусь важливо виділятися саме на фоні російської влади», пише Шрайбман.

Нагадаємо, що після перестрілки, в якій загинули Зельцер та співробітник білоруського КДБ, в країні розгорнулась чергова хвиля репресій. Силовики затримували людей через залишені у соцмережах коментарі, які схвально ставились до дій Зельцера. 

Фото: скриншот з ютубу – Євгеній Пустовий

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1704
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду