В Білорусі закрили «Комсомольську правду» та затримали понад 100 людей через коментарі про перестрілку з КДБ

В Білорусі закрили «Комсомольську правду» та затримали понад 100 людей через коментарі про перестрілку з КДБ

6 Жовтня 2021
2315
6 Жовтня 2021
20:10

В Білорусі закрили «Комсомольську правду» та затримали понад 100 людей через коментарі про перестрілку з КДБ

2315
Тиждень тому в Білорусі сталась перестрілка між мінчанином Андрієм Зельцером та співробітниками КДБ. Після неї в країні масово почали затримувати коментаторів події у соцмережах та навіть журналістів, які писали про це матеріали.
В Білорусі закрили «Комсомольську правду» та затримали понад 100 людей через коментарі про перестрілку з КДБ
В Білорусі закрили «Комсомольську правду» та затримали понад 100 людей через коментарі про перестрілку з КДБ

Російське видання «Комсомольська правда» (КП) закриває своє представництво в Білорусі. Про це редакція написала у своєму зверненні. 

«Проаналізувавши події останнього року і особливо останнього тижня, "Комсомольська правда" вирішила закрити своє представництво в Мінську», сказано в заяві. Редакція має на увазі затримання свого кореспондента Геннадія Можейка (на фото) за матеріал про Андія Зельцера – IT-спеціаліста, який 28 вересня загинув у перестрілці зі співробітниками КДБ, які прийшли до нього з обшуком. В цій перестрілці також помер один з силовиків Дмитро Федосюк

Після цього в Білорусі почалась нова хвиля репресій. Спершу в Білорусі заблокували сайт КП імовірно за матеріал про Зельцера, який і написав Можейко. Головред КП казав, що в новині не було нічого забороненого, лише коментар знайомої Зельцера про те, яким вона пам’ятала вбитого

Можейка затримали імовірно 1 жовтня і при дивних обставинах, пише Zerkalo.io. Білоруські силовики стверджують, нібито Можейка вони затримали на території Білорусі. Начебто Можейко спершу перебував в Росії, звідки хотів виїхати у третю країну. Але коли він був в аеропорті, Росія нібито заборонила йому перебувати на своїх території та зобов’язала покинути країну. 

Далі Можейко з’являється вже в мінському ізоляторі на Окрестіна – нібито він сам взяв квиток та прилетів у Білорусь того ж вечора, хоча міг летіти в будь-яку країну, після чого правоохоронці його й затримали. Раніше його мати і колеги Зельцера розповідали, що втратили з ним зв’язок приблизно о 16:00, востаннє його мати говорила з ним, коли він був у московському готелі. 

Однак у журналістів та редакції КП багато питань до цієї версії: одне з припущень – Зельцера насилу вивезли в Білорусь з території Росії силовики Білорусі, самостійно або з допомогою силовиків Росії. Зараз Зельцер перебуває в ізоляторі Жодіно. 

Крім того, в Білорусі після перестрілки почали масово затримувати за коментарі у соцмережах, які стосуються інциденту. Слідчий комітет Білорусі заявив про 136 затриманих за коментарі про перестрілку Зельцера зі співробітниками КДБ. Правозахисному центру «Вясна» відомо про 118 людей.

Однак кількість затриманих може бути значно більшою, оскільки раніше представники білоруського МВС заявляли, що затримали 200 людей за коментарі через спеціально створений для цього чат-бот. За його словами, понад 2 тисячі людей написали у ньому, повідомляючи про коментарі під новинами про Зельцера.

Складність також і в тім, розповідає Zerkal’у юрист «Вясни» Павло Сапелко, що точної інформації про затриманих майже немає. Адвокати та відпущені з ізоляторів не можуть повідомляти інформацію про інших затриманих. 

Одним з небагатьох джерел інформації стали продержавні телеграм-канали. Звідти стало відомо, наприклад, про гомелського активіста Іллю Міронова. Він відомий також тим, що написав понад 2,5 тисячі листів політв'язням. Його затримали 30 вересня.

Ілля Міронов

В одному з пропагандистських тг-каналів з’явилось відео, на якому він вибачається за коментар про перестрілку Зельцера з КДБ у Facebook. Раніше, коли Міронова затримували, його рідні не знали про причини затримання. Він, як і інші затримані у цій справі впродовж останнього тижня, не вийшов на свободу через 72 годин після затримання.

Нагадаємо, що 30 вересня Верховний суд Білорусі ліквідував останню зареєстровану правозахисну організацію в країні – Білоруський Гельсінський комітет (БГК).

20 вересня білоруський суд засудив українця Михайла Ференця до 3 років у колонії загального режиму за участь у протестних подіях 2020 року.

Фото: з вільних джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2315
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду