Українські кінокритики нагородили Віталія Салія, який зіграв російського офіцера в російському серіалі

Українські кінокритики нагородили Віталія Салія, який зіграв російського офіцера в російському серіалі

21 Жовтня 2021
4162
21 Жовтня 2021
20:47

Українські кінокритики нагородили Віталія Салія, який зіграв російського офіцера в російському серіалі

4162
Колегія премії пояснила свій вибір тим, що оцінювали акторські якості, а не моральні, а серед інших претендентів були ще неоднозначніші кандидати.
Українські кінокритики нагородили Віталія Салія, який зіграв російського офіцера в російському серіалі
Українські кінокритики нагородили Віталія Салія, який зіграв російського офіцера в російському серіалі

Національна премія кінокритиків «Кіноколо» обрала переможця у номінації «краща чоловіча роль». Ним став Віталій Салій за роль у фільмі «Я працюю на цвинтарі».

На врученні колегія премії зазначила, що вибір був складним, оскільки серед номінантів були як дебютанти, які професійно себе показали, так і актори, які від фільму до фільму демонструють високий рівень майстерності.

Однак журі обрало Віталія Салія, який також грає в Київському академічному театрі. Він відомий за історичною стрічкою «Крути 1918» та драматичним молодіжним серіалом «Перші ластівки».

Але днями в українських соцмережах розгорівся скандал через те, що Салій зіграв російського офіцера у серіалі «Бухта глибока» для каналу НТВ. 

Артоглядачка та членкиня комітету премії Лєна Чиченіна розповіла, що журі справді стикнулось із дилемою, побачивши результати голосування й знаючи про скандал. Частина комітету вважає, що Салію не можна вручати премію за те, що він знімався у російському серіалі у такій ролі.

Інша частина вважає, що оцінювали не моральні якості, а акторські здібності і якщо голосували за Салія, то як дати премію комусь ще? Ще одна частина колегії звернула увагу, що й серед інших номінантів є суперечливі позиції. Наприклад, фільм «Королі репу», продюсер якого – Влад Ряшин, який в Росії отримав нагороду «за внесок у патріотичне виховання молоді». І це не єдиний приклад фільмів, над яким працювали люди, які мають стосунок до Росії. 

В ході довгих дискусій, сказала Чиченіна, і з огляду на всі обставини, премію таки вирішили вручити Салію, оскільки за нього голосували як за актора. Значна частина спілки категорично не схвалює зйомки в російському кіно, ще й у ролі російського офіцера, і була проти такого вибору.

«Хотілося б побажати українським кінематографістам, щоб ми всі не сварилися між собою, бути більш перебірливими й не зніматися аж у таких речах», – закінчила вона.

Сам Салій у своєму фейсбуці, коментуючи скандал та закиди, заявив, що він ніколи не підтримував окупації районів Донецької та Луганської областей та анексії Криму, тому ніколи не знімався у продуктах, які б якось «виправдовували війну на сході України, анексію Криму чи пропагували б зневажливе ставлення до українців (чи української мови)».

В серіалі, в якому він знявся, немає антиукраїнської лінії, крім того, він «зроблений американською Sony Pictures, потім довго пролежав "на полиці", через це й був розкритикований там як "знятий і спонсорований Америкою"». 

Ще він вказав, що є актором, а не держслужбовцем, політиком чи навіть спортсменом, тому може грати будь-яку роль, після цього не стаючи зіграним персонажем.

«Так, я часто літаю в Росію. Бо там живе частина  моєї сім‘ї. А частина живе тут. Так буває. Не тільки в мене, а і в сім’ях сотень тисяч інших українців. Це не робить нас "колаборантами" і "зрадниками". Це не дає вам права принижувати і займатися "цькуванням"», – наостанок написав він. 

Нагадаємо, що урочиста церемонія вручення премії кінокритиків «Кіноколо– 2021» відбулася 21 жовтня в рамках відкриття 5-го кінофестивалю «Київський тиждень критики» у столичному кінотеатрі «Жовтень».

Цього року кінокритики вручали нагороди в 9 категоріях. Лідерами за кількістю номінацій на премію «Кіноколо» стали фільми «Стоп-Земля» Катерини Горностай і «Носоріг» Олега Сенцова.

Фото: з вільних джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4162
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду