detector.media
21.10.2021 20:47
Українські кінокритики нагородили Віталія Салія, який зіграв російського офіцера в російському серіалі
Українські кінокритики нагородили Віталія Салія, який зіграв російського офіцера в російському серіалі
Колегія премії пояснила свій вибір тим, що оцінювали акторські якості, а не моральні, а серед інших претендентів були ще неоднозначніші кандидати.

Національна премія кінокритиків «Кіноколо» обрала переможця у номінації «краща чоловіча роль». Ним став Віталій Салій за роль у фільмі «Я працюю на цвинтарі».

На врученні колегія премії зазначила, що вибір був складним, оскільки серед номінантів були як дебютанти, які професійно себе показали, так і актори, які від фільму до фільму демонструють високий рівень майстерності.

Однак журі обрало Віталія Салія, який також грає в Київському академічному театрі. Він відомий за історичною стрічкою «Крути 1918» та драматичним молодіжним серіалом «Перші ластівки».

Але днями в українських соцмережах розгорівся скандал через те, що Салій зіграв російського офіцера у серіалі «Бухта глибока» для каналу НТВ. 

Артоглядачка та членкиня комітету премії Лєна Чиченіна розповіла, що журі справді стикнулось із дилемою, побачивши результати голосування й знаючи про скандал. Частина комітету вважає, що Салію не можна вручати премію за те, що він знімався у російському серіалі у такій ролі.

Інша частина вважає, що оцінювали не моральні якості, а акторські здібності і якщо голосували за Салія, то як дати премію комусь ще? Ще одна частина колегії звернула увагу, що й серед інших номінантів є суперечливі позиції. Наприклад, фільм «Королі репу», продюсер якого – Влад Ряшин, який в Росії отримав нагороду «за внесок у патріотичне виховання молоді». І це не єдиний приклад фільмів, над яким працювали люди, які мають стосунок до Росії. 

В ході довгих дискусій, сказала Чиченіна, і з огляду на всі обставини, премію таки вирішили вручити Салію, оскільки за нього голосували як за актора. Значна частина спілки категорично не схвалює зйомки в російському кіно, ще й у ролі російського офіцера, і була проти такого вибору.

«Хотілося б побажати українським кінематографістам, щоб ми всі не сварилися між собою, бути більш перебірливими й не зніматися аж у таких речах», – закінчила вона.

Сам Салій у своєму фейсбуці, коментуючи скандал та закиди, заявив, що він ніколи не підтримував окупації районів Донецької та Луганської областей та анексії Криму, тому ніколи не знімався у продуктах, які б якось «виправдовували війну на сході України, анексію Криму чи пропагували б зневажливе ставлення до українців (чи української мови)».

В серіалі, в якому він знявся, немає антиукраїнської лінії, крім того, він «зроблений американською Sony Pictures, потім довго пролежав "на полиці", через це й був розкритикований там як "знятий і спонсорований Америкою"». 

Ще він вказав, що є актором, а не держслужбовцем, політиком чи навіть спортсменом, тому може грати будь-яку роль, після цього не стаючи зіграним персонажем.

«Так, я часто літаю в Росію. Бо там живе частина  моєї сім‘ї. А частина живе тут. Так буває. Не тільки в мене, а і в сім’ях сотень тисяч інших українців. Це не робить нас "колаборантами" і "зрадниками". Це не дає вам права принижувати і займатися "цькуванням"», – наостанок написав він. 

Нагадаємо, що урочиста церемонія вручення премії кінокритиків «Кіноколо– 2021» відбулася 21 жовтня в рамках відкриття 5-го кінофестивалю «Київський тиждень критики» у столичному кінотеатрі «Жовтень».

Цього року кінокритики вручали нагороди в 9 категоріях. Лідерами за кількістю номінацій на премію «Кіноколо» стали фільми «Стоп-Земля» Катерини Горностай і «Носоріг» Олега Сенцова.

Фото: з вільних джерел

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY