Гроші на створення «патріотичного кіно» Мінкульт дасть компанії, орієнтованій на ринок агресора

Гроші на створення «патріотичного кіно» Мінкульт дасть компанії, орієнтованій на ринок агресора

13 Серпня 2018
17294
13 Серпня 2018
22:50

Гроші на створення «патріотичного кіно» Мінкульт дасть компанії, орієнтованій на ринок агресора

Максим Ковбик
активіст Громадянського руху «Відсіч»
17294
Цього року в Державному бюджеті України закладено півмільярда гривень на створення патріотичних фільмів. Але значна частина цих коштів, схоже, не просто піде не за призначенням, а потрапить до рук тих, хто неабияк доклався до побудови «русского міра». Адже Міністерство культури України має намір замовити створення патріотичних фільмів, зокрема, компанії «Стар Медіа», яка досі спеціалізувалася на створенні інших патріотичних фільмів – російських. Ба більше, деякі фільми цієї компанії заборонені в Україні. Натомість у Росії ця компанія та її голова Влад Ряшин нагороджені «за внесок у патріотичне виховання молоді».
Гроші на створення «патріотичного кіно» Мінкульт дасть компанії, орієнтованій на ринок агресора
Гроші на створення «патріотичного кіно» Мінкульт дасть компанії, орієнтованій на ринок агресора

Як зазначено на веб-сайті Міністерства, бюджетною програмою «Виробництво (створення) та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування» у Держбюджеті на 2018 рік закладено 500 млн гривень. До другого етапу конкурсного відбору кінопроектів патріотичного спрямування, які претендують на державну фінансову підтримку, Експертна рада при Мінкульті відібрала 99 кінопроектів. З них, за розрахунками Міністерства, понад 60 отримають державне фінансування – відповідно до рейтингових балів за результатами другого етапу конкурсу.

До 60-ти проектів-переможців другого етапу, між якими буде розподілено півмільярда державних гривень, потрапили, зокрема, два проекти ТОВ «Стар Медіа». За присудженими Експертною радою балами вони навіть вийшли у першу двадцятку. Отже, «Стар Медіа» має всі шанси отримати від держави близько 30 млн гривень на створення «патріотичного продукту»: 16,5 млн – на 16-серійну комедію «Подорожники», яка посіла четверту сходинку рейтингу, та 12,4 млн – на детективний серіал «Принцип насолоди» про події в Польщі та Чехії та трохи в Одесі, який посів дванадцяту сходинку.

Питання, чи можна вважати побутову комедію та чесько-польсько-український детектив фільмами патріотичного спрямування, відступає на другий план поруч із питаннями, як узагалі таку компанію як «Стар Медіа» допустили до конкурсу патріотичних кінопроектів? І чому члени Експертної ради Мінкульту не лише допустили цей фарс, а й вивели проекти «Стар Медіа» у лідери!

Якось так сталося, що до Експертної ради при Міністерстві культури України з відбору кінопроектів для надання державної фінансової підтримки на виробництво (створення) та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування, яка так високо оцінила проекти «Стар Медіа», потрапило чимало виробників російськомовного та зорієнтованого на Росію контенту, зокрема й представниця «Стар Медіа ТБ» Ольга Пантелеймонова. Дійсно, «Стар Медіа», що претендує на держфінансування, та «Стар Медіа ТБ», що делегувала свого представника – це різні юридичні особи. Проте, як можна пересвідчитися у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Мін'юсту, в обох юросіб офіс у м. Києві на вул. Івана Франка 5б та один кінцевий бенефіціарний власник – Владислав Ряшин. Так само й делегована в Експертну раду Ольга Пантелеймонова очолює і «Стар Медіа», і «Стар Медіа ТБ» (щоправда, експерти в разі конфлікту інтересів не голосували за проекти, але ніщо не заважало їм занижувати оцінки своїм прямим конкурентам). До слова, за даними Єдиного державного реєстру, власником «Стар Медіа» є кіпрська компанія «Есемджі пропертіз лімітед», що фігурувала у скандалі стосовно приватизації Жукового острова в Києві.

Влад Ряшин у 2001-2006 роках був головою правління телеканалу «Інтер» і вже тоді активно продукував «спільний» російсько-український контент. Саме на виробництві російськомовного контенту про Росію і для Росії і зосередилася створена Ряшиним компанія «Стар Медіа», і не припинила цього робити попри війну з Росією. У 2015 році, звітуючи російському виданню про показ стармедівського фільму «А зори здесь тихие…» на стенді Russian Cinema в Каннах, Ряшин заявив: «Сейчас в Украине вступил в действие закон о запрете российских сериалов. В то же время продакшн пока не запрещен, потому мы изучаем эти возможности. У нас есть украинский офис, который по-прежнему работает. Раньше там снимались фильмы для двух рынков, сейчас разрабатываются преимущественно проекты для Украины. Украинский зритель привык к определенному качеству, которое обеспечивалось объединением бюджетов двух рынков. Сейчас российский рынок упал, а украинский вообще находится в плачевном состоянии, так как изначально был меньше. Конечно, он не потянет бюджета, рассчитанного на качество, к которому привык зритель. Думаю, в перспективе все-таки будет копродакшн междуУкраиной и Россией. В первую очередь будут производиться проекты, никак не связанные с политикой и силовыми органами, а сопряженные с нашими общими ценностями, общей ментальностью».

Хоча Ряшин у 2015 році й непокоївся через заборону російських фільмів, та незабаром він і його колеги з виробництва контенту про «спільні цінності» та «спільну ментальність» придумали, як і далі безперешкодно продавати свій контент в Україні – за допомогою копродукції. Варто лише подати якийсь фільм не як російський, а як російсько-український, і для Держкіно він уже чомусь не є російським і не підпадає під заборону. Ми у «Відсічі» неодноразово стикалися з відмовами, коли зверталися до Держкіно з вимогою заборонити показ певних пропагандистських фільмів, які формально вважаються «російсько-українськими».

Донедавна «Стар Медіа» на російськомовній версії свого сайту позиціонувала себе як російська компанія: «Сегодня Star Media – один из лидеров российского рынка по производству телефильмов и сериалов, которые с успехом идут на ведущих телеканалах России, в странах СНГ и за рубежом». Щоправда, нині цю довідку вже відкореговано: «Сегодня Star Media – один из лидеров отечественного производства телефильмов и сериалов».

На своєму веб-сайті «Стар Медіа» пишається своїми останніми проектами, зокрема, з такими промовистими назвами як «По законам военного времени», «Офицерские жены», «Штрафник», «А зори здесь тихие…», «Романовы», «Кронштадт» тощо. Скоро на екрани вийде стрічка «Зорге» – про радянського розвідника. Головну роль у ній зіграв Алєксандр Домогаров, який порадив незадоволеним Росією їхати закордон і «там тявкати», а сам потрапив до «чорного списку» «Миротворця» за незаконні відвідини окупованого Криму. Вже анонсовано показ «Зорге» на каналі «Інтер» – адже на продукт «спільного виробництва» заборона російських фільмів нібито не поширюється, а Домогаров досі не внесений до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України. Також у «Стар Медіа» планують зняти фільм про «героїчну» радянську інтервенцію до Афганістану.

До слова, режисером гордості «Стар Медіа» – фільму «А зори здесь тихие…» – є довірена особа Путіна Ренат Давлетьяров, який в окупованому Криму зняв пропагандистський фільм про Донбас і за зверненням Громадянського руху «Відсіч» був внесений до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України, що опублікований на сайті Мінкульту. Але на сайті «Стар Медіа», де уславленню Давлетьярова присвячено цілу сторінку, про ці аспекти його біографії скромно не згадують.

Серіал «Офицерские жены» був заборонений Експертною комісією Держкіно як такий, що містить російську пропаганду.

Також був заборонений стармедівський серіал «Бомба», в якому Берія показаний ефективним державним менеджером, що турбується про свою країну. Через це рішення Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів «Стар Медіа» тепер судиться з Держкіно. Це не заважає Держкіно фінансувати інші проекти «Стар Медіа».

Також у 2016 році за підтримки Міністерства культури РФ «Стар Медіа» випустила фільм «Нулевая мировая» – про Кримську війну 1853-1856 років, яку у фільмі називають «мировой».

Особливу увагу «Стар Медіа» приділяє історичним фільмам, а точніше – фільмам про російську історію та велич. Наприклад, у доробку компанії є такі фільми або передачі:

«Великие битвы России». Фільм 2018 р., у ньому йдеться, зокрема, й про Полтавську битву.

«Забытые войны России». Фільм 2018 р., як сказано на сайті компанії – «о вооруженных конфликтах, в которые вступала Россия со времён крещения Руси», зокрема у фільмі реконструюються битви… Богдана Хмельницького і… Володимира Мономаха.

«Польский след». З цього фільму 2017 р. глядач дізнається, зокрема, «Почему поляки оказались первыми, кто с оружием в руках оккупировал Киевскую Русь?», «За что поляки в конце XVIII века убивали русских прямо на улицах Варшавы?», «Почему поляки напали на Россию вместе с французами?», «Как Польша возродилась из небытия и какую роль в этом сыграли российские правители?».

«Подлинная история Русской революции».

«Ленин».

«Котовский». У фільмі романтизується образ більшовицького зарізяки, що встановлював радянську владу на території України. «Он будет грабить самые богатые дома и держать в страхе весь Юг России», – пишуть на сайті «Стар Медіа».

«История государства Российского» та багато інших.

Окремо зазначимо, що за цикл передач «История государства Российского» компанію «Стар Медіа» та особисто Влада Ряшина нагороджено премією «За возрождение России» з формулюванням «за вклад в патриотическое и духовное воспитание молодежи» та вручено диплом «Лучшая просветительская телевизионная передача патриотической направленности». Як зазначається на сайті «Стар Медіа», премія «За возрождение России» вручається діячам культури та мистецтва у двох головних номінаціях – «лучшее произведение патриотической тематики» та «личный вклад в патриотическое воспитание».

Мабуть, члени Експертної ради Мінкульту враховували такі видатні заслуги та досвід «Стар Медіа», коли присуджували проектам компанії переможні місця в рейтингу патріотичних українських проектів.

Отже, маємо Експертну раду «з патріотичних фільмів» при Мінкульті, сформовану з представників індустрії, зокрема з виробників і лобістів русскомірського контенту. Та маємо компанії, що на п’ятому році війни з Росією продовжують виробляти русскомірський контент, обслуговувати інтереси ворога й при цьому примудряються продавати цілком російський за мовою та змістом контент в Україні як «копродукцію», а тепер ще й отримають державне фінансування на свої проекти як «патріотичні». Дивним чином українська держава може почати фінансувати «патріотичні» проекти компанії, що має нагороди «За возрождение России» й серед тисяч годин контенту якої не вдається знайти хоча б кілька україномовних фільмів.

Ілюстрація: starmediafilm.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17294
Читайте також
22.07.2019 12:40
Олеся Анастасьєва
для «Детектора медіа»
3 719
31.07.2018 13:31
Олеся Анастасьєва
для «Детектора медіа»
4 367
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Український кінематограф
2074 дн. тому
Чудова ініціатива! Кляті телевізійники і росіяни можуть знайти собі гроші на кіно. Треба підтримати "ВОЛЮ", як проект, що стане базисом для створення нового національного міфу.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду