Мінський міжнародний кінофестиваль «Лістапад» перейшов під повний державний контроль

Мінський міжнародний кінофестиваль «Лістапад» перейшов під повний державний контроль

28 Вересня 2021
1353
28 Вересня 2021
09:39

Мінський міжнародний кінофестиваль «Лістапад» перейшов під повний державний контроль

1353
До керівництва фестивалю залучені виключно люди, які працюють на державному телебаченні Білорусі або займаються розробкою Конституції з боку держави.
Мінський міжнародний кінофестиваль «Лістапад» перейшов під повний державний контроль
Мінський міжнародний кінофестиваль «Лістапад» перейшов під повний державний контроль

Мінський міжнародний кінофестиваль «Лістапад» перейшов під повний контроль чиновників, пише «Єврорадіо».

Від початку захід був приватною ініціативою і відбувався щорічно з 1994-го. Його проводили частково за рахунок республіканського бюджету, але організатором виступала незалежна компанія – «Центр візуальних і виконавських мистецтв "АРТ Корпорейшн"». 

Однак у серпні 2021 року «АРТ Корпорейшн» було ліквідано державою без пояснення причин. Рішення ухвалив Мінський міськвиконком.

Цьогоріч у фестиваля зміниться дирекція, склад програм та метод відбору фільмів. Зокрема, не буде національного конкурсу стрічок. До керівництва фестивалю залучені виключно люди, які працюють на державному телебаченні Білорусі або займаються розробкою Конституції з боку держави, тобто максимально лояльні.

На думку білоруського кінокритика Тараса Тарналіцького, тепер фестиваль втратить баланс між офіціозом та справжнім мистецтвом.

«Питання в тому, кого відберуть і хто подасть заявку. Наскільки я знаю, відправлялися листи в посольства тих країн СНД, з якими Білорусь ще підтримує дружні відносини і які можуть брати участь в фестивалі. Можливо, автори, у яких є поняття громадянської позиції, відмовляться. Але поки складно щось сказати, тому що програма ще не готова», – сказав він у коментарі «Єврорадіо».

Кінокритик вважає, що проведенням такого фестивалю держава «хоче показати, що порядок наведений і сторінка перегорнута».

«Насправді вона, можливо, перегорнута в якихось владних кабінетах, але більшість людей, в тому числі і кінематографістів, з цим не згодні. За 2020-2021 роки білоруськими режисерами було знято чимало фільмів на тему протестів в Білорусі. З урахуванням того, як нова дирекція зараз позиціонує принцип відбору, такі фільми там явно не потрібні і не відображатимуться. Зникла програма, в якій брали участь білоруські фільми, чисто національного білоруського конкурсу не буде. А програму, в якій фільми показували починаючі автори, і програму "Молодість на марші" об'єднали в "Кіно молодих". І ще, швидше за все, буде програма позаконкурсних показів. Туди, наскільки я знаю, звали білоруських авторів: мовляв, показати, що вони у нас є», – додав Тарналіцький.

Нагадаємо, у 2019 році на фестивалі «Лістапад» перемогла українська стрічка «Атлантида» Валентина Васяновича.

У 2020 році фестиваль не проводили, як офіційно пояснили, через несприятливу епідеміологічну ситуацію.

Фото: euroradio.fm

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1353
Читайте також
14.11.2019 10:00
Ігор Грабович
для «Детектора медіа»
1 754
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду