Кремінь відкинув можливість переходу України на латиницю

Кремінь відкинув можливість переходу України на латиницю

14 Вересня 2021
2565
14 Вересня 2021
16:34

Кремінь відкинув можливість переходу України на латиницю

2565
Тарас Кремінь: Питання збереження кириличного алфавіту дорівнює питанню збереження традицій.
Кремінь відкинув можливість переходу України на латиницю
Кремінь відкинув можливість переходу України на латиницю

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь відкинув можливість переходу української мови з кирилиці на латиницю і вважає, що застосування кириличної абетки в українській літературній мові не піддається жодним сумнівам.

У коментарі Суспільному Кремінь зазначив, що збереження кириличного алфавіту – це захист традицій та забезпечення функціонування української мови як державної.

«Найбільша кількість українських текстів, досліджень, літописна традиція, стародруки та українські пісні написані українською абеткою – тобто кириличним шрифтом», – зауважив Кремінь.

Дискусії щодо послуговування елементами латинки в українському літературному просторі Кремінь запропонував залишити науковцям, винятково для окремих сфер, які, «очевидно, потребують такого».

Водночас омбудсман зауважив, що латиниця частково присутня в українському просторі та традиції, наприклад, через фонетичне транскрибування, коли заповнюють закордонні паспорти та інше.

«Наразі проблем із тим, щоб це актуалізовувати, немає. Що стосується іншого питання, яке порушив пан Данілов, секретар Ради національної безпеки та оборони, що треба підвищувати рівень володіння іноземними мовами, зокрема англійською, – я поділяю такий принцип», – зазначив омбудсман.

В Україні дискусія щодо переходу з кирилиці на латиницю триває із ХІХ ст., прихильники «латинізації» стверджують, що це нібито звільнить українську мову від російського впливу. Противники переходу на латинку вважають, що кирилиця є «фундаментальним елементом тисячолітньої української культури».

11 вересня 2021 року секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що виступає за перехід України на латинську абетку. Також він вважає, що англійська мова має стати обов'язковою для вивчення з дитсадка.

Підтримка Даніловим переходу на латиницю викликала жваву дискусію в соцмережах: зокрема, її розкритикував історик, колишній очільник Інституту національної пам’яті, нардеп від «Європейської солідарності» Володимир В'ятрович, а також архієпископ ПЦУ Євстратій (Зоря).

Очільник Мінкульту Олександр Ткаченко зараз також не бачить можливості для переходу України на латинську абетку.

Більше в матеріалі «Latynka vs кирилиця: що думають соцмережі про ідею переходу України на латиницю».

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2565
Читайте також
06.03.2023 18:28
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
1 586
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду