Ткаченко прокоментував ідею запровадити в Україні латинську абетку

Ткаченко прокоментував ідею запровадити в Україні латинську абетку

14 Вересня 2021
4970
14 Вересня 2021
11:40

Ткаченко прокоментував ідею запровадити в Україні латинську абетку

4970
Олександр Ткаченко: Спочатку треба вивчити саму українську мову.
Ткаченко прокоментував ідею запровадити в Україні латинську абетку
Ткаченко прокоментував ідею запровадити в Україні латинську абетку

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко під час 11-го медіафоруму Kyiv Media Week 2021 прокоментував ідею запровадити в Україні латинську абетку.

За словами Ткаченка, спочатку треба вивчити українську мову, а вже потім думати про запровадження нової абетки.

«Спочатку треба вивчити українську мову, а вже потім думати про запровадження латинки», – сказав Ткаченко.

Інший учасник медіафоруму, голова Офісу Ради Європи данець Стен Ньорлов відмовився коментувати ідею переходу української мови на нову абетку. Ньорлов лише зауважив, що в Данії латинська абетка насичена різноманітними діакритичними знаками, але питання щодо відмови від них не постає.

В Україні дискусія щодо переходу з кирилиці на латиницю триває із ХІХ ст., прихильники «латинізації» стверджують, що це нібито звільнить українську мову від російського впливу. Противники переходу на латинку вважають, що кирилиця є «фундаментальним елементом тисячолітньої української культури».

11 вересня 2021 року секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що виступає за перехід України на латинську абетку. Також він вважає, що англійська мова має стати обов'язковою для вивчення з дитсадка.

Підтримка Даніловим переходу на латиницю викликала жваву дискусію в соцмережах: зокрема, її розкритикував історик, колишній очільник Інституту національної пам’яті, нардеп від «Європейської солідарності» Володимир В'ятрович, а також архієпископ ПЦУ Євстратій (Зоря).

Більше в матеріалі «Latynka vs кирилиця: що думають соцмережі про ідею переходу України на латиницю».

Фото: Олександр Ткаченко/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4970
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду