Помер український художник Олександр Ройтбурд

Помер український художник Олександр Ройтбурд

8 Серпня 2021
1989
8 Серпня 2021
10:01

Помер український художник Олександр Ройтбурд

1989
Йому було 59 років.
Помер український художник Олександр Ройтбурд
Помер український художник Олександр Ройтбурд

Помер український одеський художник Олександр Ройтбурд. Про це пишуть українські ЗМІ та користувачі у соціальних мережах. 

Народний депутат Микола Княжицький написав, що причина смерті – «онкологія». 

«Помер Олександр Ройтбурд. Онкологія . Світла пам'ять. Великий художник, чоловік, який вмів рости , любив мистецтво і Україну. Співчуття близьким», – написав він. 

Ройтбурд народився у 1961 році в Одесі, закінчив художньо-графічний факультет Одеського педагогічного інституту. Перші уроки малювання Ройтбурду давав одеський художник Олег Соколов (1919-1990), викладачем в інституті був останній з «бойчукістів» Микола Павлюк (1901-1980).

Олександр Ройтбурд є одним із основних художників «української нової хвилі». 

Олександр Ройтбурд є співзасновником асоціації «Нове мистецтво». З 1993 по 1999 працював артдиректором, а з 1999 по 2001 – президентом цієї асоціації. 1997-1999 роках був головою правління Центру сучасного мистецтва Сороса в Одесі, у 2001-2002 роках – регіональним координатором фестивалю «Культурні герої», в 2002 році став директором Галереї Гельмана в Києві. 

Твори художника знаходяться Державній Третьяковській галереї у Москві, Державному Російському музеї у Петербурзі, музеї сучасного мистецтва МоМА у Нью-Йорку, DUMA (художньому музеї університету Дьюк в Дерхемі (США), Одеському художньому музеї, PinchukArtCentre в Києві та приватних колекціях. 

У 2009-у році картина Ройтбурда з серії «Прощавай, Караваджо!» була куплена на лондонському аукціоні Phillips de Pury & Co за рекордну на той час для українського живопису суму – $97 тис.

Учасник понад 100 виставок і мистецьких проєктів.

Наприкінці 2017 року Ройтбурд виграв конкурс на посаду директора Одеського художнього музею. Попри спротив депутатів облради, які не проголосували за його кандидатуру, 19 березня 2018 голова Одеської облдержадміністрації Максим Степанов підписав із ним контракт на 5 років.

Фото: Олександр Ройтбурд / lotsia.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1989
Читайте також
05.08.2021 08:21
«Детектор медіа»
2 944
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду