Олівер Стоун зняв новий пропагандистський фільм про Назарбаєва, а Україну порівняв з «купою сміття»

Олівер Стоун зняв новий пропагандистський фільм про Назарбаєва, а Україну порівняв з «купою сміття»

11 Липня 2021
6914
11 Липня 2021
16:01

Олівер Стоун зняв новий пропагандистський фільм про Назарбаєва, а Україну порівняв з «купою сміття»

6914
Багато критиків називають фільм відвертою пропагандою, в якій Стоун ігнорує «помилки й проблеми, які виникли за 30 років» влади Назарбаєва.
Олівер Стоун зняв новий пропагандистський фільм про Назарбаєва, а Україну порівняв з «купою сміття»
Олівер Стоун зняв новий пропагандистський фільм про Назарбаєва, а Україну порівняв з «купою сміття»

Американський режисер та пропагандист Олівер Стоун зняв фільм «Казах: історія Золотої людини» про експрезидента Казахстану Нурсултана Назарбаєва. Про це пише The Guardian.

Він взяв інтерв'ю у Назарбаєва для нової восьмигодинної серії фільмів, яку різні критики розглядають як агіографію, що сприяє культу особистості експрезидента. 

У цьому випадку він знову використовує той же комплементарний підхід до «інтерв'ювання автократів», як і в фільмах з президентом РФ Володимиром Путіним і експрезидентом України Віктором Януковичем, пишуть журналісти видання.

«Називайте Назарбаєва як хочете – диктатор, владна людина, тиран, засновник. Але ви зрозумієте, що він скромна людина, яка пояснює розпад СРСР й перехід своєї країни до незалежної нації», – пояснив Стоун ідею свого фільму.

Одразу ж видання вказує, що Назарбаєв виграв вибори у 2015 році, набравши 97,5% голосів, і прийняв ім'я «єлбаси», або «батько нації», а його ім'ям названі столиця, аеропорт, головний університет і центральні вулиці. Тільки за останній тиждень були відкриті дві нові його статуї.

Джоанна Лілліс, репортерка, яка спеціалізується на Казахстані, і авторка книги «Темні тіні: всередині таємного світу Казахстану», назвала стрічку пропагандою.

«Цей фільм очевидно є частиною його безперервного культу особи. До цього слід ставитись тільки як до пропаганди, яка, очевидно, спрямована на іноземну аудиторію, щоб зміцнити його репутацію і свою спадщину», – цитує її слова видання.

За словами засновника незалежного новинного сайту Vlast.kz В'ячеслава Абрамова, в фільмі Стоун свідомо ігнорує «помилки і проблеми, які виникли за 30 років його влади».

«Звичайно, Стоун не хотів знімати чесний фільм про Казахстан. Це не було його метою, його бажанням. Він звичайний і, як мені здається, ганебний пропагандист», – говорить Абрамов.

Сам Стоун ніколи в Казахстані не був. Пропагандист стверджує, що не отримував ніяких грошей від уряду Казахстану. Також він не назвав розмір свого гонорару.

«Я не збираюся приходити і читати лекцію цим людям про те, як керувати своєю країною і як управляти демократією. Що поганого в тому, щоб відсвяткувати 30-річчя перебування Назарбаєва при владі? Віддайте йому за належне, що він розбудовував країну, зберігав мир і не перетворював її на купу сміття, як Україну», – заявив пропагандист.

Фільм схожий до низки інших псевдодокументальних проєктів за участі Стоуна про Росію та Україну, в яких простежується прокремлівський світогляд сьогоднішньої російської влади, як відзначають журналісти видання, включаючи яскраві інтерв'ю з Путіним та колишніми українськими чиновниками. Стоун зауважив, що фільми, які критикують революційні події 2014 року та маркуються як пропагандистські меседжі, дуже популярні в Росії.

Нагадаємо, що один з фільмів Стоуна про Україну – «Нерозказана історія України». У стрічці у позитивному світлі показаний сам політик, а також президент Росії Володимир Путін. Або інший фільм на цю тему, про який писав «Детектор медіа», – «Відкриваючи Україну» (Revealing Ukraine).

Також виявилось, що всі три фільми Стоуна про Україну об'єднані не лише загальними меседжами, а й людьми, які їх роблять. Асоційованим продюсером «Нерозказаної історії» виступив і Єгор Бенкендорф

Фото: пам'ятник Назарбаєву / akorda.kz / скриншоти з YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6914
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду