Як Кіркорову з уклоном винесли ключ від Києва

Як Кіркорову з уклоном винесли ключ від Києва

4 Липня 2021
5975
4 Липня 2021
11:00

Як Кіркорову з уклоном винесли ключ від Києва

5975
Чому король російської попси та полум’яний прихильник Путіна неодмінно проведе показовий концерт в українській столиці. І до чого тут Зеленський.
Як Кіркорову з уклоном винесли ключ від Києва
Як Кіркорову з уклоном винесли ключ від Києва

Червень приніс низку знакових подій на фронті гібридної війни. Сама по собі кожна з них навряд може щось означати. Проте всі разом вони можуть дати поживу для роздумів конспірологам. Адже на передову війни ідентичностей вивели, без перебільшення, важку артилерію – Філіпа Кіркорова.

Наприкінці квітня цього року до списку російських артистів, які загрожують національній безпеці України, внесли тамтешнього репера Алішера Валєєва (сценічний псевдонім Моргенштерн). Заборона дала змогу скасувати анонсовані в Україні концерти. Після чого репер у червні почав судитися зі Службою безпеки України. Залишимо за дужками той прикрий факт, що на восьмому році російсько-української війни в Україні теоретично можна анонсувати російські гастролі. 

Натомість інший репер — Василь Вакуленко (сценічний псевдонім Баста) — у червні ж вільно в`їхав в Україну попри протести активних громадян та патріотичних громадських організацій. Це стало можливим, бо заборона на в`їзд Басти в Україну, запроваджена 2017 року через виступи в окупованому Криму, перестала діяти

Поки вона діяла, у мережі спалахнув короткочасний, проте помітний у медіа скандал. Донька судді Печерського суду Анастасія Тарасюк записала у травні нецензурне відео, в якому назвала Крим російським, українську музику – лайном, а тих, хто забороняє Басту – бидлом. 

Нарешті, на щастя своїх українських фанатів, Баста таки дав концерт у Києві. Без скандалів і тут не обійшлося. Один із маркетинг-директорів компанії Fozzy Group Слава Баранський підтримав росіянина, висміяв європейські цінності та назвав українську культуру «сільською». Після чого, як повідомляє компанія, втратив посаду й роботу. Чому російських артистів уперто тягне на українські майданчики, хоча до їхніх послуг у кілька разів більша гастрольна територія на батьківщині — питання риторичне. 

Після історії з Філіпом Кіркоровим, про яку йтиметься далі, потроху стає зрозуміло: російські репери проводили в Україні розвідку боєм. Принаймні, збоку їхні дії сприймаються саме так. Адже довкола Кіркорова влаштували танці наскільки дивні, наскільки й брудні. 23 червня російського артиста Мінкульт за поданням СБУ оголошує загрозою нашій національній безпеці. Але вже за тиждень СБУ розвертається на 180 градусів і вже офіційно просить Мінкульт виключити Кіркорова з «чорного списку». Що й сталося. 

Варто зрозуміти: Філіп Кіркоров – це не Баста з Моргенштерном. Вони та подібні до них хіба в Україні мегазірки. У Росії вони мають певний вплив на локальну молодіжну спільноту й власний сегмент шоу-бізнесу. Проте вплив Кіркорова в Росії та на росіян лише на кілька позицій поступається впливу самого Путіна. Жодних перебільшень. Кіркоров у російському шоу-бізнесі – це Путін у політиці. Як і Нікіта Михалков у російському кіно.

 «Коронувала» короля поп-сцени на початку 1990-тих Алла Пугачова, коли юний Філіп став її черговим чоловіком. До того хлопчина був на третіх, у кращому випадку – на других ролях. Хоч з`являвся у популярній в СРСР «Ранковій пошті», куди без корупційних схем не потрапити, проте до того, як за нього взялася Пугачова, не запам`ятався ані піснями, ані навіть зовнішністю. Замолоду Кіркорова плутали то з колегою по цеху Женею Білоусовим, то з метром радянської естради Сергієм Захаровим. 

Натомість Пугачова вивела чоловіка в люди. Кіркоров став її найбільш вдалим продюсерським проектом. І не треба забувати: за популярністю в СРСР Пугачова поступалася лише Володимиру Висоцькому. Принагідно згадаю анекдот, який називає генсека Брежнєва дрібним політичним діячем доби Алли Пугачової. Що означає: з естрадною артисткою рахувалася владна верхівка. Вона була недоторканою – як зараз її екс-чоловік і протеже. 

Більше того. Пугачовій важко закинути пряму пропаганду радянського ладу. Натомість Кіркоров є одним із провідних пропагандистів та популяризаторів «русского мира». Пугачова навряд була і лишається щирою прихильницею Брежнєва, Андропова, Черненка, Горбачова чи Єльцина. Але Кіркоров – демонстративний прихильник Путіна. Він пішов далі своєї кумирки, вчительки та екс-дружини. Він сміливо змішав шоу-бізнес із політикою. Російською політикою. 

Звідси починається історія тісних дружніх стосунків двох артистів – Філіпа Кіркорова та Володимира Зеленського. Про їхню тісну дружбу нагадав сам російський артист ще на початку цього року, образившись, що чинний президент України по старій пам`яті не вирішив питання з забороною на в`їзд. Мовляв, саме Кіркоров свого часу ввів тоді ще актора Зеленського в російський шоу-бізнес і, відповідно, в російський інформаційний простір. 

Хто моніторить інтерв`ю українських артистистів, які давно прописалися в Росії, той не дасть збрехати: абсолютно всі вони зобов`язані Філіпові Бедросовичу. Той-таки Андрій Данилко (сценічний псевдонім Вєрка Сердючка) не раз і не два заявляв: «Буде так, як скаже Філіп, він усе вирішує». В різний час Кіркоров продюсував Ані Лорак, Віру Брежнєву, де-факто кілька років контролює російське представництво на «Євробаченні». Йому зобов`язана купа народу не лише в Росії, а й на пострадянському просторі. Передусім – в Україні. 

І зобов`язання визнаються українською стороною не лише зараз. Звання народного артиста України Кіркоров отримав від президента України Віктора Ющенка за, цитата, вагомий внесок у розвиток культурно-мистецьких зв`язків між Україною та Росією. Забрати це звання в друга Путіна та Зеленського неможливо. Принаймні, так вважає чинний Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. До речі, він сам потрапив наприкінці червня в медійний скандал із расистським присмаком. 

Не слід забувати: СБУ очолює Іван Баканов, друг дитинства і сусід по будинку Володимира Зеленського. З огляду на цю обставину, виведення з «чорного списку» Філіпа Бедросовича, який відкрив «зелену вулицю» в Росії  для бізнесу «Студії Квартал 95», виглядає жестом доброї політичної волі. Якою Кіркоров незабаром неодмінно скористається. 

Адже це вам, повторюся, не Баста з Моргенштерном. Скандал — друге ім`я Філіпа Кіркорова. Перелік скандалів за його участі навіть із короткими описами кожного займе кілька сторінок. Пропагандист «русского мира» неодмінно піде на черговий конфлікт, оголосивши про гастролі Україною. Хіба є концертні майданчики, здатні йому відмовити? Адже Кіркоров – це гроші. Громадські активісти неодмінно почнуть протестувати, але підстав не пустити Кіркорова в Україну більше нема. Те, що він досі народний артист, додасть скандалу перчинки. 

Результат прогнозований: концерт Кіркорова в Києві неодмінно відбудеться. СБУ та Міністерство культури спільно, в чотири руки, винесуть одіозному російському поп-королю на прізвисько Сонцеликий ключі від Києва на оксамитовій подушечці. Здадуть столицю без бою. Виглядає фінал саме таким, і зупинити «естрадний реванш» навряд чи можливо. Бо за Кіркорова, на відміну від російських реперів, стоїть керівництво української держави. Заробітки Сонцесяйному в цій ситуації не важливі, хоча волонтерською акцією ймовірний концерт не назвеш. Значно важливіше – перетнути кордон, довівши інституційну слабкість усього, що стосується захисту інформаційного та культурного простору України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5975
Читайте також
09.07.2021 12:45
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки
7 980
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду