Баста, який виступав в окупованому Криму, має концерт у Києві. Чому з нього зняли заборону на в’їзд

Баста, який виступав в окупованому Криму, має концерт у Києві. Чому з нього зняли заборону на в’їзд

25 Червня 2021
4780
25 Червня 2021
19:06

Баста, який виступав в окупованому Криму, має концерт у Києві. Чому з нього зняли заборону на в’їзд

4780
Згідно з законом, якщо за три роки заборони на в'їзд в Україну винуватець жодного разу більше не відвідував окупований Крим, то санкцію автоматично анулюють.
Баста, який виступав в окупованому Криму, має концерт у Києві. Чому з нього зняли заборону на в’їзд
Баста, який виступав в окупованому Криму, має концерт у Києві. Чому з нього зняли заборону на в’їзд

Російський репер Баста (Василій Вакуленко) 25 червня виступатиме у Києві. Попри те, що раніше відвідував окупований Крим та давав там концерти, пише LIGA.net. 

2017 року Басту включили в чорний список за поданням СБУ. Однак, згідно із законом, якщо за три роки заборони на в'їзд в Україну особа жодного разу більше не відвідував окупований Крим, то санкцію автоматично анулюють. Це повідомив виданню співробітник СБУ.

Якби Баста намагався в'їхати в Україну протягом 2017-20 років, то заборону продовжили б на 10 років. Оскільки Баста формально виконав умови українського законодавства, то СБУ попросила Мінкульт виключити його з чорного списку. А в Мінкульті немає повноважень вирішувати, кого включати, а кого не включати в список.

«Однак ми вважаємо, що у даного злочину немає терміну давності. Після того як Басту виключили з чорного списку, ми поінформували колег з Держприкордонслужби, що Баста відвідував Крим і це може бути підставою для них закрити для нього в'їзд», – повідомили LIGA.net в пресслужбі СБУ.

Натомість в Державній прикордонній службі України вважають інакше.

«Він порушив українське законодавство, йому заборонили в'їзд, пройшло три роки й все, він був покараний за порушення», – заявив речник ДПСУ Андрій Демченко.

Адвокат Віктор Сизоненко у коментарі виданню сказав, що процедури включення в чорний список, яка прописана в нормативно-правових актах і врегульована, немає. Такий спосіб регулювання схожий на санкції: «Ні порядку, ні підстав держава не озвучує, віддаючи рішення повністю під дискрецію органу влади, в нашому випадку – СБУ».

При цьому слід розрізняти та розділяти чорний список Мінкульту і список заборони на в'їзд. За словами Сизоненко, це різні речі і безпосередньо один від одного не залежать.

Нагадаємо, що Міністерство культури та інформаційної політики внесло сімох російських артистів до переліку осіб, які загрожують національній безпеці України. До переліку увійшли російські актори Євгенія Лапова та Роман Курцин. Вони зіграли головні ролі у фільмі «Крим», який знімали на окупованому півострові з ініціативи Міністерства оборони РФ.

А також учасники музичного колективу «Хор Турецького»: Олексій Алєксандров, Павло Бердніков, Олег Бляхорчук, Костянтин Кабанов та Михайло Кузнєцов. Музиканти виступали на території тимчасово окупованого Криму.

26 травня Кабінет Міністрів України схвалив введення санкцій проти 11 російських діячів культури та мистецтва, які проводили концерти, спектаклі та інші заходи в окупованому Криму, а також порушили порядок в’їзду/виїзду на територію півострова. 

28 травня Мінкультури внесло ще сім російських артистів до переліку осіб, які загрожують національній безпеці України. До списку потрапили: актриса Віра Алентова, актор Євген Алєксандров, композитор та піаніст Ігор Бриль, президент Фонду сприяння розвитку науки, культури і кіно «Одиссей, засновник кінокомпанії «Таврида Фільм» Одіссей Піпія, оператор Фонду Денис Каганець, джазмен Яків Окунь та співачка Ельвіра Тугушева (псевдоніма Elvira T).

23 червня за поданням Служби безпеки України російського співака й продюсера Філіпа Кіркорова включили до переліку осіб, які створюють загрозу нацбезпеці України. Підставами для рекомендацій СБУ стали неодноразові пропагандистські концерти та заяви Кіркорова щодо статусу Криму.

Після цього Кіркоров відреагував на заборону. Він сказав, що цим слід пишатися

Фото: Баста / з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4780
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду