Білоруські журналістки Юлія Слуцька, Катерина Андреєва та Дар’я Чульцова стали лауреатками премій у Польщі

Білоруські журналістки Юлія Слуцька, Катерина Андреєва та Дар’я Чульцова стали лауреатками премій у Польщі

23 Червня 2021
1491
23 Червня 2021
11:19

Білоруські журналістки Юлія Слуцька, Катерина Андреєва та Дар’я Чульцова стали лауреатками премій у Польщі

1491
Премії назвали знаком солідарності з усіма репресованими білоруськими журналістами.
Білоруські журналістки Юлія Слуцька, Катерина Андреєва та Дар’я Чульцова стали лауреатками премій у Польщі
Білоруські журналістки Юлія Слуцька, Катерина Андреєва та Дар’я Чульцова стали лауреатками премій у Польщі

У Польщі журналістки «Белсату» Катерина АндреєваДар'я Чульцова, а також засновниця білоруського «Прес-клубу» Юлія Слуцька стали лауреатками журналістських премій. Всі вони визнані білоруськими правозахисниками політичними в'язнями.

Як повідомляє «Белсат», Катерина Андреєва та Дар'я Чульцова отримали спеціальну нагороду імені Даріуша Фікуса «за сумлінне виконання журналістських обов'язків в умовах, що вимагають великої особистої мужності».

У свою чергу, засновниця Білоруського «Прес-клубу» Юлія Слуцька була нагороджена премією Міжнародної асоціації прес-клубів за свободу слова.

18 лютого 2021 року суд у Мінську засудив Катерину Андреєву (Бахвалову) та Дар'ю Чульцову до двох років колонії загального режиму. Їх визнано винними в «організацію і підготовці дій, які грубо порушують громадський порядок». Фактично, журналісток засудили за стрім, під час якого вони зафільмували силовий розгін мирної акції пам'яті загиблого активіста Романа Бондаренка.

Катерина Андреєва є співавтором книги «Білоруський Донбас» про білорусів, які воюють на Донбасі. Ця книга була визнана білоруською владою «екстремістською».

Засновницю Білоруського «Прес-клубу» Юлію Слуцьку та її колег Аллу Шарко, Сергія Ольшевського, Петра Слуцького та Ксенію Луцкіну затримали наприкінці 2020 року, їх звинувачують у ухиленні від сплати податків в особливо великій сумі. Родичі обвинувачених повністю сплатили суми, однак це не вплинуло на перебіг справи. На майно Юлії Слуцької в Білорусі наклали арешт.

23 квітня суд продовжив строки утримання під вартою працівників «Пресклубу» ще на два місяці, до 23 червня. 

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. Тихановська наразі перебуває за межами Білорусі.

Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа. Зокрема, влада розпочала масштабну кампанію репресій проти найбільшого інтернет-порталу Tut.by. МВС Білорусі просить визнати всі матеріали Tut.by «екстремістськими» і заборонити їх поширення.

23 травня 2021 року ВПС Білорусі змусили сісти у Мінську літак Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. Спецслужби затримали опозиційного журналіста Романа Протасевича та його подругу Софію Сапегу, які перебували на борту лайнера. Міжнародна спільнота прирівняла дії режиму Лукашенка до «державного тероризму». За непідтвердженими даними, Протасевича можуть катувати у СІЗО.

24 травня Лукашенко підписав зміни до законодавства про ЗМІ та масові акції, які суттєво обмежують діяльність журналістів та опозиційних партій.

8 червня Лукашенко підписав поправки до Кримінального кодексу, які криміналізують критику уряду та несанкціоновані демонстрації у Білорусі.

21 червня про запровадження санкцій проти Білорусі через посилення репресій та затримання журналіста Романа Протасевича оголосили Євросоюз, США, Велика Британія та Канада.

Фото: «Белсат»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1491
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду