Яна Дугарь зі своїм адвокатом прийшла в Офіс президента (ДОПОВНЕНО)

Яна Дугарь зі своїм адвокатом прийшла в Офіс президента (ДОПОВНЕНО)

19 Червня 2021
7332
19 Червня 2021
17:40

Яна Дугарь зі своїм адвокатом прийшла в Офіс президента (ДОПОВНЕНО)

7332
Вона прийшла зустрітися з представниками Консультативної ради з питань забезпечення прав і свобод захисників України. Також був присутній керівник Офісу президента Андрій Єрмак.
Яна Дугарь зі своїм адвокатом прийшла в Офіс президента (ДОПОВНЕНО)
Яна Дугарь зі своїм адвокатом прийшла в Офіс президента (ДОПОВНЕНО)

Про це пише «Радіо Свобода». У пресслужбі ОП зазначили, що члени Консультативної ради з питань забезпечення прав і свобод захисників України зустрілися із Дугарь в рамках контролю за перебігом розслідування убивства білоруського журналіста Павла Шеремета. Вона проходить у цій справі як підозрювана. В ОП Дугарь прийшла зі своїм адвокатом.

«Головне її (ради – ред.) завдання – провести детальний аналіз усіх кримінальних справ та судових вироків з 2014 року проти ветеранів та суспільних діячів, які боролися з російською агресією та стали жертвами свавілля чиновників, правоохоронців, несправедливих рішень суддів чи недосконалості законодавства», – йдеться в повідомленні.

На розгляді цієї ради перебуває вже понад 300 справ, розповів радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк виданню «Інтерфакс-Україна».

До зустрічі також приєдналися Андрій Єрмак та його заступники Андрій Смірнов та Роман Машовець, а також голова Консультативної ради Альона Вербицька та радник Єрмака Андрій Ляхович.

«Фахівці Ради не втручаються у роботу судів чи правоохоронних органів, але на основі аналізу конкретних справ можуть надавати юридичну підтримку у конкретних випадках або вносити пропозиції щодо вдосконалення законодавства. Справа щодо вбивства журналіста Павла Шеремета є дуже резонансною. Тому Консультативна рада здійснює громадський контроль за перебігом розслідування цього кримінального провадження», – зазначили в ОП.

Також цю зустріч прокоментував Дмитро Круговий, адвокат Андрія Антоненка, який також був присутній на зустрічі, пише «Цензор.нет». За його словами, зустріч з Єрмаком була радше випадковою.

«Насправді ми чекали пані Олену Вербицьку (глава Консультативної ради з питань забезпечення прав і свобод осіб, які брали участь у захисті України – Ред.) І її заступника пана Андрія Ляховича. І не можна сказати" повз люди проходили ", але фактично так і вийшло. Зайшов Андрій Єрмак, зі своїми заступниками Андрієм Смирновим і Романом Машовцем. Вони привіталися, познайомилися, сказали, що ось – Рада створена, сподіваємося, що будуть результати якісь. Це зайняло може хвилину. І фактичної участі у зустрічі вони не брали й діалогу фактично ніякого не було», – сказав він. 

В основному, за словами Кругового, розмова стосувалась не так Дугарь, як в цілому проблеми, з якою зіштовхнулись затримані по цій справі.

«Щодо них в позасудовому порядку фактично вводяться обмеження на підставі старих архаїчних нормативних актів Міноборони, згідно з якими, якщо особі просто повідомлено про підозру, вона позбавляється грошового забезпечення. І це велика проблема, яку ми бачимо на прикладі Яни Дугарь і Андрія Антоненка. Ось Яні грошове забезпечення замість 14 тисяч грн виплачували 980 грн. Вона нібито на волі, не позбавлена ​​волі, а заробітної плати ніякої не отримує і як людині існувати – незрозуміло. Та ж ситуація й у Андрія Антоненка, дружину якого звільнили через те, що вона повинна була з дітьми знаходитися: карантин, всі ці обмеження були – ні з ким було дітей залишити... І Андрію також не нараховували забезпечення. І саме ця проблема обговорювалася. Не в контексті того, що "дайте грошей Андрію і Яні", а в контексті нормативно-правового регулювання в цій сфері», – додав він.

Нагадаємо, що журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. 12 грудня 2019 року Нацполіція затримала і за згодою ГПУ оголосила підозру трьом фігурантам справи щодо вбивства Шеремета: лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта та ветерана АТО Андрія Антоненка, військову медсестру Яну Дугарь.   

За результатами проведених експертиз відеозапис із камер спостереження та відстеження телефонів слідство припустило, що вибухівку закладала Юлія Кузьменко, разом з нею був Андрій Антоненко, а Яна Дугарь фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета. 

Усі затримані заперечують свою причетність до злочину та вважають переслідування політичним. 

18 травня 2021 року Шевченківський районний суд Києва продовжив на два місяці запобіжні заходи Юлії Кузьменко та Яні Дугарь, які є фігурантами справи про вбивство журналіста Павла Шеремета. 

30 квітня 2021 року Шевченківський районний суд міста Києва змінив запобіжний захід для ще одного підозрюваного Андрія Антоненка із тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт. 

Чергове засідання Шевченківського суду Києва у справі Шеремета заплановане на 22 червня.

4 січня 2021 року «Білоруський народний трибунал», EUobserver та «Українська правда» опублікувала записи розмови від 11 квітня 2012 року, голоси на яких нагадують голос тодішнього голови КДБ Білорусі Вадима Зайцева та голоси працівників контртерористичного підрозділу КДБ «Альфа», з якими проводили інструктаж. Вони обговорювали можливість підірвати вибухівкою журналіста Павла Шеремета.

Записи передав бельгійському виданню EUobserver Ігор Макар, колишній заступник командира спецпідрозділу «Алмаз» МВС Білорусі, нині представник громадянської ініціативи «Білоруський народний трибунал».Також Макар передав Україні запис розмови силовиків Білорусі та погодився свідчити в справі про вбивство журналіста Офісу генерального прокурора України

У Міністерстві внутрішніх справ України заявили, що ці записи відповідають нинішній версії слідства

Фото: Яна Дугарь / «Громадське»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7332
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду