detector.media
Детектор медіа
«Детектор медіа»
29.05.2021 14:19
Суд повернув реєстрацію Союзу журналістів-догхантерів
Суд повернув реєстрацію Союзу журналістів-догхантерів
Відомого київського догхантера Олексія Святогора звинувачували у виготовленні, розповсюдженні творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію. Однак суддя Оксана Голуб не знайшла в діях підсудного Святогора складу злочину, догхантерів виправдали.

Окружний адміністративний суд Києва 24 травня визнав протиправним і скасував наказ Міністерства юстиції України, що анулює реєстрацію громадської організації «Союз журналістів-догхантерів».

Одним із засновників цієї організації є відомий київський догхантерів Олексій Святогор.

Як повідомляє ZN.UA, посилаючись на інформацію зоозахисника Андрія Капустіна, після створення організації її члени якийсь час співпрацювали з поліцією.

Але після численних протестів в Україні і за кордоном, скарг зоозахисників, поліція припинила співпрацю, а Мін'юст наказом № 15355 скасував офіційну реєстрацію «Союзу».

«З одного боку, українські парламентарії весь цей час посилювали законодавство, пов'язане з жорстоким поводженням з тваринами, забороняли експлуатацію тварин в пересувних і стаціонарних цирках та інше, намагаючись йти в ногу з колегами з ЄС, з іншого боку, догхантери докладали максимум зусиль для своєї реабілітації та легалізації», – зазначив Капустін.

Однією з перших перемог догхантерів стало виправдання Святогора Шевченківським райсудом Києва 18 січня 2021 року.

Його звинувачували за статтею 300 КК України – ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію.

Перебуваючи під слідством, Святогор продовжував з'являтися на ефірах українських телеканалів і давати інтерв'ю, розповідаючи про вбитих ним бездомних тварин і закликаючи наслідувати його приклад.

Однак суддя Оксана Голуб не знайшла в діях підсудного Святогора складу злочину, догхантерів виправдали. Його виступи в ефірах суд визнав «усними творами», а не особистим виготовленням і трансляцією відеопродукції з пропагандою, як йому це інкримінувало слідство.

Показання зоозахисників, які були свідками цькування собак з використанням ліків, що призводять до болісної смерті, – суд визнав неналежними.

Сам Святогор провину не визнав і заявив, що не порушував ніяких законів України. А його заяви на ефірах є «свободою слова».

Примітно, що крім справи Святогора, суддя Голуб також розглядала «справи Майдану» і неодноразово продовжувала арешт музиканту і військовослужбовцю Андрію Антоненко – фігуранту справи про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Сам Олексій Святогор сприйняв рішення суду скасувати рішення Мін'юсту з ентузіазмом, і опублікував на сторінках свого інтернет-ресурсу «ГОВОРИ!» плани щодо діяльності «Союзу», до якого включив соціально-медичну «допомогою зоозахисникам», експертним (методологічним) супроводом діяльності правоохоронних органів, роботою із законодавцями, популяризацією «правильних і реально здійсненних ідей швидкого і ефективного вирішення проблем із наявністю безпритульних собак», правову допомогу догхантерам.

Зоозахіснікі подали апеляцію на решение судді Голуб, Розгляд Призначено на 1 червня.Андрій Капустін вважає, що рішення Окружного адмінсуду відкідає Україну на п'ять років назад («Союз» зареєстрованій 16 квітня 2016 року - ред.), а також виключає Україну з цівілізованого русла других європейськіх держав, де жорстоке поводження з тваринами переслідується за законом.

Фото: Олексій Святогор/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY