Колишній російський політтехнолог Медведчука і Януковича відкриває артпростір в Одесі

Колишній російський політтехнолог Медведчука і Януковича відкриває артпростір в Одесі

26 Травня 2021
4863
26 Травня 2021
19:14

Колишній російський політтехнолог Медведчука і Януковича відкриває артпростір в Одесі

4863
Співавтор технології темників Марат Гельман обіцяє артпроєкт «нового типу». Допоможе депутат від «Слуги народу».
Колишній російський політтехнолог Медведчука і Януковича відкриває артпростір в Одесі
Колишній російський політтехнолог Медведчука і Януковича відкриває артпростір в Одесі

Колишній кремлівський політтехнолог Марат Гельман, який працював в Україні на початку 2000-х, брав участь у президентській кампанії Віктора Януковича 2004 року і був співавтором технології цензури темників, відкриває артпростір в Одесі. Він буде розташований у колишньому заводі шампанських вин на Французькому бульварі. Це спільний проєкт Гельмана та громадської організації «Інститут розвитку Одеси». Презентувати проєкт детально обіцяють уже до літа, а запрацює він у серпні 2021 року, повідомляє «Порто-Франко».

У лютому 2021 року на зустрічі в Одесі Гельман оголосив, що запропонує Одесі «нову стратегію просування міста через мистецтво». Видання Muse писало, що в рамках проекту «Одеський будинок художника» планують в одній будівлі розмістити 50 артмайстерень, і проводити там сотні артподій на рік. «Проект вже активно розвивають, а його ідеологом і промоутером став Марат Гельман, галерист, колекціонер і арт-менеджер, дуже відомий в світі сучасного мистецтва насамперед завдяки успішним арт-проектів в Пермі і Чорногорії», — йшлося в публікації. Про політтехнологічне минуле Гельмана одеські медіа не згадують.

Російський колекціонер мистецтва і галерист Марат Гельман займався політтехнологіями з 1995 року. Заснував у Росії фонд «Ефективна політика». 2001 року почав працювати в тіньовій політтехнологічній команді Віктора Медведчука, що готувала до виборів його Соціал-демократичну партію України (об’єднану). Приписував собі авторство цензурної технології темників, що тримала під контролем Адміністрації президента Кучми провідні українські медіа. Гельман називав темники ефективним інструментом редакційної політики.

У 2002 році став заступником генерального директора «Общественного российского телевидения». Залишивши цю посаду на початку 2004 року, долучився до політтехнологічної команди, яка готувала до виборів прем’єр-міністра Віктора Януковича. Російська команда політтехнологів розробила низку маніпулятивних виборчих технологій, зокрема «поділ України на сорти» та тактику звинувачення кандидата Віктора Ющенка в роботі на Америку.

 «Інститут розвитку Одеси» у спільному проєкті з Маратом Гельманом представляє депутат Одеської міської ради від партії «Слуга народу» Вадим Мороховський, голова правління банку «Восток».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4863
Читайте також
16.11.2004 11:20
власний кореспондент газети “Голос України” в Москві, спеціально для “Львівської газети”
950
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду