detector.media
Детектор медіа
«Детектор медіа»
26.05.2021 19:14
Колишній російський політтехнолог Медведчука і Януковича відкриває артпростір в Одесі
Колишній російський політтехнолог Медведчука і Януковича відкриває артпростір в Одесі
Співавтор технології темників Марат Гельман обіцяє артпроєкт «нового типу». Допоможе депутат від «Слуги народу».

Колишній кремлівський політтехнолог Марат Гельман, який працював в Україні на початку 2000-х, брав участь у президентській кампанії Віктора Януковича 2004 року і був співавтором технології цензури темників, відкриває артпростір в Одесі. Він буде розташований у колишньому заводі шампанських вин на Французькому бульварі. Це спільний проєкт Гельмана та громадської організації «Інститут розвитку Одеси». Презентувати проєкт детально обіцяють уже до літа, а запрацює він у серпні 2021 року, повідомляє «Порто-Франко».

У лютому 2021 року на зустрічі в Одесі Гельман оголосив, що запропонує Одесі «нову стратегію просування міста через мистецтво». Видання Muse писало, що в рамках проекту «Одеський будинок художника» планують в одній будівлі розмістити 50 артмайстерень, і проводити там сотні артподій на рік. «Проект вже активно розвивають, а його ідеологом і промоутером став Марат Гельман, галерист, колекціонер і арт-менеджер, дуже відомий в світі сучасного мистецтва насамперед завдяки успішним арт-проектів в Пермі і Чорногорії», — йшлося в публікації. Про політтехнологічне минуле Гельмана одеські медіа не згадують.

Російський колекціонер мистецтва і галерист Марат Гельман займався політтехнологіями з 1995 року. Заснував у Росії фонд «Ефективна політика». 2001 року почав працювати в тіньовій політтехнологічній команді Віктора Медведчука, що готувала до виборів його Соціал-демократичну партію України (об’єднану). Приписував собі авторство цензурної технології темників, що тримала під контролем Адміністрації президента Кучми провідні українські медіа. Гельман називав темники ефективним інструментом редакційної політики.

У 2002 році став заступником генерального директора «Общественного российского телевидения». Залишивши цю посаду на початку 2004 року, долучився до політтехнологічної команди, яка готувала до виборів прем’єр-міністра Віктора Януковича. Російська команда політтехнологів розробила низку маніпулятивних виборчих технологій, зокрема «поділ України на сорти» та тактику звинувачення кандидата Віктора Ющенка в роботі на Америку.

 «Інститут розвитку Одеси» у спільному проєкті з Маратом Гельманом представляє депутат Одеської міської ради від партії «Слуга народу» Вадим Мороховський, голова правління банку «Восток».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY