"Віктор Янукович програє вибори" - російський політтехнолог Марат Гельман

16 Листопада 2004
952
16 Листопада 2004
11:20

"Віктор Янукович програє вибори" - російський політтехнолог Марат Гельман

952
Гадаю, що після 21 листопада доленосну проблему – хто переміг на виборах, – вирішуватимуть суди. – Ви працювали на українських виборах, допомагали Вікторові Януковичу перемогти. Нинішній прем’єр – це усвідомлений вибір Кремля і чи відповідає його кандидатура геополітичним інтересам Росії?.
"Віктор Янукович програє вибори" - російський політтехнолог Марат Гельман
– Якщо Росію підтримує вбивця або злочинець – це ще не інтереси Москви. Така логіка – спотворена. Перший тур президентських виборів у Росії показав, що якщо переможе наш кандидат Віктор Янукович (але обговорювати цього не варто – він програє вибори), то ми втратимо довіру населення України. Для нас набагато важливішим є контакт не з гіпотетичними лідерами України, а з її народом. А цей контакт дорого коштує. Вперше російська влада спробувала вести діалог з українським виборцем. Не вийшло.

– Тобто результати президентських виборів в Україні визначені?

– Нині нема сенсу обговорювати, хто виграє, а хто програє вибори. Гадаю, що після 21 листопада доленосну проблему – хто переміг на виборах – вирішуватимуть суди, а не Центрвиборчком. Хто б формально не виграв, після 21 листопада буде великий період – два, три тижні, доки з’являться офіційні результати народного волевиявлення.

– Український народ насправді розділений? Чи це результат політтехнологічної стратегії?

– Я багато працював з Леонідом Кучмою й абсолютно впевнений, що президент, який іде, зробив усе, щоб поставити Україну в патову ситуацію, або, як це називається у великого художника Далі, – в ситуацію “передчуття війни”. Він давно задумав, а згодом реалізував нинішню стратегію українських виборів. За владу в державі борються колишній ув’язнений і політик, який не є загальнонаціональним лідером. Для Росії така ситуація виглядає, як у блокбастері “Чужий проти хижака”. Безумовно, Ющенко для Москви – чужий, а Янукович – хижак.

– У російської влади ще є можливість попросити пробочення?

– Гадаю, що Кремль може “зняти” всі негативні моменти свого втручання у внутрішньополітичні процеси в Україні саме в період багатовладдя, коли один президент ще не пішов, а другий ще не взяв до рук гетьманської булави.

– Чому на виборах не спрацював адміністративний ресурс?

– Якщо говорити про причини поразки Віктора Януковича і, побічно, російських політтехнологів, то питання судимості Віктора Януковича є тотальним, це просто стіна, якої не переборе жоден геніальний план.

– Чому Віктор Янукович програв?

– Ті фахівці з PR і політтехнологи, що мали будь-які контакти з донецькими замовниками, всі без винятку руками й ногами голосують проти них. Запитайте будь-кого з журналістів, які працюють на тих телеканалах, що “за” Януковича і які зіштовхуються з бандитськими донецькими технологіями (незважаючи на величезні зарплати) – вони голосуватимуть за Віктора Ющенка.

– Чому він переміг у першому турі?

– Завдяки чому мобілізувалися прихильники Віктора Ющенка? Просто в “донецьких” не було проекту, а лише технології. Там не виявилося ідеологів, теоретиків, які змогли б на високому рівні сформулювати свої інтереси, які консолідували б увесь народ. Була шизофренічна спроба “східного проекту” президента Криму Мєшкова, але вона провалилася.

– Усі говорять, що в другому турі долю переможця вирішать “ліві”.

– Лівий електорат не вирішить долі виборів. Його немає. Залишилося лише оточення Петра Симоненка й Олександра Мороза. А треба було в Донецьку допомагати Симоненкові й тягнути його на третє місце.

– Який ваш прогноз розвитку подій після 21 листопада?

– Мене після виборів хвилюють проблеми: чи буде кров? Широкомасштабна цивільна непокора? Чи збережеться цілісність української держави? Чи визнаємо ми результати виборів? Чи буде постійна телефонна лінія “Путін – новий президент України”?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
власний кореспондент газети “Голос України” в Москві, спеціально для “Львівської газети”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
952
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду