ЦВК оскаржила скасування протоколу щодо обрання Вірастюка депутатом

ЦВК оскаржила скасування протоколу щодо обрання Вірастюка депутатом

26 Травня 2021
3270
26 Травня 2021
08:40

ЦВК оскаржила скасування протоколу щодо обрання Вірастюка депутатом

3270
ЦВК зазначила, що зараз встановлення результатів виборів можливе лише на підставі та з урахуванням висновків суду.
ЦВК оскаржила скасування протоколу щодо обрання Вірастюка депутатом
ЦВК оскаржила скасування протоколу щодо обрання Вірастюка депутатом

Центральна виборча комісія 25 травня повідомила, що оскаржила рішення Верховного Суду, який скасував обрання Василя Вірастюка депутатом Верховної Ради України від партії «Слуга народу».

«Після детального опрацювання рішення Верховного Суду, Комісія подала апеляційну скаргу на це рішення. ЦВК вкотре наголошує, що зараз немає однозначного юридичного алгоритму дій та правового механізму для розв’язання ситуації на 87-му окрузі. В такому випадку встановлення результатів можливе лише на підставі та з урахуванням висновків суду», – сказали в Комісії.

Апеляцію має переглядати Велика Палата Верховного Суду, її рішення буде остаточним.

Нагадаємо, 4 квітня Центральна виборча комісія повідомила, що, за результатами опрацювання 100% протоколів, на довиборах до Верховної Ради по округу №87 в Івано-Франківській області переміг кандидат від «Слуги народу» — актор та спортсмен Василь Вірастюк. На другому місці — представник партії «За майбутнє» Олександр Шевченко, на третьому  — представник ВО «Свобода» Руслан Кошулинський. Раніше волонтерка та висуванка «Європейської Солідарності» Маруся Звіробій (Олена Біленька), яка зняла свою кандидатуру на користь «свободівця» Кошулинського.

Кандидат від «Свободи» Руслан Кошулинський вимагав визнати недійсними вибори в окрузі №87 і оголосити перевибори. Олександр Шевченко також казав, що оскаржуватиме результати в суді. 

5 квітня Центральна виборча комісія повідомила, що в Івано-Франківській області суди розглядають 24 справи щодо довиборів до Верховної Ради на окрузі №87.

22 квітня 2021 року Центральна виборча комісія визнала Вірастюка переможцем на довиборах до Верховної Ради на окрузі №87. За даними протоколу ЦВК, за Вірастюка проголосувало 15 536 виборців, що становить 30,5% від кількості виборців, які взяли участь у голосуванні. Однак 5 травня ЦВК України встановила відсутність правових підстав для реєстрації Василя Вірастюка народним депутатом від «Слуги народу». 19 травня Центральна виборча комісія склала новий протокол за підсумками довиборів до Верховної Ради на окрузі № 87, яким Вірастюка визнали обраним народним депутатом.

23 травня Верховний Суд знову скасував обрання Вірастюка депутатом Верховної Ради України. Суд скасував протокол Центральної виборчої комісії від 19 травня 2021 про встановлення результатів проміжних виборів народних депутатів України в окрузі 87 та визнання Василя Вірастюка обраним депутатом. Протокол оскаржував кандидат у депутати Олександр Шевченко.

Фото: фейсбук-сторінка Василя Вірастюка, фейсбук-сторінка ЦВК

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3270
Читайте також
19.05.2021 18:51
Детектор медіа
«Детектор медіа»
1 594
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Василь
1058 дн. тому
Ну що можна сказати. Зелені пхаються як можуть, навіть не законним шляхом.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду