Справа щодо хуліганства на Банковій: суд відправив під домашній арешт ще двох підозрюваних

Справа щодо хуліганства на Банковій: суд відправив під домашній арешт ще двох підозрюваних

1 Квітня 2021
1239
1 Квітня 2021
12:43

Справа щодо хуліганства на Банковій: суд відправив під домашній арешт ще двох підозрюваних

1239
Двох активістів підозрюють у підпалі таблички «Президент України».
Справа щодо хуліганства на Банковій: суд відправив під домашній арешт ще двох підозрюваних
Справа щодо хуліганства на Банковій: суд відправив під домашній арешт ще двох підозрюваних

Печерський суд Києва відправив під цілодобовий арешт двох підозрюваних у справі щодо хуліганства біля Офісу президента 20 березня – Давида Гаджимурадова та Артема Лісовця. Про це повідомляє кореспондентка hromadske із зали суду.

Двох активістів підозрюють у підпалі таблички «Президент України». За даними слідства, Лісовець та Гаджимурадов під час акції підпалили табличку «Президент України».

Прокурор просив відправити підозрюваних під цілодобовий домашній арешт, бо наголошував на ризиках втечі, переховуванні, тиску на свідків та інших учасників хуліганських дій, знищення переписок та відео з місця події.

Адвокат Лісовця зазначив, що його підзахисний працює кур’єром у громадській організації «Партизан медіа» і не збирається переховуватися. Адвокати обох підозрюваних називали ризики необґрунтованими і просили не задовольняти клопотання прокурора.

Крім того, адвокати наголосили, що свідки у справі — поліцейські, а основними доказами у справі, за даними захисту, є протокол допиту свідка-поліцейського, відео та огляд місця події.

Нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк хотів взяти на поруки Лісовця, сам активіст розповів, що був на акції, оскільки його турбує «питання судової системи та запроторення за ґрати активістів». Він запевнив, що не вчиняв протиправних дій, які йому інкримінують. Також він заявив, що не зможе ні на кого впливати, оскільки йому лише 19 років. Про участь в акції розповів і Гаджимурадов, але запевнив, що не приносив з собою балон та не підпалював таблички.

20 березня до дня народження ув’язненого активіста Сергія Стерненка під Офісом президента у Києві відбулася акція протесту. Її учасники кидали фаєри, петарди і шумові гранати, облили будівлю Офісу фарбою та залишили на її стінах надписи («Лох», «Аваков чорт», «Волю політв’язням», «1312», «ACAB»). Також протестувальники розбили скло у дверях будівлі.

Пізніше з’явилися повідомлення, що на будівлі серед інших зображень і написів з’явилася заборонена нацистська свастика.

У МВС України зазначили, що правоохоронці свідомо не втручалися в події, пізніше поліція відкрила кримінальне провадження за статтею «хуліганство». Пошкодження будівлі Офісу президента оцінюються у 2 млн гривень.

Заступник очільника МВС України Антон Геращенко вважає, що лозунги, які використовували активісти під час акції протесту на Банковій є «профашистськими».

Трьом активістам – ветеранам Владу Сорду (Владиславу Гранецькому-Стафійчуку) та Євгену Строканю, а також голові ініціативи «Захистимо Протасів Яр» Роману Ратушному суд обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

30 березня Верховна Рада підтримала постанову «Про засудження подій, що відбулись 20 березня 2021 року біля Офісу президента» під час мітингу на підтримку Сергія Стерненка.

Фото: Громадське 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1239
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду