Суд відправив активіста Ратушного під цілодобовий домашній арешт

Суд відправив активіста Ратушного під цілодобовий домашній арешт

29 Березня 2021
1479
29 Березня 2021
12:47

Суд відправив активіста Ратушного під цілодобовий домашній арешт

1479
Захист Ратушного заявив про процесуальні порушення при обранні запобіжного заходу.
Суд відправив активіста Ратушного під цілодобовий домашній арешт
Суд відправив активіста Ратушного під цілодобовий домашній арешт

Печерський суд Києва відправив під цілодобовий домашній арешт активіста Романа Ратушного, голову громадської організації «Захистимо Протасів Яр» за підозрою у хуліганстві під час акції під Офісом президента 20 березня. Про це передає кореспондентка hromadske.

Ратушному інкримінують те, що під час акції він підпалив фаєр, кинув його у будівлю ОП, чим і пошкодив фасад. За даними слідства, він завчасно приніс із собою фаєр та діяв у групі. Ратушний заперечив інкриміновані злочини, але підтвердив, що на акції був.  Суд зобов'язав активіста здати паспорти й носити електронний браслет.

На поруки активіста хотіли взяти нардепи Ярослав Юрчишин («Голос») та Володимир Ар’єв («Європейська солідарність»).

Адвокат підозрюваного Євгенія Закревська наголосила на необґрунтованість вироку, а також зазначила, що громадський центр ZMINA, який займається моніторингом переслідувань активістів за громадську діяльність, включив Ратушного до списку активістів, щодо яких здійснюється переслідування, оскільки він веде боротьбу за захист Протасового Яру в столиці від забудови.

Закревська також заявила про процесуальні порушення, зокрема про те, що клопотання про обрання запобіжного заходу складалось і погоджувалось людині, яка ще не мала статусу підозрюваного.

Ратушний заявив про абсурдність звинувачень. Активіст пов'язує підозру зі своєю діяльністю щодо Протасового Яру, а замовником переслідування називає заступника керівника Офісу президента Андрія Смирнова.

Голову ініціативи «Захистимо Протасів Яр» Ратушного звинувачують у причетності до подій під Офісом президента 20 березня, коли учасники мітингу на підтримку Сергія Стерненка розмалювали графіті фасад Офісу президента та пошкодили двері та фасад будинку.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко опублікував змонтоване відео з учасниками акції під Офісом президента. На відео зазначені імена осіб, які нібито присутні на кадрах, зокрема, чоловік у балаклаві з закритим обличчям названий Романом Ратушним.

Ратушний заперечив свою причетність до протиправних дій та вимагав від заступника міністра вибачень та спростування.

Двом з активістів – ветеранам Владу Сорду (Владиславу Гранецькому-Стафійчуку) та Євгену Строканю суд обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

20 березня до дня народження ув’язненого активіста Сергія Стерненка під Офісом президента у Києві відбулася акція протесту . Під час акції учасники кидали фаєри, петарди і шумові гранати, облили будівлю Офісу фарбою та залишили на її стінах надписи («Лох», «Аваков чорт», «Волю політв’язням», «1312», «ACAB»). Також протестувальники розбили скло у дверях будівлі Офісу президента.

У МВС України зазначили, що правоохоронці свідомо не втручалися в події, пізніше поліція відкрила кримінальне провадження за статтею «хуліганство». Одного з учасників акції затримали. Пошкодження будівлі Офісу президента оцінюються у 2 млн гривень.

Заступник очільника МВС України Антон Геращенко вважає, що лозунги, які використовували активісти під час акції протесту на Банковій є «профашистськими».

Фото: Громадське 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1479
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду