У другому кварталі рівень джинси в новинах онлайн-медіа зріс на 39%, — дослідження ІМІ

У другому кварталі рівень джинси в новинах онлайн-медіа зріс на 39%, — дослідження ІМІ

28 Червня 2021
2573
28 Червня 2021
16:58

У другому кварталі рівень джинси в новинах онлайн-медіа зріс на 39%, — дослідження ІМІ

2573
Комерційні матеріали замовного характеру продовжують переважати над політичними. Це пояснюють міжвиборчим періодом.
У другому кварталі рівень джинси в новинах онлайн-медіа зріс на 39%, — дослідження ІМІ
У другому кварталі рівень джинси в новинах онлайн-медіа зріс на 39%, — дослідження ІМІ

27,5% матеріалів з ознаками замовлення були спрямовані на просування різних комерційних компаній, повідомили в громадській організації «Інститут масової інформації». Організація опублікувала моніторинговий звіт дослідження «Джинса в онлайн-медіа» за другий квартал 2021 року. Його провели впродовж 26 – 30 квітня 2021 року в 18 онлайн-медіа: «Політека», «Обозреватель», «24 канал», «Гордон», «Українська правда», УНІАН, «Сегодня», ТСН,  RBC.ua, «Ліга», Інтерфакс-Україна, «Страна», «Цензор», «Букви», «Дзеркало тижня», «Кореспондент», «Суспільне», НВ. Зазначається, що повна вибірка становила понад 20 тисяч новин.

В ІМІ наголосили, що майже вдвічі зросла кількість матеріалів з ознаками замовлення на користь компаній, інтересів і іміджу пов'язаного з телеканалами «Україна» та «Україна 24» бізнесмена Ріната Ахметова (з 8% загальної кількості джинси в першому кварталі 2021 до 16,3% в другому)

Найбільше джинси політичного спрямування орієнтовано на підвищення значущості програми президента Володимира Зеленського «Велике будівництво» (8,7%), резюмували дослідники ІМІ. «Деякі медіа так і називали її прямо в заголовках "Велике Будівництво Зеленського" і давали лише компліментарні матеріали», — додали в ІМІ. 

На користь експрезидента Петра Порошенка та його партії «Європейська Солідарність», за підрахунками дослідників, розміщено 7% загальної кількості матеріалів з ознаками замовлення, що на 2% більше ніж під час минулого моніторингового періоду. В ІМІ зауважили, що піар Порошенка, на відміну від інших політиків, має досить чітке спрямування і зосереджений на темах, що присутні в програмі партії ЄС, зокрема це міжнародна тематика та євроїнтеграція.

Інші найбільш поширені теми в новинах із ознаками замовлення, за спостереженнями ІМІ, — реакція ринку на зміни до Податкового кодексу, Юлія Тимошенко та партія «Батьківщина», Олег Бахматюк і агрохолдинг «Укрлендфармінг» (за допомогою таких матеріалів, на думку ІМІ, бізнесмен намагається відбілити свою репутацію та веде активну боротьбу з НАБУ, яке проводить проти нього розслідування), а також партії «Опозиційна платформа — За життя».

За результатами дослідження сайтами-антилідерами з розміщення матеріалів з ознаками замовлення стали «Обозреватель» (124 матеріалів з ознаками замовлення), «Політека» (61 матеріал). Матеріали з ознаками замовлення також були виявлені на сайтах «РБК-Україна» (25), «24 канал» (22), Інтерфакс-Україна (21), УНІАН (20), «Сегодня» (19), «Цензор» (14), «Гордон» (13), «Страна» (11), ТСН (5).

У новинах сайтів «Ліга», «Українська правда», «Дзеркало тижня», «Суспільне», «Букви», НВ та «Кореспондент» джинси не виявлено, резюмували в ІМІ. 

Найбільше неналежного маркування виявили в ТСН (15) й УНІАН (9). Його також виявили на сайтах «Українська правда», «Букви», НВ, «24 канал», «Сегодня» та  «Гордон».

З переліку сайтів, що аналізувалися, були вилучені сайти телеканалів 112 та NewsOne, оскільки ці канали підпали під санкції і були заблоковані згідно з рішенням РНБО та указом президента Зеленського. 

«Замовні матеріали використовуються з різними цілями: для просування своїх товарів чи послуг (комерційна джинса), для отримання додаткових політичних дивідендів (політична джинса), для відбілювання своєї репутації (іміджева джинса). Але мета у цих матеріалів єдина — маніпулювання суспільною думкою», — резюмували в Інституті масової інформації.

Нагадаємо, за результатамии моніторингу регіональних ЗМІ, який здійснив Інститут демократії імені Пилипа Орлика, у травні зросли середні показники джинси (7,6% порівняно з 4,6% у січні), офіціозу (7,9%; 6,2% у січні) та неналежно маркованої реклами (9,7%; 7,2 у січні) у друкованих виданнях. В інтернет ЗМІ значно збільшилася кількість необроблених журналістами офіційних повідомлень влади (9,1%; 4,1% у січні). Серед регіонів, які тяжіють до проросійських наративів, —Луганщина, Чернігівщина та Одещина.

Зображення, інфографіка ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2573
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду