Справа «Харківських угод»: СБУ провела обшуки у РНБО, Верховній Раді та Кабміні

Справа «Харківських угод»: СБУ провела обшуки у РНБО, Верховній Раді та Кабміні

16 Березня 2021
1600
16 Березня 2021
17:52

Справа «Харківських угод»: СБУ провела обшуки у РНБО, Верховній Раді та Кабміні

1600
Слідчі дії проводяться за процесуальним керівництвом Офісу генпрокурора.
Справа «Харківських угод»: СБУ провела обшуки у РНБО, Верховній Раді та Кабміні
Справа «Харківських угод»: СБУ провела обшуки у РНБО, Верховній Раді та Кабміні

СБУ провела обшуки в адміністративних будівлях органів влади, які були залучені до підготовки та ратифікації так званих «Харківських угод». Про це повідомляє прес-центр СБУ.

Обшуки проводилися у Верховній Раді, зокрема в її комітетах, Головному науково-експертному управлінні ВР, Раді національної безпеки і оборони України, Міністерстві закордонних справ України, Кабінеті Міністрів України (спільно з Державним бюро розслідувань). У відомстів наголосили, що обшуки проводилися з метою з'ясування обставин, що підлягають доведенню в кримінальному провадженні

«Під час обшуків виявлено документи, які свідчать про те, що тодішнє керівництво держави, до підписання та прийняття зазначених документів, усвідомлювало їхні наслідки. Зокрема, щодо збільшення кількості особового складу військових формувань та спеціальних служб Російської Федерації, які в подальшому брали участь в анексії Криму та завданні шкоди економічним інтересам», – повідомили у відомстві.

В СБУ зазначили, що проводять слідчі та процесуальні дії, дотримуючись усіх вимог чинного законодавства, за процесуальним керівництвом Офісу генпрокурора.

11 березня секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов повідомив, що СБУ вивчатиме обставини ратифікації «Харківських угод» та необхідність відкрити справи про держзраду проти нардепів, які за них голосували.

Головне слідче управління СБУ розпочало досудове розслідування стосовно посадовців органів державної влади за фактом вчинення державної зради у 2008-2010 роках.

Зокрема, СБУ перевірить понад 236 колишніх нардепів, серед тих, хто голосував «за» — власник каналу «Україна» Рінат Ахметов, власник компанії «Ера медіа» Андрій Деркач, колишній власник Прямого каналу Володимир Макєєнко, колишній голова Держкомтелерадіо Едуард Прутнік, колишній власник Першого ділового Ігор Шкіря, співакціонер «Савік Шустер студії» Валерій Писаренко, власник телекомпанії ІРТА Володимир Ландік, власник низки волинських медіа та партнер Ігоря Коломойського Ігор Палиця, власник каналів Kyiv.Live і Odesa.Live Вадим Столар та інші. Повний перелік тих, хто тоді голосував, — тут.

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що навіть після зняття недоторканності народні депутати не несуть відповідальності голосування. 

Відповідно до статті 80 Конституції України, народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

21 квітня 2010 року тодішні президенти України та Росії Віктор Янукович та Дмитро Медведєв зустрілись у Харкові та підписали угоду, за якою Чорноморський флот Російської Федерації міг перебувати в Севастополі ще 25 років. В обмін на це Україна мала отримати знижку на російський газ, але фактично не отримала нічого, тому що безпосередньо перед підписанням угод РФ значно підвищила ціну.

Угода була ратифікована Верховною Радою України та Державною думою Російської Федерації 27 квітня 2010 року. Була денонсована в односторонньому порядку Державною Думою РФ 31 березня 2014 року.

У січні 2021 року в Офісі генпрокурора повідомили, що експрезиденту Віктору Януковичу оголошено про підозру в держзраді через підписання «Харківських угод».

За версією слідства, Росія спочатку штучно створювала та накопичувала борг України за поставку природного газу, а потім в його погашення фактично безоплатно розташовувала свій флот на території України. Через ці угоди збільшилась кількість військових Росії на території України. Надалі це допомогло їм окупувати півострів у 2014 році.

Фото: пресслужба СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1600
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду