«Війна» лікарів і блогерів, у якій ми всі програли

«Війна» лікарів і блогерів, у якій ми всі програли

11 Лютого 2021
5044
11 Лютого 2021
11:25

«Війна» лікарів і блогерів, у якій ми всі програли

Експертка з комунікацій про здоров’я, Be—it Health & Social Impact
5044
Концепція журналістики миру базується на тому, що, висвітлюючи війну, медіа схильні тиражувати насильство — а натомість мають показувати конфлікт як можливість для вирішення болючих проблем. Та виявляється, що тему з мирного життя можна висвітлити так, щоби створити майже війну між залученими сторонами.
«Війна» лікарів і блогерів, у якій ми всі програли
«Війна» лікарів і блогерів, у якій ми всі програли

Жінка померла від ускладнень після пологів удома, лікарі не встигли її врятувати — кажуть, що родина викликала швидку надто пізно. «ТСН» знімає про це розлогий сюжет, де між іншим зазначає, що «в соцмережах таким ділитися практикують», і показує кадри домашніх пологів блогерки Софії Стужук. Обговорення й коментарі в соцмережах спрощують рівняння до «блогерка винна у смерті породіллі». Жінка емоційно реагує на потік звинувачень у свій бік і перекладає відповідальність на лікарів, звинувативши їх у тому, що погано рятували загиблу. Згодом видаляє відео й записує інше — у якому каже, що некоректно висловилася про лікарів на емоціях. Але лікарі встигають відреагувати хвилею емоційних постів у соцмережах: дискусія переходить у площину «народжуйте, де хочете, і до нас потім не приходьте». Користувачі соцмереж розділяються: хтось стає на захист лікарів і звинувачує блогерів у некомпетентності й пропаганді небезпечної поведінки, інші ж звинувачують лікарів у недбальстві й акушерському насильстві. Діалог стає неможливим.

Ті, кого проблема стосується найбільше, — вагітні жінки, в цій дискусії не отримують ані свого голосу, ані корисної інформації. Відкритим лишається питання, що їх більше налякає: акушерське насильство в лікарнях і пологових чи смерть від ускладнень при домашніх пологах?

Пости лікарів можна прочитати тут, тут, тут, тут і тут

Коментарі в мережі:

Реальна ж проблема існує в Україні не перший рік і описується далеко не одним кейсом: жінки справді нерідко позбавлені права на безпечні пологи. Про це знають і лікарі, і блогери, й журналісти. Співчутливо висвітлена історія могла би надихнути залучені сторони протистояти проблемі, а ширшу аудиторію — принаймні більше про неї дізнатися.

Як же слід було вчинити, щоби сталося саме так?

У чутливих темах дискусії часто ведуться на експресивному рівні, без достатнього обґрунтування. Тож коли така тема попадає в новини, найважливіше питання — як редакція приймає рішення й чим керується при побудові матеріалу та виборі коментарів. В ідеалі саме для цього має існувати прописаний набір цінностей або ж етичний кодекс, який є орієнтиром для подання новин. У цьому випадку такого кодексу або не було, або він не спрацював. І якщо вже поточна ситуація нагадує війну, то розгляньмо, як можна вирішити її, керуючись принципами мирної журналістики. Їх усього чотири.

  1. Дослідити причини проблеми: хто є сторонами конфлікту, які їхні інтереси, в якому контексті вони існують?

Сюжет у «ТСН» багато уваги приділяє деталям особистого життя загиблої: у якому будинку жила, яких поглядів дотримувалася, скільки разів відвідувала лікаря протягом вагітності. Що це дає глядачу з точки зору розуміння проблеми і її причин? За великим рахунком, нічого. Хтось знайде тут підтвердження своїх стереотипів, але жодних даних чи корисної інформації глядач не отримає.

Натомість медіа мали би дати глядачу розуміння контексту. Скільки жінок народжують вдома в Україні? Як змінюється їх кількість? Як вплинули на це пандемія коронавірусної хвороби й обмеження партнерських пологів? Сюжети щодо випадку в Рівному починаються з твердження, що все більше жінок хочуть народжувати вдома, — проте без жодного посилання на дані чи статистику.

Чому взагалі жінки народжують вдома: які причини є поза акушерським насильством і теоретичним впливом модних блогерів? Наприклад, клініка Mayo на своєму сайті пропонує пацієнткам принаймні сім причин, чому вони можуть захотіти народжувати вдома. Було би цікаво запитати про це й українських жінок.

Варто дослідити найчастіші причини, які називають жінки. А також чому народжувати вдома буває небезпечно й кому точно не варто ризикувати із пологами поза лікарнею?

Врешті, за яких умов жінки, які хочуть народжувати вдома, все ж погодились би приїхати в лікарню

  1. Уникати дегуманізації учасників конфлікту

Дискусія в соцмережах навколо трагедії в Рівному дегуманізувала всіх причетних. «Жінки вирішують народжувати вдома з так званими доулами», — говорить ведуча каналу «Київ», а в новинних сюжетах описується особа, яка супроводжувала домашні пологи померлої породіллі: у довгому темному одязі, із закритим обличчям. Цей образ проєктується на всіх доул, і от вони вже постають як незрозумілі й лякаючі персонажі. В окремих постах лікарі наголошували, що жінка, про яку йдеться в сюжеті, — не доула, а до функцій доули взагалі не входить приймати пологи замість лікарів, коментарі про це давали окремі канали, проте на результат це мало вплинуло. Спроби окремих видань розібратися із функціями й повноваженнями доул не покращили ситуацію: вони постають ледь не сектантками і шарлатанками.

З іншими учасниками історії справа не краща. На адресу померлої жінки звучить «природній відбір» і «сама винна». Блогери постають як «силіконові» «наманікюрені» й некваліфіковані персонажі, знеособлено поєднані в одну групу. Лікарі — як анонімні узагальнені агресори, що й провокує хвилю їхніх реакцій у соцмережах (треба сказати, що з усіх сторін конфлікту лікарі найбільше відреагували на цю дегуманізацію хвилею історій про випадки із практики реальних людей-колег). Вагітні жінки в цьому потоку переважно сприймаються як об’єкт — чи то впливу блогерів, чи порятунку лікарями, чи обговорень того, що для них, на думку коментаторів, було би краще.

Усім бракує зображення залучених сторін як людей. Лікарі, блогери, доули й породіллі — усі вони в першу чергу люди, мають свої болі й мотивацію діяти певним чином. Усі, врешті, мали би бути зацікавлені в тому, щоби жінки народжували здорових дітей і самі лишалися здоровими — це й мало би стати відправною точкою діалогу.

  1. Показати ненасильницькі інструменти розв’язання ситуації

Після перших двох кроків значно простіше було би зробити те, що наразі в цій дискусії здається малоймовірним: перейти до конструктиву. Якщо повернутися до теми акушерського насильства, яке згадують як одну з головних причин відмови від пологів у медичному закладі, то слід було би розповісти в деталях: як жінка може від нього захиститися, яка роль у цьому партнера у пологах, відповідно — хто має бути партнером і як він має підготуватися. Коли можна покликати на свої пологи іншого лікаря — навіть якщо він / вона не працює в пологовому.

Інший важливий аспект історії: хто такі, зрештою, доули, і що треба знати вагітним про помічниць у пологах? Міжнародні організації, які сертифікують доул — такі як DONA, — пропонують у відкритому доступі етичний кодекс і стандарти професії, де зазначають, що практика доули обмежується емоційною, фізичною та інформаційною підтримкою. Доула не виконує жодних медичних завдань — не має права навіть виміряти породіллі температуру. Тут же пропонують готовий сценарій співбесіди з майбутньою долуою, де, серед іншого, жінці та її партнеру радять запитати: яке навчання пройшла доула, яку вона має сертифікацію, які методи допомоги в пологах застосовує. Інша організація — CAPPA — наголошує, що доули не є медичними фахівцями, а одне з їхніх завдань — співпрацювати із закладом охорони здоров’я й допомогти налагодити якомога кращу комунікацію між породіллею і медичним персоналом. Про все це варто було би розповісти українським жінкам, і тим само зменшити їхні шанси на потрапляння в руки «сектанток» і «шарлатанок».

  1. Показати людей і ініціативи, які вже сприяють вирішенню конфлікту

Вже сьогодні пологові будинки в Україні пропонують послугу «пологи як удома», де жінці пропонують створити максимально комфортну й підлаштовану під її потреби атмосферу. Чимало лікарів підтримують такий підхід і самі активно виступають за те, чого прагнуть жінки, народжуючи вдома: мінімальне втручання, комфорт і інтимність у процесі народження дитини. Професійні та етичні доули допомагають полегшити як досвід пологів для жінки, так і роботу лікарів. Було би добре дати слово цим людям.

Хороший приклад — лікарі, які почали поширювати інформацію про пологові будинки, які підтримують комфортні пологи «як удома», та про лікарів, які завжди лишаються на боці пацієнтки й поважають побажання жінки в пологах.

Так можна було би показати вагітній жінці, що безпечні й комфортні пологи в Україні можливі в принципі. Підказати, як знайти свого лікаря і професійну помічницю в пологах, якщо вона потрібна. Зростити цінність і заохотити повагу до самого процесу народження дитини й величезної роботи, яку в цьому процесі робить жінка.

Звісно, у першу чергу наведені принципи стосуються роботи медіа. Проте ми розуміємо, що блогери із тисячами або й мільйонами підписників у соцмережах, лікарі-блогери, авторитетні як фахівці й лідери думок, і самі можуть скласти конкуренцію традиційним ЗМІ в поширенні інформації. Тому в певному сенсі ці пункти можуть бути орієнтиром і для них у тому, як докласти свій голос до вирішення проблеми.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5044
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду