Кремль планує створити в Білорусі медіахолдинг для збереження впливу та поширення пропаганди – розслідування

Кремль планує створити в Білорусі медіахолдинг для збереження впливу та поширення пропаганди – розслідування

27 Грудня 2020
1777
27 Грудня 2020
14:55

Кремль планує створити в Білорусі медіахолдинг для збереження впливу та поширення пропаганди – розслідування

1777
Інформаційні ресурси мають виступати проти Лукашенка та пропагувати інтеграцію з РФ.
Кремль планує створити в Білорусі медіахолдинг для збереження впливу та поширення пропаганди – розслідування
Кремль планує створити в Білорусі медіахолдинг для збереження впливу та поширення пропаганди – розслідування

Видання The Insider з'ясувало, що Кремль планує створити в Білорусі політичну партію з робочою назвою «Право народу», яка буде виступати проти політики Олександра Лукашенка, але при цьому пропагувати інтеграцію з РФ. Також для поширення російської пропаганди буде створено інформаційну інфраструктуру.

Про це йдеться в поширених журналістами документах управління президента РФ з міжрегіональних і культурних зв'язків із зарубіжними країнами.

Один із документів має назву «Стратегия работы в Республике Белоруссия», він підготовлений у вересні 2020 року. Серед іншого там стверджується, що для збереження впливу в Білорусі необхідно увійти в керівні органи всіх опозиційних структур і створити ресурсну базу для майбутнього проросійського суспільно-політичного руху, політичної партії, яка буде брати участь у парламентських виборах.

Крім того, Кремль буде створювати в Білорусі нові канали поширення інформації на свою користь: 30-50 телеграм-каналів, 20-30 ютуб-каналів різної тематичної та ідеологічної спрямованості. Також у стратегії прописано, що потрібно взяти під контроль низку існуючих білоруських ЗМІ (у тому числі в соцмережах) та створити нові, організувавши медіахолдинг, у кожній області випускати друкований тижневик.

До проросійського медіахолдингу в Білорусі мають увійти видання Belarus Daily (портал має стати аналогом tut.by), «Дом Доллар» (аналог РБК), таблоїд «Дыван.by» та регіональні портали громадянської журналістики.

Нагадаємо, 19 серпня білоруська служба «Радіо Свобода» повідомила, що працівників Національної державної телерадіокомпанії Білорусі (Белтелерадіокомпанії), які підтримують протестувальників та вийшли на страйк, замінюють фрілансерами, колишніми та нинішніми працівниками російського пропагандистського каналу Russia Today. Водночас до будівлі Белтелерадіокомпанії не пускають працівників Національної державної телерадіокомпанії Білорусі, які виходили на страйк. Головна редакторка RT (Russia Today) Маргарита Симоньян заявила, що в Мінську її журналістів нібито немає. За її словами, співробітники російського пропагандистського каналу готові допомогти, якщо їх «ввічливо попросять».

20 серпня міжнародна ініціатива експертів iSANS повідомила, що в Білорусі журналістів Белтелерадіокомпанії та ОНТ, які звільнилися або вийшли на страйк, замінюють працівниками МІА «Россия Сегодня» (RT, Sputnik, «РИА Новости»), які мають завдання встановити контроль над білоруськими державними ЗМІ. Крім того, за даними iSANS, до Білорусі приїхали «високопоставлені куратори з Москви», які мають завдання «уніфікувати подачу інформації»; а також група осіб з Адміністрації президента РФ, які мають курувати «роботу по контролю та переструктуруванню соціального простору». 

Наступного дня чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко підтвердив, що в Белтелерадіокомпанії почали працювати російські кореспонденти. Він попросив у РФ прислати дві-три групи репортерів після того, як білоруські журналісти почали масово звільнятися з державних ЗМІ та виходити на протести.

10 вересня російський державний пропагандистський телеканал RT повідомив, що 32 працівники каналу та відеоагентства Ruptly працюють у Білорусі. Працівники пропагандистського каналу нібито консультують білоруських колег, але «не працюють на білоруському ТБ».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Підписалися:
Щоб додати підпис потрібно Авторизуватись.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1777
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду