Конвенція Ради Європи про доступ до офіційних документів набрала чинності

Конвенція Ради Європи про доступ до офіційних документів набрала чинності

1 Грудня 2020
2194
1 Грудня 2020
17:01

Конвенція Ради Європи про доступ до офіційних документів набрала чинності

2194
Україна з іншими членами Ради Європи співпрацюватимуть у сфері доступу до інформації.
Конвенція Ради Європи про доступ до офіційних документів набрала чинності
Конвенція Ради Європи про доступ до офіційних документів набрала чинності

1 грудня набрала чинності Конвенція Ради Європи про доступ до офіційних документів (Тромська конвенція). Цим документом держави визнають право на доступ до інформації та погоджуються забезпечувати таке право і співпрацювати у сфері доступу.

Набуття чинності стало можливим після ратифікації цього документа Україною у 2020 році. Сама конвенція була ухвалена у 2009 році у місті Тромсе. Але для набуття чинності її мали ратифікувати 10 країн-членів Ради Європи. Україна стала десятою країною, що ратифікувала конвенцію. Представники України стануть співзасновниками та членами міжнародних консультативних органів з напрацювання найкращих практик з питань доступу до публічної інформації.

«Ця Конвенція встановлює мінімальний набір стандартів для належної справедливої обробки запитів на доступ до офіційних документів, включаючи зобов'язання держави забезпечити доступ до ефективного і незалежного механізму перегляду рішень у випадку відмов надати доступ. Згідно з Конвенцією, всі офіційні документи, як правило, є публічними і можуть бути обмежені в доступі лише для захисту інших прав і законних інтересів», – сказала на пресконференції в «Укрінформі» виконувачка обов'язків голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко.

За її словами, Конвенція також встановлює низку основних гарантій на доступ до офіційних документів: запитувач не зобов’язаний вказувати причину запиту офіційного документа; заявникам можуть надати право залишатися анонімними; в доступі може бути відмовлено лише в чітко визначених випадках і на основі чітких критеріїв; запитувач має право отримати письмове обґрунтування від посадовців щодо відмови; перегляд документів у приміщенні органу державної влади має бути безкоштовним, а платним – лише копіювання офіційного документа.

Заступник міністра культури та інформаційної політики України Тарас Шевченко зауважив, що український закон «Про доступ до публічної інформації», ухвалений 10 років тому, передбачає навіть більш прогресивні норми, ніж загальні положення Конвенції. Але з ратифікацією Конвенції Україна має змогу передавати свій досвід іншим країнам.

«Україна шляхом ратифікації Конвенції не лише запускає цей механізм для України, а насамперед запускає його для Європи. Закон про доступ до публічної інформації, який був ухвалений майже 10 років тому, передбачає в переважній більшості питань більші й кращі стандарти відкритості й доступу до інформації, ніж мінімальні стандарти, які записані в Конвенції. Тому Україні є чим ділитися. Ми запускаємо дискусію про подальше майбутнє міжнародних актів у сфері доступу до публічної інформації, тому що рано чи пізно постане питання вдосконалення цих механізмів», – зазначив Шевченко.

Водночас консультантка Ради Європи Тетяна Олексіюк звернула увагу, що в деяких аспектах Конвенція не стикується з нормами українського законодавства, яке у зв'язку з цим потребує переосмислення: «Наприклад, є норми Конвенції, які прямо дозволяють запитувачу надати інформацію шляхом відсилки його до загальнодоступного джерела. А наш закон про доступ до публічної інформації прямо забороняє це робити. Ми маємо хорошу підставу, щоб переосмислити деякі норми нашого законодавства – можливо, щось застаріло і не відповідає сучасним технічним можливостям».

Нагадаємо, 12 квітня 2018 року Україна підписала Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів, ухвалену 18 червня 2009 року у м. Тромсе. Далі її мав ратифікувати парламент.

Представники громадянського суспільства підтримували ратифікацію Конвенції з 2018 року. Спочатку низка громадських організацій направили відповідне звернення до Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції. У січні 2020 року Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України закликала підтримати ратифікацію Конвенції.

Через два роки після підписання, 20 травня 2020 року Верховна Рада ратифікувала Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів. Цим документом держави визнають право на доступ до інформації та погоджуються забезпечувати таке право і співпрацювати у сфері доступу. Україна стала десятою країною, яка ратифікувала Конвенцію та, відповідно, відкрила шлях до набуття нею чинності.

Фото: «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2194
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду