Експерти рекомендували місцевим медіа ширше, глибше та збалансованіше висвітлювати вибори

Експерти рекомендували місцевим медіа ширше, глибше та збалансованіше висвітлювати вибори

27 Листопада 2020
1299
27 Листопада 2020
12:46

Експерти рекомендували місцевим медіа ширше, глибше та збалансованіше висвітлювати вибори

1299
Виборча кампанія висвітлювалася поверхово, незбалансовано, із прихованою та неналежно маркованою рекламою, але тема виборів була не головною для місцевих онлайн-медіа, свідчить моніторинг.
Експерти рекомендували місцевим медіа ширше, глибше та збалансованіше висвітлювати вибори
Експерти рекомендували місцевим медіа ширше, глибше та збалансованіше висвітлювати вибори

Коаліція громадських організацій, яка за підтримки Проєкту «ЄС та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні» проводила з 5 вересня по25 жовтня моніторинг місцевих онлайн-медіа у 12 областях України та сторінок політичних партій і кандидатів у Facebook, підбила підсумки моніторингу та підготувала низку рекомендацій для медіа та кандидатів і партій.

Головні висновки моніторингу місцевих онлайн-медіа представила Діана Дуцик, експертка Ради Європи, виконавча директорка ГО «Український інститут медіа та комунікації», під час онлайн-презентації результатів моніторингу 27 листопада:

1. Вибори були далеко не головною темою в місцевих онлайн-медіа. У топ-10 тем за період моніторингу виборчу тематику випереджають COVID-19, катастрофи, інциденти, нещасні випадки; злочинність; транспорт/інфраструктура та «інше».

2. Виборча кампанія висвітлювалася поверхово, переважно в новинному форматі. «Не вистачало пояснювальних матеріалів просвітницького характеру, хоча вибори проходили за новими правилами. Не вистачало інформації, яка б пояснювала виборцям усю складну палітру політичних сил і кандидатів», – зауважила експертка.

3. Політичні сили були представлені в онлайн-медіа дуже скупо та незбалансовано. «Кожне медіа обирало собі фаворита, а всі інші учасники виборчого процесу залишалися поза медійним полем. Якщо виборець читав один сайт – він не міг зробити зважене рішення», – прокоментувала Діана Дуцик.

У топ-10 партій, що найбільше висвітлювалися в онлайн-медіа: «Слуга народу», «Батьківщина», кандидати від інших партій, «За майбутнє», «Європейська солідарність», «ОПЗЖ», «Голос», «Наш край», кандидати від не ідентифікованих партій і «Команда Андрія Балоги. У топ-10 кандидатів: Віталій Кличко, Ірина Верещук, Сергій Борзов, Олена Розенблат, Олександр Лисенко, Віталій Михайлішин, Владислав Атрошенко, Людмила Зубко, Віктор Шакирзян.

4. У місцевих онлайн-медіа була виявлена прихована реклама й агітація (джинса), некоректне маркування політичної реклами (якоюсь позначкою, яка нечітко розрізняється читачем і вводить його в оману). Однак джинса не допомогла партіям і кандидатам, зауважила Діана Дуцик: «Не всі ті кандидати, які активно піарилися в медіа, перемогли у виборах. Джинса не рятує, вона не дає того результату, який можна досягти або своєю роботою, або спілкуючись із виборцями. Я би закликала всіх учасників виборчого процесу не застосовувати в майбутньому такі некоректні методи ведення виборчої боротьби».

Діана Дуцик висловила кілька рекомендацій для медіа за результатами моніторингу:

1. Розширювати жанрову палітру й висвітлювати виборчу кампанію не лише через новини, а й аналітичні матеріали, інтерв’ю, репортажі.

2. Здійснювати просвітницьку роботу щодо процедури виборів, зміни законодавства, щоб виборцям у день виборів було легше зорієнтуватися.

3. Дотримуватися стандартів журналістики. У першу чергу – збалансованого та об’єктивного висвітлення всіх учасників виборчого процесу, щоб виборець міг прийняти зважене та незаангажоване рішення.

4. Уникати фаворитизму, коли медіа обирають певну політичну силу, яку підтримують. Надавати виборцю інформацію про якнайширше коло учасників виборчого процесу для забезпечення плюралізму.

Моніторинг проводила коаліція громадських організацій, що включає «Комісію журналістської етики», «Платформу прав людини», «Український інститут медіа та комунікації», «StopFake» (Україна) та «Асоціацію «Жінки в медіа» за підтримки спільного Проєкту «Європейський Союз і Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні». Він тривав з 5 вересня по 25 жовтня 2020 року та охопив контент соціальної мережі Facebook і місцевих суспільно-політичних онлайн-медіа з найширшою аудиторією у 12 регіонах України, серед яких Закарпатська, Рівненська, Чернівецька, Львівська, Волинська, Чернігівська, Сумська, Житомирська, Вінницька, Київська області та підконтрольні Україні території Донецької та Луганської областей.

Нагадаємо, у перший моніторинговий період 5-25 вересня експерти зафіксували, що місцеві онлайн-медіа мало пишуть про вибори, не пояснюють нових правил і піарять лічених кандидатів і партії.

У другий моніторинговий період 26 вересня – 9 жовтня експерти виявили, що місцеві онлайн-медіа почали більше писати про вибори: без аналітики, зате із джинсою.

Фото: Ресурсний центр «Гурт»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1299
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду