Місцеві онлайн-медіа почали більше писати про вибори: без аналітики, зате із джинсою – моніторинг

Місцеві онлайн-медіа почали більше писати про вибори: без аналітики, зате із джинсою – моніторинг

22 Жовтня 2020
1502
22 Жовтня 2020
14:09

Місцеві онлайн-медіа почали більше писати про вибори: без аналітики, зате із джинсою – моніторинг

1502
За висновками моніторингу, матеріали просвітницького характеру про саму виборчу процедуру або матеріали з критичним аналізом програм суб’єктів виборчого процесу були великою рідкістю. Натомість не бракувало матеріалів з ознаками замовлення, тобто «джинси».
Місцеві онлайн-медіа почали більше писати про вибори: без аналітики, зате із джинсою – моніторинг
Місцеві онлайн-медіа почали більше писати про вибори: без аналітики, зате із джинсою – моніторинг

Такими є проміжні результати моніторингу 33 онлайн-медіа у 12 областях України за 26 вересня – 9 жовтня, який проводить коаліція громадських організацій за підтримки Проєкту «ЄС та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні».

Основні висновки цього проміжного моніторингу* представила під час онлайн-презентації 22 жовтня Діана Дуцик, експертка Ради Європи, виконавча директорка ГО «Український інститут медіа та комунікації».

1. Під час другого моніторингового періоду кількість новин про вибори дещо зросла порівняно з першим. Тема виборів піднялася із 7 на 5 місце (це 5,33%, або 659 новин). Кількість новин про вибори збільшувалася з розгортанням виборчої кампанії. «Тому що самі суб’єкти виборчої кампанії почали активніше поводитися, включилися в медійну кампанію», – пояснила пані Дуцик.

Проте все одно тема виборів у місцевих медіа була представлена недостатньо. За словами пані Дуцик, лише в київських медіа тема виборів на першому місці. Натомість у львівських медіа тема виборів навіть не увійшла в топ-10.

2. Топ-3 тем залишились незмінними, лише помінялися місцями: на першому місці за увагою медіа тема «Катастрофи, інциденти, нещасні випадки» (15,68%, або 1939 новин), тема «COVID-19» опустилася на друге місце (14,54%, або 1799 новин). Тема «Злочинність» тримається на третьому місці (11,15%, або 1379 новин). Тобто теми негативної тональності продовжують домінувати в місцевих онлайн-медіа.

«Якраз у цей період сталася трагедія – катастрофа військового літака АН-26. І місцеві медіа приділяли їй багато уваги», – пояснила Діана Дуцик першість теми катастроф.

3. Важливі теми Криму, ООС, національних меншин не набирають й 1% уваги місцевих онлайн-медіа. Про Крим моніторинг виявив лише 2 новини з понад 4000 проаналізованих публікацій (0,02%), про ООС – 69 новин (0,56%), про національні меншини – 5 новин (0,04%). Також мало уваги місцеві медіа приділяють темі російської агресії.

«Велика кількість надзвичайно важливих для країни тем залишаються поза увагою місцевих медіа: Крим, російська агресія, події в зоні ООС, проблематика нацменшин. У медіа Донецької, Луганської областей тема подій на Донбасі на першому місці, але в них відсутня тема російської агресії», – сказала Діана Дуцик.

4. Хоча у другий моніторинговий період регіональні медіа почали висвітлювати діяльність партій місцевого значення, розмаїття політичних сил, представлених на місцевих сайтах, залишається все ще дуже незначним.

5. Онлайн-медіа зосереджені на новинному представленні теми виборів, як і в перший моніторинговий період. Аналітика практично відсутня. Подекуди почали з’являтися просвітницькі матеріали, які роз’яснюють виборцю права та процедуру голосування згідно з новим виборчим законодавством, інші важливі та складні аспекти, пов’язані з виборами. Але таких матеріалів критично мало.

«Зараз не вистачає аналітичних ґрунтовних матеріалів про кандидатів, про партії. Не вистачає критичного осмислення їхніх програм. Те, що медіа висвітлюють, – це або сухі інформаційні повідомлення, або джинса», – наголосила Діана Дуцик.

6. «Джинса» продовжує лишатися головною медійною проблемою виборчих кампаній. Онлайн-медіа в усіх регіонах, які були в моніторингу, розміщували контент з ознаками замовності від різних політичних сил та кандидатів у мери. «Джинсують різні політичні сили, майже всі. Публікують її майже всі медіа, які потрапили в моніторинг», – сказала пані Дуцик.

7. Онлайн-медіа часто некоректно маркують політичну рекламу, зокрема в такий спосіб, що читачу складно зрозуміти, що перед ним політична реклама. Або ж узагалі її не маркують. Належним чином маркують політичну рекламу львівський сайт «Твоє місто» та ще декілька місцевих сайтів, зауважила пані Дуцик.

8. У топ-10 політичних партій, яким приділяли найбільше уваги місцеві онлайн-медіа, опинилися 5 парламентських партій («Слуга народу», «Батьківщина», «Опозиційна платформа – За життя» (ОПЗЖ), «Європейська солідарність», «Голос»). Також чимало уваги отримали місцеві партії, такі як «За майбутнє» та «Наш край» (монітори фіксували в різних місцевих онлайн-медіа чимало новин з ознаками замовності, які в позитивній тональності представляли ці партії), а також зовсім локальна політична сила «Команда Андрія Балоги» (остання – за рахунок безперервного піару на закарпатському сайті «Мукачево.net»).

Першість на графіку топ-10 партій за згадками в медіа посіли «кандидати від інших партій» – це представники всіх інших непарламентських, невеликих або місцевих партій, які беруть участь у цих місцевих виборах.

9. У топ-10 кандидатів у мери, яких найбільше висвітлювали онлайн-медіа, перше місце посів кандидат у мери Києва та чинний міський голова столиці Віталій Кличко, про якого домінують нейтральні згадки. А от за кількістю позитивних згадок першість здобув кандидат у мери Рівного від партії «За майбутнє» Юрій Вознюк.

Нагадаємо, перший моніторинговий період 5-25 вересня зафіксував, що місцеві онлайн-медіа мало пишуть про вибори, не пояснюють нових правил і піарять лічених кандидатів і партії.

* Моніторинг проводить з 5 вересня по 25 жовтня коаліція громадських організацій, що включає «Комісію журналістської етики», «Платформу прав людини», «Український інститут медіа та комунікації», StopFake та асоціацію «Жінки в медіа». Моніторинг охоплює контент 33 місцевих суспільно-політичних онлайн-медіа з найширшою аудиторією у 12 областях України (Вінницька, Волинська, Житомирська, Закарпатська, Київська, Львівська, Рівненська, Сумська, Чернівецька, Чернігівська, підконтрольні уряду України частини Донецької та Луганської), а також 120 Facebook-сторінок партій, партійних осередків, партійних лідерів і кандидатів у мери.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1502
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду