Канал Коломойського піарить «За майбутнє», а канали Пінчука та Ахметова ігнорують ОПЗЖ – експерти «Детектора медіа»

Канал Коломойського піарить «За майбутнє», а канали Пінчука та Ахметова ігнорують ОПЗЖ – експерти «Детектора медіа»

25 Вересня 2020
4345
25 Вересня 2020
15:50

Канал Коломойського піарить «За майбутнє», а канали Пінчука та Ахметова ігнорують ОПЗЖ – експерти «Детектора медіа»

4345
Канали Порошенка та Медведчука критикують владу і просувають свої політичні сили. На каналах Медведчука також просувають Шарія та Пальчевського.
Канал Коломойського піарить «За майбутнє», а канали Пінчука та Ахметова ігнорують ОПЗЖ – експерти «Детектора медіа»
Канал Коломойського піарить «За майбутнє», а канали Пінчука та Ахметова ігнорують ОПЗЖ – експерти «Детектора медіа»

Телеканал Ігоря Коломойського «1+1» перед місцевими виборами піарить партію «За майбутнє» Ігоря Палиці та критично налаштований до партії влади «Слуга народу». А медіагрупи Ріната Ахметова і Віктора Пінчука фактично бойкотують партію «Опозиційна платформа – За життя», але надмірно не піарять жодну з партій (за винятком активного піару Олега Ляшка на каналі «Україна). Про це сказала голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова, презентуючи проміжні результати моніторингу «Детектора медіа» напередодні та на початку виборчої кампанії.

Наталія Лигачова

Приклад піару партії «За майбутнє» навів експерт «Детектора медіа» Ярослав Зубченко. Лідер партії Ігор Палиця був гостем чотирьох випусків токшоу «Право на владу» з чотирьох, які вийшли в новому телевізійному сезоні. Для порівняння: члени партій «Європейська солідарність», «Батьківщина» та ОПЗЖ були представлені на одному ефірі з чотирьох кожен. Хоча ці партії мають фракції в парламенті, а «За майбутнє» – лише депутатську групу.

За словами Ярослава Зубченка, також на «1+1» комфортно себе можуть почувати «слуги народу», які близькі до Ігоря Коломойського – наприклад, Олександр Дубінський (був на двох ефірах «Права на владу» з чотирьох).

Ярослав Зубченко

Водночас канал «Україна» дуже активно просуває кандидата в народні депутати у 208-му окрузі Олега Ляшка, звернула увагу Наталія Лигачова. З-поміж різних політичних партій «Україна» потрохи просуває «Європейську солідарність», «Батьківщину» і «Слугу народу».

«Савік Шустер у своєму токшоу стабільно не підігрує жодній партії, – додав Ярослав Зубченко. – Але до виборів залишається ще місяць, тому все ще може бути. Раніше на «Свободі слова» були лобістські ефіри для Ахметова про енергетику, були ефіри для Ляшка. За останній час Арсеній Яценюк був гостем двох ефірів з трьох. До представників “Європейської солідарності” в Шустера явна неприязнь, він їх перебиває, вони його дратують».

Ярослав Зубченко та Наталія Лигачова

Попри ігнорування на каналах Ахметова і Пінчука, «Опозиційна платформа – За життя» є одним з лідерів за кількістю згадок у телепросторі. «Це відбувається за рахунок того, що ОПЗЖ дуже багато піарять канали Медведчука (“112”, NewsOne, ZIK) та “Інтер», – пояснила Наталія Лигачова. ОПЗЖ дуже активно критикує владу з проросійських позицій.

Тим часом «Європейська солідарність» монополізувала критику влади з проукраїнських позицій, додала пані Лигачова. Через конфліктні інфоприводи та критику влади «ЄС» удалося в середині вересня вийти на перше місце за кількістю згадок у новинах.

ОПЗЖ та «Європейська солідарність» мають пули власних або наближених до них інформаційних телеканалів, з допомогою яких критикують владу. «Порошенко і Медведчук воюють не між собою, а зі “слугами народу”. Якщо канали Порошенка звинувачують владу в компромісах з ворогом, то канали Медведчука – у невиконанні мирних домовленостей і продовженні війни», – пояснив Ярослав Зубченко. Наприклад, на Прямому каналі є певні програми, заточені під критику владу. А телеканали Медведчука влаштовують цілі ефіри з цитат «слуг народу», обговорюючи та критикуючи їх.

«Крім ОПЗЖ канали Медведчука підтримують “партнерські проекти” – Шарія та Пальчевського», – наголосив Ярослав Зубченко. Так, блогер і лідер власної партії Анатолій Шарій з початку серпня дав каналу NewsOne 9 інтерв’ю тривалістю понад 40 хвилин, а кандидат у мери Києва Андрій Пальчевський із червня 2020 року був гостем 13 випусків із 17 токшоу «Пульс» на «112 Україна».

Експерти «Детектора медіа» Ярослав Зубченко, Наталія Лигачова та Галина Петренко

Партії «Батьківщина» й «Голос» поки що досить пасивні в інфопросторі, додала Наталія Лигачова. У випадку «Батьківщини» це може бути пов’язано із хворобою Юлії Тимошенко. «Голос» порівняно більше представлений на телеканалах Віктора Пінчука. Партія «Пропозиція», яка спершу була активною, майже зникла із загальнонаціонального інфопростору.

«У медіа з’являється багато нової політичної джинси. Тож цю виборчу кампанію можна буде вважати рівністю або нерівністю корупційних можливостей», – зауважила Наталія Лигачова.

Детальніше про тенденції в інформаційному просторі на старті місцевої виборчої кампанії 2020 року читайте тут.

Фото: Максим Поліщук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4345
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду