Українці обирають ЗМІ з огляду на цікавість контенту, зрозумілість, оперативність і незаангажованість – дослідження

Українці обирають ЗМІ з огляду на цікавість контенту, зрозумілість, оперативність і незаангажованість – дослідження

29 Вересня 2020
2470
29 Вересня 2020
15:39

Українці обирають ЗМІ з огляду на цікавість контенту, зрозумілість, оперативність і незаангажованість – дослідження

2470
Від медіа люди очікують викриття корупції та висвітлення позитивних змін.
Українці обирають ЗМІ з огляду на цікавість контенту, зрозумілість, оперативність і незаангажованість – дослідження
Українці обирають ЗМІ з огляду на цікавість контенту, зрозумілість, оперативність і незаангажованість – дослідження

Такими є результати всеукраїнського опитування громадської думки, проведеного на замовлення ГО «Детектор медіа» фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» спільно із соціологічною службою Центру Разумкова. Результати дослідження презентували 29 вересня аналітик фонду «Демократичні ініціативи» Петро Бурковський і директорка ГО «Детектор медіа» Галина Петренко.

Галина Петренко

Важливими чинниками вибору ЗМІ як джерела інформації українці назвали: контент, який зацікавив їх особисто (58%), зручність і зрозумілість подання інформації (32%), швидка реакція ЗМІ на події (31%), нейтральність та незаангажованість (31%).

Меншою мірою українцям важлива близькість поглядів ЗМІ до своїх власних (18%), аргументованість точок зору (16%), хороша репутація ЗМІ серед тих, кому вони довіряють (12%).

Аудіовізувальна якість контенту, зручність доступу до ЗМІ та патріотична позиція важливі при виборі медіа для 10% респондентів.

Лише 7% опитаних звертають увагу на персоналії журналістів, 4% – на власників і 3% – відкритість інформації про фінансування ЗМІ

Аналіз даних опитування виявив такі відмінності:

  • Для респондентів із південних (32%) та східних (42%) областей «нейтральність та незаангажованість ЗМІ» є більш важливим чинником вибору ЗМІ, ніж для респондентів із західних (23%) та центральних (28%) регіонів.
  • Менш виразна, але подібна відмінність в оцінці важливості такого чинника як «репутація ЗМІ»: для мешканці південних (13%) та східних (19%) областей частіше його згадували, ніж у західних та центральних (по 9%).
  • Саме ці два чинника є помітно більш важливими для виборців «Опозиційної платформи – За життя» у порівнянні з прихильниками інших сил: 42% таких респондентів назвали незаангажованість та 16% – репутацію ЗМІ.
  • Патріотична позиція та особистість власника ЗМІ є важливішими для тих, хто голосує за «Європейську солідарність» (24% і 12% виборців цієї партії, відповідно, обрали ці чинники).

Петро Бурковський

За даними опитування, найбільший потенційний попит серед українців матимуть ЗМІ, які приділятимуть більше уваги таким темам:

  • викриття корупції (40% опитаних хотіли б отримувати більше такої інформації);
  • позитивні зміни в державі (39%);
  • аналіз і пояснення економічної ситуації в країні (34%);
  • висвітлення реформ (30%);
  • розкриття гострих соціальних проблем (28%).

До першої десятки також увійшли: критика влади (23%), висвітлення ініціатив громадянського суспільства (20%), освітні та просвітницькі матеріали (18%), матеріали про важливі події у світі (17%), критика роботи правоохоронних органів (16%) та висвітлення роботи медиків (15%).

Водночас життя Криму та окупованої частини Донбасу цікавить лише 5% опитаних, а бойовими діями цікавляться втричі більше (14%).

У регіональному розрізі помітні такі відмінності: на сході та півдні країни вищий інтерес до позитивних змін у державі та суспільстві та до викриття корупції, ніж у центрі та на заході.

Повні результати дослідження читайте тут.

Дослідження проведене на замовлення ГО «Детектор Медіа» Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» спільно із соціологічною службою Центру Разумкова з 14 по 19 серпня 2020 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2022 респондентів віком від 18 років методом інтерв’ю «обличчям до обличчя» за місцем проживання респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Фото: Руслан Новосьол

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2470
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду