Російська пропаганда цього року активізувала зусилля проти України на рівні з 2014-2015 роками – Галина Петренко

Російська пропаганда цього року активізувала зусилля проти України на рівні з 2014-2015 роками – Галина Петренко

25 Вересня 2020
3563
25 Вересня 2020
16:34

Російська пропаганда цього року активізувала зусилля проти України на рівні з 2014-2015 роками – Галина Петренко

3563
Російські пропагандисти потрапляють у резонанс із дуальністю і розпорошеністю меседжів українських політиків і команди Володимира Зеленського, вважає експертка.
Російська пропаганда цього року активізувала зусилля проти України на рівні з 2014-2015 роками – Галина Петренко
Російська пропаганда цього року активізувала зусилля проти України на рівні з 2014-2015 роками – Галина Петренко

Інтенсивність російської дезінформації та негативне висвітлення російськими і проросійськими пропагандистами українських подій посилилося з початку 2020 року й особливо напередодні українських місцевих виборів. За масштабністю воно зрівнялося із зусиллями російської пропаганди у 2014-2015 роках. Про це сказала директорка ГО «Детектор медіа» Галина Петренко, презентуючи результати моніторингу «Детектором медіа» російської пропаганди щодо України протягом року (серпень 2019-вересень 2020).

«Російські медіа намагаються чинити вплив на українських виборців. Адже є певна частина українців, які продовжують дивитися російські інформаційні програми. А крім того, меседжі російської дезінформації регулярно розповсюджують деякі українські медіа. З початку 2020 року негативне висвітлення українських подій за масштабністю зрівнялося до зусиль російської пропаганди у 2014-2015 роках. Єдина перерва була у квітні-травні, коли Росія стикнулася з внутрішніми проблемами, пов’язаними з коронавірусом», – розповіла Галина Петренко.

Вона навела основні меседжі, з допомогою яких російські та українські проросійські медіа атакували президента України Володимира Зеленського:

  • легалізація грального бізнесу і розпродаж в’язниць — безвідповідальні рішення, які Зеленський вчиняє від безвиході та безпорадності у боротьбі з економічною кризою;
  • занепад машинобудування та великих заводів на кшталт «Мотор Січі» — свідчення зовнішнього управління та руйнування національної економіки на догоду «Сороса і Ко»;
  • перемир’я на Донбасі немає. Крапка;
  • Зеленський не бажає миру на Донбасі, оскільки не приймає російських умов по Мінських угодах;
  • Зеленський боїться націоналістів та радикалів і водночас командує їхніми акціями проти партії Шарія та «ОПЗЖ».

Напередодні та на початку місцевої виборчої кампанії російська дезінформація використовувала тему «вагнерівців». «На цьому прикладі ми побачили: наскільки великою є російська дезінформаційна машина, настільки вона й неповоротка», – зауважила пані Петренко.

Спершу після затримання членів ПВК «Вагнера» і звинувачень Олександра Лукашенка на адресу Кремля у спробі влаштувати державний переворот Росія ніяк не реагувала, і лише 6 серпня в «Комсольской правде» з’явилася версія про спецоперацію українських спецслужб. Після того як в Україні історія з «вагнерівцями» отримала внутрішній імпульс, російська пропаганда почала використовувати «вагнерівців» як ілюстрацію «неспроможності» українських спецслужб, «слабкості» Зеленського та «свідчення» підготовки «націоналістичного перевороту» в Україні та потурання «спецслужб» США.

Експерти «Детектора медіа» Ярослав Зубченко, Наталія Лигачова та Галина Петренко

«Інколи Росія в дезінформації вдається до «гібридних» операцій: стосовно однієї події може розповсюджувати діаметрально протилежні меседжі, які спрямовує на різні аудиторії, у тому числі в Україні», – розповіла експертка «Детектора медіа». Яскравим прикладом цього був інформаційний супровід перемир’я на Донбасі, проголошеного 27 липня. Росіяни, з одного боку, поширювали меседжі про «ненадійність» і «нетривкість» перемир’я через небажання української сторони йти на політичні поступки, а з іншого — вказували на слабкість Зеленського та його схильність до поступок під російським тиском.

«Російські пропагандисти потрапляють у резонанс із дуальністю і розпорошеністю меседжів українських політиків і команди Володимира Зеленського, яка намагається сидіти на двох стільцях одночасно і говорити і про патріотизм, і про примирення та реінтеграцію територій», – наголосила Галина Петренко.

Водночас за останній час сталися кілька подій, які послаблюють переконливість Росії в її пропагандистських меседжах: протести в Білорусі та отруєння Олексія Навального. «Протести в Білорусі проти фальсифікації виборів послаблюють багаторічну тираду Росії про те, що майдани – це погано, а пострадянська автократична стабільність – це добре. На прикладі цих подій українці можуть бачити, як вчиняє зі своїм народом автократичний правитель. Після отруєння Навального й того, як поводиться Росія, арештовуючи його майно, світові політики заговорили про те, що, можливо, Північний потік уже не потрібен. Це теж непогана ситуація для українських дипломатів – нагадувати всьому світу про агресивність і недружню поведінку Росії, у тому числі збройну агресію на Донбасі», – сказала експертка «Детектора медіа».

Галина Петренко

Детальніше про тенденції в інформаційному просторі на старті місцевої виборчої кампанії 2020 року читайте тут.

Фото: Максим Поліщук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3563
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду