detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
25.09.2020 16:34
Російська пропаганда цього року активізувала зусилля проти України на рівні з 2014-2015 роками – Галина Петренко
Російська пропаганда цього року активізувала зусилля проти України на рівні з 2014-2015 роками – Галина Петренко
Російські пропагандисти потрапляють у резонанс із дуальністю і розпорошеністю меседжів українських політиків і команди Володимира Зеленського, вважає експертка.

Інтенсивність російської дезінформації та негативне висвітлення російськими і проросійськими пропагандистами українських подій посилилося з початку 2020 року й особливо напередодні українських місцевих виборів. За масштабністю воно зрівнялося із зусиллями російської пропаганди у 2014-2015 роках. Про це сказала директорка ГО «Детектор медіа» Галина Петренко, презентуючи результати моніторингу «Детектором медіа» російської пропаганди щодо України протягом року (серпень 2019-вересень 2020).

«Російські медіа намагаються чинити вплив на українських виборців. Адже є певна частина українців, які продовжують дивитися російські інформаційні програми. А крім того, меседжі російської дезінформації регулярно розповсюджують деякі українські медіа. З початку 2020 року негативне висвітлення українських подій за масштабністю зрівнялося до зусиль російської пропаганди у 2014-2015 роках. Єдина перерва була у квітні-травні, коли Росія стикнулася з внутрішніми проблемами, пов’язаними з коронавірусом», – розповіла Галина Петренко.

Вона навела основні меседжі, з допомогою яких російські та українські проросійські медіа атакували президента України Володимира Зеленського:

Напередодні та на початку місцевої виборчої кампанії російська дезінформація використовувала тему «вагнерівців». «На цьому прикладі ми побачили: наскільки великою є російська дезінформаційна машина, настільки вона й неповоротка», – зауважила пані Петренко.

Спершу після затримання членів ПВК «Вагнера» і звинувачень Олександра Лукашенка на адресу Кремля у спробі влаштувати державний переворот Росія ніяк не реагувала, і лише 6 серпня в «Комсольской правде» з’явилася версія про спецоперацію українських спецслужб. Після того як в Україні історія з «вагнерівцями» отримала внутрішній імпульс, російська пропаганда почала використовувати «вагнерівців» як ілюстрацію «неспроможності» українських спецслужб, «слабкості» Зеленського та «свідчення» підготовки «націоналістичного перевороту» в Україні та потурання «спецслужб» США.

Експерти «Детектора медіа» Ярослав Зубченко, Наталія Лигачова та Галина Петренко

«Інколи Росія в дезінформації вдається до «гібридних» операцій: стосовно однієї події може розповсюджувати діаметрально протилежні меседжі, які спрямовує на різні аудиторії, у тому числі в Україні», – розповіла експертка «Детектора медіа». Яскравим прикладом цього був інформаційний супровід перемир’я на Донбасі, проголошеного 27 липня. Росіяни, з одного боку, поширювали меседжі про «ненадійність» і «нетривкість» перемир’я через небажання української сторони йти на політичні поступки, а з іншого — вказували на слабкість Зеленського та його схильність до поступок під російським тиском.

«Російські пропагандисти потрапляють у резонанс із дуальністю і розпорошеністю меседжів українських політиків і команди Володимира Зеленського, яка намагається сидіти на двох стільцях одночасно і говорити і про патріотизм, і про примирення та реінтеграцію територій», – наголосила Галина Петренко.

Водночас за останній час сталися кілька подій, які послаблюють переконливість Росії в її пропагандистських меседжах: протести в Білорусі та отруєння Олексія Навального. «Протести в Білорусі проти фальсифікації виборів послаблюють багаторічну тираду Росії про те, що майдани – це погано, а пострадянська автократична стабільність – це добре. На прикладі цих подій українці можуть бачити, як вчиняє зі своїм народом автократичний правитель. Після отруєння Навального й того, як поводиться Росія, арештовуючи його майно, світові політики заговорили про те, що, можливо, Північний потік уже не потрібен. Це теж непогана ситуація для українських дипломатів – нагадувати всьому світу про агресивність і недружню поведінку Росії, у тому числі збройну агресію на Донбасі», – сказала експертка «Детектора медіа».

Галина Петренко

Детальніше про тенденції в інформаційному просторі на старті місцевої виборчої кампанії 2020 року читайте тут.

Фото: Максим Поліщук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY