«Знай.юа», NewsOne та 112.ua стали лідерами з розміщення матеріалів з ознаками замовності – ІМІ

«Знай.юа», NewsOne та 112.ua стали лідерами з розміщення матеріалів з ознаками замовності – ІМІ

30 Червня 2020
3522
30 Червня 2020
13:11

«Знай.юа», NewsOne та 112.ua стали лідерами з розміщення матеріалів з ознаками замовності – ІМІ

3522
Основним замовником джинси в онлайн-медіа залишається партія «Опозиційна платформа – За життя».
«Знай.юа», NewsOne та 112.ua стали лідерами з розміщення матеріалів з ознаками замовності – ІМІ
«Знай.юа», NewsOne та 112.ua стали лідерами з розміщення матеріалів з ознаками замовності – ІМІ

Сайтами-лідерами з розміщення матеріалів з ознаками замовності стали «Знай.юа» (88 матеріалів), NewsOne (63 матеріали) та 112.ua (48 матеріалів). Про це свідчить дослідження ГО «Інститут масової інформації», проведене в березні 2020 року у 20 онлайн-медіа.

Матеріалів з ознаками замовності не виявили на сайтах «Ліга», «Укрінформ», «Український тиждень», «Українська правда», НВ, «Букви» та «Суспільне». Водночас на деяких із цих сайтів зафіксували матеріали з некоректним маркуванням реклами.   

За даними дослідження, лише 10% матеріалів з ознаками замовності були умовно марковані як реклама широким спектром власних позначок онлайн-медіа. Такі позначки не відповідають українському законодавству, тому ці матеріали зараховано до неналежного маркування.

Співвідношення політичної та комерційної джинси становило відповідно 64% і 36%.

Основним замовником джинси, за даними ІМІ, була партія «Опозиційна платформа – За життя» (в середньому 31% матеріалів з ознаками замовності), тоді як на всі інші політичні сили разом – 12% матеріалів.

На другому місці серед основних замовників джинси в онлайн-медіа – комерційні компанії, на які припало 30% таких матеріалів. На третьому місці виявилися матеріали з антипіаром чи «чорнухою» проти певних політиків або комерційних компаній – 15% загальної кількості матеріалів з ознаками замовності. Експерти ІМІ зафіксували «антиматеріали» спрямовані проти політиків Віталія Кличка, Миколи Тищенка, Андрія Геруса, Андрія Садового, директора НАБУ Артема Ситника та інших.

Моніторинг проводився 25–29 травня 2020 року у 20 популярних інтернет-медіа: «Обозреватель», «Знай.ua», 24 канал, «Гордон», «Українська правда», НВ, УНІАН, «Сегодня2, ТСН, 112.ua, NewsOne,  RBC.ua, «Ліга», «Український тиждень», «Інтерфакс», «Страна», «Цензор», «Суспільне», «Букви». Вибірка охоплює всі новини поспіль, що вийшли на сайтах протягом зазначеного періоду (понад 22 тисячі новин).

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews Network.

Нагадаємо, Інститут масової інформації повідомив, що «Опозиційна платформа – За життя» стала лідером серед замовників політичної джинси в березні 2020 року (41% матеріалів з ознаками замовлення), інші політичні сили разом мали  9,5% таких матеріалів. На другому місці серед основних замовників джинси в онлайн-медіа – комерційні компанії, на які припало 32% таких матеріалів. Сайтами-антилідерами з розміщення матеріалів з ознаками замовлення стали NewsOne (56 матеріалів, виявлених протягом тижня моніторингу, переважно на користь ОПЗЖ), 112.ua (45 матеріалів, переважно на користь ОПЗЖ) і «Знай.юа» (27 матеріалів). Не було виявлено матеріалів з ознаками замовності на сайтах «Укрінформ», «Український тиждень», «Українська правда» та Liga.net.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3522
Читайте також
18.07.2019 15:35
Тетяна Кавуненко
для «Детектора медіа»
1
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду