Президент і уряд хочуть відмовитися від офіційного оприлюднення нормативно-правових актів у друкованих виданнях

Президент і уряд хочуть відмовитися від офіційного оприлюднення нормативно-правових актів у друкованих виданнях

13 Травня 2020
55986
13 Травня 2020
18:47

Президент і уряд хочуть відмовитися від офіційного оприлюднення нормативно-правових актів у друкованих виданнях

55986
Уряд підтримав пропозицію президента відмовитися від обов'язкового оприлюднення нормативно-правових актів в офіційних друкованих виданнях.
Президент і уряд хочуть відмовитися від офіційного оприлюднення нормативно-правових актів у друкованих виданнях
Президент і уряд хочуть відмовитися від офіційного оприлюднення нормативно-правових актів у друкованих виданнях

Кабінет Міністрів України на засіданні 13 травня підтримав проєкти указів президента України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність деяких указів президента України». Документи передбачають, що з указів приберуть слово «друкований» щодо вимоги офіційного оприлюднення нормативно-правових актів в «Офіційному віснику України» та щоденній газеті Кабміну «Урядовий кур'єр».

Міністр юстиції Денис Малюська розповів, що з указів президента приберуть слово «друкований» стосовно офіційних видань. Він запропонував підтримати проєкти указів президента, щоб переходити в електронний формат, принаймні в частині «Офіційного вісника України», який видається Міністерством юстиції.

«Наявність цих друкованих книжечок [про "Офіційний вісник України"], які ніхто не купує і нікому вони не потрібні, - це зайве марнування бюджетних коштів. Ба більше, бюджет не передбачає фінансування їх видання. Раніше вони утримувалися лише тому, що ми примушували передплачувати їх [територіальні підрозділи Мін’юсту]. Зараз ми нікого не примушуємо», – пояснив він.

Однак Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова висловила зауваження до пункту 5 цього проєкту, який «обмежує право кожного громадянина знати свої права та обов’язки». «Тому що даний указ регулює порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів. Тобто нормативно-правові акти Кабінету Міністрів - це не тільки постанови, а ще й розпорядження. Про них теж треба знати - наприклад, розпорядження щодо введення надзвичайної ситуації».

Вона сказала, що підтримує пропозицію про те, щоб не друкувати паперові видання, але запропонувала таку редакцію пункту 5: «Нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України набирають чинності з моменту їх офіційного оприлюднення, якщо більш пізній строк набрання ними чинності не передбачено в цих актах. Акти Кабінету Міністрів України, що визначають права і обов’язки громадян, набирають чинності не раніше дня опублікування в офіційних виданнях».

«Тобто, вони [акти Кабінету Міністрів] не потребують друкування, але це офіційні видання [опублікування в офіційних виданнях], тому що людина має знати права й обов'язки і наслідки за їх невиконання», – пояснила вона.

Денис Малюська попросив день на доопрацювання проєкту з урахуваннями пропозиції пані Денісової. Кабмін підтримав проєкт указу з урахуванням зауважень омбудсмана.

Нагадаємо, 20 листопада 2019 року Комітет з питань цифрової трансформації на своєму засіданні підтримав проєкт Закону «Про внесення зміни до статті 130 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (№ 2309). Він пропонує виключити газету «Урядовий кур’єр» з переліку видань, де обов’язково публікується інформація про утворення організаційного комітету із скликання з’їзду суддів, а також оголошення про скликання з’їзду суддів України і питань, що виносяться на його розгляд, оскільки останніми роками тираж газети скорочується і вона не може в повній мірі вважатися загальнодержавною.

Фото: День

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
55986
Читайте також
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Даня
1436 дн. тому
Брехня.В Державин органах досі змушують підписувати Урядовий вісник, посилаючись на доручення прем'єра часів Проффесора
Даня
1436 дн. тому
Резня.В Державин органах досі змушують підписувати Урядовий вісник, посилаючись на доручення прем'єра часів Проффесора
Не важливо
1440 дн. тому
Будьмо розважлив і не знаючи законів про свій захист.вивайте в інтернеті.думайте логічно.!Живемо і прав не маємо.нами маніпулюють.Будь-ласка.почитайте Святе Письмо Св.Івана Богослова:звірина.зробить.щоб усі.зто не поклонився ій.були побиті.І зробить вона.щоб усім.малим.великим.вбогим і бідним.вільним і рабам.було дано знамено на правицю.або на іхні чола.тобто чіпи.з числом сатани.666.Про це говоріть всім.а не про те.що буде 2а хвиля пандеміі.Це план-демія.не вже не зрозуміло.Тверезо мисліть.люди.!Задумайтеся.Ніхто і ніщо на Землі не вічне.і те .що нам обіцяють.не завжди до добра приводить
Не важливо
1440 дн. тому
А без кодів не зможете жити?Принципово код вводити прикоментарях?Незай уряд згадає ї цей факт.що примусова вакцинація.це порушення прав людини.і іі недоторканності.
Андрійко
1441 дн. тому
Це справді свіжа новина? Ніби то ще в 2014 мало статись разом із відмінною відомчої паперової преси та інших газет, що примусово підписуються. Вже пора кримінально переслідувати цих корупційних ділків.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду