Новини налякали глядачів комендантською годиною, якої не було – моніторинг

Новини налякали глядачів комендантською годиною, якої не було – моніторинг

17 Квітня 2020
1956
17 Квітня 2020
12:05

Новини налякали глядачів комендантською годиною, якої не було – моніторинг

1956
І навіть після того, як інформацію спростували, говорили про «майже комендантську годину».
Новини налякали глядачів комендантською годиною, якої не було – моніторинг
Новини налякали глядачів комендантською годиною, якої не було – моніторинг

Новинарі кількох телеканалів видали в ефір хибні повідомлення про запровадження комендантської години, не перевіривши чи неправильно сприйнявши звернення керівників областей. Згодом комендантська година перетворилась у телеповідомленнях на «майже комендантську», збиваючи з пантелику глядачів. Про це йдеться в підсумках моніторингу телевізійних новин за 6—12 квітня 2020 року.

9 квітня на «UA: Першому» повідомили про запровадження комендантської години у трьох областях: «Ще більше посили ти карантин хочуть в 3-х областях, де запровадять на вихідні комендантську годину». Хоча одразу дали синхрон мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа, який назвав це лише ймовірним рішенням: «…розглядається можливість навіть комендантської години», та коментар голови Львівської обладміністрації про прохання обмежити пересування на вихідні, але без комендантських годин або пояснень щодо застосування цих обмежень. Насправді заклик не виходити з домівок під час вихідних був сформульований як «прохання», а про покарання не йшлося.

Наступного дня про запровадження «комендантських вихідних» вже в п’яти областях повідомили на «Україні». На «1+1» сказали, що такий режим анонсували в трьох областях, але одразу спростували. На «112 Україна» повідомили про «майже комендантську годину», але в чотирьох західних областях. У сюжеті «Подробиць тижня» на «Інтері» 10 квітня сказали: «Вводити комендантську годину, як це рекомендував всім західним областям Кабмін, ні Прикарпаття, ні Тернопільщина не планують». На «UA: Першому» ж 10 квітня нагадали, що запровадження комендантської години лише обговорювалося, про кінцеве рішення не сказали. Натомість навели приклади таких обмежень у Сербії, Північній Македонії та Грузії.

Більше про маніпуляції та тенденції в новинах минулого тижня читайте в огляді Зої Красовської.

Фото: РБК-Україна 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1956
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду