detector.media
Марина Довженко
«Детектор медіа»
17.04.2020 12:05
Новини налякали глядачів комендантською годиною, якої не було – моніторинг
Новини налякали глядачів комендантською годиною, якої не було – моніторинг
І навіть після того, як інформацію спростували, говорили про «майже комендантську годину».

Новинарі кількох телеканалів видали в ефір хибні повідомлення про запровадження комендантської години, не перевіривши чи неправильно сприйнявши звернення керівників областей. Згодом комендантська година перетворилась у телеповідомленнях на «майже комендантську», збиваючи з пантелику глядачів. Про це йдеться в підсумках моніторингу телевізійних новин за 6—12 квітня 2020 року.

9 квітня на «UA: Першому» повідомили про запровадження комендантської години у трьох областях: «Ще більше посили ти карантин хочуть в 3-х областях, де запровадять на вихідні комендантську годину». Хоча одразу дали синхрон мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа, який назвав це лише ймовірним рішенням: «…розглядається можливість навіть комендантської години», та коментар голови Львівської обладміністрації про прохання обмежити пересування на вихідні, але без комендантських годин або пояснень щодо застосування цих обмежень. Насправді заклик не виходити з домівок під час вихідних був сформульований як «прохання», а про покарання не йшлося.

Наступного дня про запровадження «комендантських вихідних» вже в п’яти областях повідомили на «Україні». На «1+1» сказали, що такий режим анонсували в трьох областях, але одразу спростували. На «112 Україна» повідомили про «майже комендантську годину», але в чотирьох західних областях. У сюжеті «Подробиць тижня» на «Інтері» 10 квітня сказали: «Вводити комендантську годину, як це рекомендував всім західним областям Кабмін, ні Прикарпаття, ні Тернопільщина не планують». На «UA: Першому» ж 10 квітня нагадали, що запровадження комендантської години лише обговорювалося, про кінцеве рішення не сказали. Натомість навели приклади таких обмежень у Сербії, Північній Македонії та Грузії.

Більше про маніпуляції та тенденції в новинах минулого тижня читайте в огляді Зої Красовської.

Фото: РБК-Україна 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY