Костинський не піде на Кримський форум Мінкульту - протестує проти припинення фінансування ATR

Костинський не піде на Кримський форум Мінкульту - протестує проти припинення фінансування ATR

25 Лютого 2020
1924
25 Лютого 2020
18:32

Костинський не піде на Кримський форум Мінкульту - протестує проти припинення фінансування ATR

1924
Член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський заявив, що не може брати участь в обговоренні кримського питання в той час, як заблоковано фінансування єдиного кримськотатарського телеканалу ATR.
Костинський не піде на Кримський форум Мінкульту - протестує проти припинення фінансування ATR
Костинський не піде на Кримський форум Мінкульту - протестує проти припинення фінансування ATR

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«Цього року не йду на Форум "Age of Crimea - Час Криму". В умовах, коли Уряд зупинив фінансування єдиних в Україні кримськотатарських мовників - телеканалу ATR, радіостанції Meydan FM, дитячого телеканалу Lale та інтернет-видання ATR.ua, таким чином провокуючи їхнє закриття, коли Міністерство культури, Міністерство фінансів та Державна казначейська служба футболять цю штучно створену проблему один одному, вважаю для себе неможливим брати участь в публічних обговореннях обставин і наслідків анексії Криму під час Форуму», - заявив Сергій Костинський.

На його думку, у шості роковини анексії кримчани потребують звіту органів державної влади щодо своєї діяльності за кримським напрямком, та конкретних дій щодо захисту і підтримки кримських медіа.

«Брати участь у цих розмовах на фоні реальних проблем, які розгорнулися у кримських мовників через діяльність або бездіяльність Уряду, мені особисто вже неприємно», - додав член Нацради.

Також він висловив сподівання на відновлення фінансування каналу ATR та на створення системи державної підтримки кримських, луганських і донецьких ЗМІ, які здіснюють своє мовлення в напрямку тимчасово окупованих територій.

Як відомо, форум Age of Crimea у 2020 році організовує Міністерство культури, молоді та спорту України. Захід відбудеться 26 лютого - у День кримського спротиву російській окупації.

Нагадаємо, на початку 2020 року приватний кримськотатарський телеканал ATR опинився на межі закриття через призупинення фінансової підтримки з державного бюджету. У другій половині 2019 року ATR недоотримав від держави 15 млн грнATR отримує фінансування з держбюджету з 2016 року за рахунок програми розселення та облаштування кримських татар та осіб інших національностей, депортованих з території України.

Власник ATR Ленур Іслямов розповів «Детектору медіа», що через недофінансування на ATR скорочено 45% колективу. Зокрема, через проблеми з фінансуванням пішли з посад випусковий денних і вечірніх студійних програм на кримськотатарському телеканалі ATR Ігор Кримов та головний гостьовий редактор каналу Олексій Стукало.

Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський повідомив, що на фінансову підтримку кримськотатарського телевізійного мовлення у державному бюджеті на 2020 рік передбачено 50 млн грн і міністерство проводить консультації з представниками Меджлісу кримськотатарського народу щодо пріоритетних напрямів підтримки.

10 лютого канал ATR повідомив, що йому заблокували фінансування. У відповідь канал запустив марафон #SaveATR та вийшов в ефір без ведучих і гостей. Ленур Іслямов того ж дня розповів, що казначейство блокує кошти на фінансування каналу. За його словами, перед каналом поставили нездійсненні умови тендерів.

Представництво президента України в АР Крим закликало Мінкульт пояснити ситуацію з блокуванням фінансування каналу ATR.

11 лютого Бородянський повідомив, що державне казначейство заблокувало фінансування ATR через розбіжності в трактуванні закону про державні закупівлі між каналом і казначейством.

13 лютого на ім'я генерального директора телеканалу Ленура Іслямова прийшов лист від Концерну радіомовлення, радіозв`язку та телебачення, у якому КРРТ повідомив, що 14 лютого може відключити канал ATR через борги, на загальну суму 368 тис. 859 грн. Іслямов в інтерв’ю «Детектору медіа» сказав, що КРРТ вирішив не відключати канал через борги. За його словами, налагодженню ситуацію з Концерном РРТ посприяв член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський.

Канал ATR не планує судитися за державне фінансування. Він звернувся по допомогу до Європейського парламенту та Європейської комісії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1924
Читайте також
26.02.2020 12:25
Лілія Апостолова
«Детектор медіа»
1 945
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду