Естонія ввела санкції проти російського агентства Sputnik

Естонія ввела санкції проти російського агентства Sputnik

28 Грудня 2019
2114
28 Грудня 2019
14:00

Естонія ввела санкції проти російського агентства Sputnik

2114
За словами директора бюро даних про відмиванню грошей Мадіса Рейманда, єдина причина, через яку введено санкції, - це Дмитро Кисельов, керівник МІА «Россия сегодня», до якого належить «Sputnik Естонія».
Естонія ввела санкції проти російського агентства Sputnik
Естонія ввела санкції проти російського агентства Sputnik

Про це повідомляє естонський портал ERR.

Зазначається, що агентство «Sputnik Естонія» продовжує працювати, хоча банки заморозили всі грошові транзакції. Sputnik, який є підрозділом російського госмедіаконцерна «Россия сегодня», не може заплатити податки, оренду, а щоб перевести зарплату 35 підлеглих, доводиться «йти на хитрощі».

За дотримання антиросійських санкцій відповідає Бюро даних по відмиванню грошей.

«У 2014 році Євросоюз ввів санкції через порушення територіальної цілісності України для конкретних осіб. У тому числі і щодо Дмитра Кисельова, який є гендиректором і керуючим діяльністю і майном "Россия сегодня". По відношенню до самого агентства "Россия сегодня" санкції не вводилися, але їх слід застосовувати по відношенню до цієї організації, оскільки її гендиректором є Дмитро Кисельов», - сказав глава Бюро даних про відмивання грошей Департаменту поліції і прикордонної охорони Мадіс Рейманд.

Санкції означають, що що держкомпанії «Россия сегодня» і її підрозділам, в які входить і естонський Sputnik, не можна надавати послуги, передавати матеріальні та фінансові цінності, а майно слід заморозити. Всім співробітникам агентства були розіслані повідомлення розірвати трудові відносини з «Sputnik Естонія», оскільки, надаючи послуги і отримуючи гроші від «Россия сегодня», вони порушують європейський указ про санкції.

У самому «Sputnik Естонія» з таким трактуванням не згодні. Агентство має намір звернутися до суду, щоб оскаржити санкції.

«МІА "Россия сегодня" консультується зараз з юристами, йде дуже велика робота. Працює одна естонська міжнародна адвокатська контора спільно з московськими юристами. Перший пакет документів ми підготували, і я відправила його сьогодні в Бюро даних по відмиванню грошей. Далі, так, наступним етапом ми плануємо йти звертатися до суду», - сказала шеф-редакторка «Sputnik Естонія» Олена Черишева.

Водночас міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу заявив, що Росія намагається уникнути санкцій, а свобода преси, про яку заявляють у Москві, тут ні до чого.

«Вибирається одна з країн Балтії. Якщо вона відмовляється від санкційної політики, то це, звичайно, відразу буде використано як навчальний посібник для інших країн Європи. Мовляв, дивіться, якщо одна з країн Балтії сумнівається в своїй санкційній політиці, то і іншим членам Євросоюзу варто задуматися над скасуванням санкцій», - вважає міністр закордонних справ Урмас Рейнсалу.

Радник ERR з журналістської етики Тармо Таммерк вважає, що санкції щодо Sputnik є економічним кроком, а не тиском на свободу слова. Діяльність самого агентства Таммерк не вважає журналістикою.

«Sputnik не є ЗМІ. Тому що коли Sputnik був заснований 5 років тому, тоді його творці, Кисельов, наприклад, сказав, що це організація, яка займається пропагандою проти агресивної зарубіжної пропаганди», - зазначив радник ERR з журналістської етики.

В індексі свободи слова 2019 року Естонія знаходиться на 11-му місці, а Росія - на 149-му.

Раніше повідомлялось, що в Естонії розглядають можливість заборонити трансляцію телеканалів, пов'язаних з російським олігархом Юрієм Ковальчуком, який включений до санкційного списку ЄС.

Також ДМ писав. що Литва вирішила заблокувати російське інформаційне агентство «Sputnik Литва» через порушення авторського права. До того ж Литва заборонила в’їзд шеф-редактору новинного агентства «Sputnik Литва» Марату Касему.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2114
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду