Kyiv Post оприлюднив документи про «джинсу» команди Порошенка. Горковенко назвав їх фейком (ДОПОВНЕНО)

Kyiv Post оприлюднив документи про «джинсу» команди Порошенка. Горковенко назвав їх фейком (ДОПОВНЕНО)

19 Грудня 2019
4184
19 Грудня 2019
12:24

Kyiv Post оприлюднив документи про «джинсу» команди Порошенка. Горковенко назвав їх фейком (ДОПОВНЕНО)

4184
Колишній завідувач відділу Головного управління інформаційної політики Адміністрації президента Володимир Горковенко вважає цю інформацію фейком від команди Офісу президента.
Kyiv Post оприлюднив документи про «джинсу» команди Порошенка. Горковенко назвав їх фейком (ДОПОВНЕНО)
Kyiv Post оприлюднив документи про «джинсу» команди Порошенка. Горковенко назвав їх фейком (ДОПОВНЕНО)

Українська англомовна газета Kyiv Post з посиланням на отримані нею документи написала, що оточення екс-президента Петра Порошенка платило засобам масової інформації за сприятливе висвітлення та запускало кампанії проти критиків Порошенка в соціальних мережах. Документи нібито були знайдені в кабінеті колишнього завідувача відділу Головного управління інформаційної політики Адміністрації президента Володимира Горковенка.

Сам Володимир Горковенко у коментарі «Детектор медіа» сказав, що це не документи і що він вважає їх фейком від заступника глави Офісу президента України (ОПУ) Кирила Тимошенка.

У свою чергу Кирило Тимошенко зазначив, що дізнався про розслідування Kyiv Post після звернення «Детектора медіа» по коментар. «Завдяки вам, по-перше, я згадав, хто такий пан Горковенко. А по-друге, прочитав цікаве розслідування у виданні Kyiv Post. Єдине, що можу сказати, – це порадити пану Горковенку не намагатися піаритись за рахунок співробітників Офісу президента та прізвищ, які він згадує у своїй прямій мові. Якщо він має питання щодо розслідування, то нехай він розбирається з Kyiv Post. Мене чи Офіс президента, чи партію приклеювати до розслідувань щодо фігурантів зі старої влади не треба», - сказав пан Тимошенко.

Згадані документи, які отримав Kyiv Post, нібито є частиною неофіційного медіаплану. У них ідеться про неофіційні інформаційні кампанії Адміністрації президента у 2015 та 2016 роках.

У них наведено перелік бюджетів для українських телеканалів, друкованих ЗМІ, веб-сайтів та радіостанцій, які отримували гроші за публікацію матеріалів за гроші, тобто «джинси».

«Документи також описують механізми залучення політичних експертів для поширення думок, вигідних Порошенку та його союзникам, виступаючи в ролі незалежних коментаторів. Наприклад, у документах зазначено, що 1 мільйон доларів - більшість із них готівкою - було виплачено семи радіостанціям під час місцевих виборчих кампаній 2015 року за те, що "вони були представлені у сегментах новин"», - пише Kyiv Post.

Також, за інформацією видання, у вересні та жовтні 2015 року газета «Аргументы и факты» начебто отримала по 2100 доларів за публікацію двох статей. Так само розміщувалися матеріали і в таких виданнях, як «Сільські вісті», «КП в Украине», «Україна молода», «Газета по-українськи», «Комментарии», «Факты и комментарии» та «Сегодня».

«За шість тижнів до місцевих виборів 2015 року сім популярних радіостанцій отримали 874 859 доларів як плату за “джинсу” в новинах, - пише видання, - Крім того, п'ять із цих станцій отримали 277 557 доларів за регулярні політичні оголошення за той самий період. У документі зазначено, що більша частина була сплачена готівкою. Представники Hit FM, однієї з провідних радіостанцій України, повідомили Kyiv Post, що платні новини зазвичай купуються перед виборами і продаються разом з комерційними матеріалами».

Інший документ, датований травнем 2016 року, є планом «інформаційної кампанії» для просування Віталія Ковальчука, заступника голови Адміністрації презиента, який був призначений представником президента в Кабінеті Міністрів.

Згідно з документом, політологи Володимир Фесенко, Вадим Карасьов та Андрій Золотарьов працювали з Адміністрацією президента і надавали коментарі як незалежні експерти про призначення пана Ковальчука. Пан Карасьов заперечив Kyiv Post цю інформацію, а пан Фесенко зазначив, що він працює для багатьох політиків та фракцій, а також працював для команди президента. Деталі він не означив. Андрій Золотарьов зазначив, що надавав коментарі у тому числі через власну симпатію до політика. У документі вказується, що публікації із цитатами цих аналітиків повинні з’являтися між 11-13 травня 2016 року. У перелік сайтів входять «Інтерфакс-Україна», УНІАН, LB, Censor.net, Glavcom та Depo.ua.

Kyiv Post також написав про формування пулу блогерів, які займалися підтримкою Петра Порошенка. За даними видання, диджитал-агенція Postmen розробила стратегію для соціальних медіа, а до формування пулу блогерів нібито долучилися радник президента Юрій Бірюков і колишній міністр інформаційної політики Юрій Стець. До пулу, за даними Kyiv Post, входили Олексій Петров, Роман Донік, Олег Болдарєв (псевдонім - Мартин Брест), Олександр Карпюк (Серж Марко), Віктор Трегубов та інші.

Частині блогерів платили, частина працювала на добровільних засадах. Свою діяльність вони координували через Facebook-групу «Життя тварин», створену у 2015 році паном Бірюковим.

У коментарі Kyiv Post політконсультантка Катерина Коваль підтвердила, що на запрошення одного із заступників глави Адміністрації президента вона брала участь у координації діяльності блогерів для покращення іміджу Порошенка. За словами пані Коваль, топовим блогерам платили близько 1500 доларів на місяць, однак вона не знає, звідки бралися кошти.

Пані Коваль також заявила, що до цієї схеми були причетні Юрій Бірюков і Юрій Стець. Пан Бірюков заперечив виданню цю інформацію, а пан Стець відмовився від коментарів.

Володимир Горковенко  у коментарі «Детектор медіа» назвав інформацію Kyiv Post «джинсою» та фейком. Він звернув увагу на те, що оприлюднені «документи» не є документами, оскільки не містять його підпису. А позначки, написані від руки, не схожі на його почерк. До того ж, матеріали складено російською мовою.

«Усі, хто мене знають, можуть підтвердити, що я не спілкуюсь та не пишу російською. Тим паче якісь "документи". Російська – це мова спілкування Офісу президента, звідки цей фейк і народився. З якою метою? Я не знаю. Це смішний фейк. Привіт Кирилу Тимошенку, - сказав пан Горковенко, - Мене дивує Kyiv Post. Видання, яке заявляє, що працює за стандартами, назвало документами те, що жоден суд не визнає такими».

Володимир Горковенко додав, що, коли він ішов з посади, в кабінеті не залишалося жодних документів. «Добре, що не підкинули наркотики. Єдине, що залишалось у кабінеті, – це портрет Януковича, який стояв за шафою. Тому що інколи я на його звороті щось малював. Дивно, що вони не знайшли його. Цей портрет більш правдоподібний, ніж те, що намагаються видати за документи без мого підпису, ще й російською мовою», - додав він.

Фото: Kyivpost

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4184
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду