Казус «Кварталу»: почалася епоха ворогів народу?

Казус «Кварталу»: почалася епоха ворогів народу?

21 Жовтня 2019
2858
21 Жовтня 2019
20:00

Казус «Кварталу»: почалася епоха ворогів народу?

2858
Володимир Зеленський у сприйнятті українців міцно пов'язаний із «Кварталом». Кварталівці, мають розуміти це і не підставляти свого лідера. Якщо, звісно ж, їм не відведено тепер ту саму комунікаційну роль, що в Росії Жириновському — казати те, що самому президентові казати незручно.
Казус «Кварталу»: почалася епоха ворогів народу?
Казус «Кварталу»: почалася епоха ворогів народу?

Обговорюючи скандальний виступ «Кварталу-95» із хором імені Верьовки на підспівуванні, ведуть мову здебільшого про персоналії. Той самий хор, Коломойський... Та звернімо увагу на зміст проспіваного тексту.

У прес-службі «Кварталу» скандальний виступ назвали «гострою політичною сатирою». Тож от запитання: з кого й із чого була ця сатира? Які й чиї негативні або незграбні вчинки вона висміювала, гіперболізуючи й доводячи до абсурду? Чого не треба робити, щоби не стати об'єктами такої сатири? Не мати прізвище Гонтарєва? Виходить, що саме так — бо більше нічого та «сатира» не висміювала. Вона нічим Гонтарєвій не дорікала. «Гонтарєва — ги-ги-ги» — ото й уся сатира.

А це вже називається зовсім не сатирою. Це вже називається цькуванням. Російською мовою — травлею.

Їдемо далі. Хата буцімто згоріла «зі стида». А за що Гонтарєвій має бути соромно? А цього не було сказано. Й загальновідомим не є. От дуже хотілося би спитати в того самого Кошового, в усього «Кварталу імені Верьовки»: а чим їм, власне кажучи, не догодила Гонтарєва? От цікаво: чи почули б ми бодай одну притомну відповідь, окрім «ме-ме-ме-бе-бе-бе-ну-розумієте»?

А звідки, до речі, взагалі взявся хор? Чому й навіщо? Якось же «Квартал» досі обходився без нього? Єдина логічна відповідь напрошується така: він мав символізувати «весь український народ», «усі, мов один» і «пліч-о-пліч». «Робітничий клас, колгоспне селянство та радянську інтелігенцію», одне слово.

У цьому нас переконує зміст: люди, буцімто, з радістю підливали в полум'я «соляру». Чому, навіщо, з якої причини? А з тієї самої: бо прізвище власниці — Гонтарєва. Чим вона завинила перед тим «народом», так і залишилося невідомим. Що це, як не плекання ненависті? Ба більше: що це, як не заохочення до ненависті? Аудиторію абсолютно відверто нацьковували ненавидіти й не гребувати засобами для висловлення тієї ненависті. Аудиторію відверто переконували, що Гонтарєву НАЛЕЖИТЬ ненавидіти, бо ненавидить її буцімто «весь народ», і це є достатньою причиною.

Знову про хор. Ну, отакими — у вигляді радянського хору — бачить «Квартал» українців. Додайте до того суржик («від стида»), додайте знижену лексику - «соляра» (освічені люди кажуть «солярка»), й ми отримаємо цільову аудиторію «Кварталу». Одіозний російський ідеолог Сурков запровадив термін «глибинний народ» — ото він і є.

І цьому «народу» прямим текстом кажуть: ату її! Розіпни її! Вам це нічого не нагадує — з радянської історії? Ну, коли люди, доведені до екзальтованості, вимагали розіп'яти чергового «ворога народу»?

Досі ми вели мову про «Квартал» із кордебале... даруйте, з хором, але... Вичитує й досі Володимир Зеленський тексти кварталівських «жартів» чи не вичитує, знаходить він у своєму захмарно щільному президентському графіку, про який він казав на пресмарафоні, час для «творчості» чи не знаходить — це, зрештою, деталі. Він має добре розуміти: у сприйнятті українців він дуже міцно пов'язаний із «Кварталом», і так тепер буде завжди. Кварталівці, до речі, теж мають розуміти те саме й не підставляти свого лідера — якщо, звісно ж, їм не відведено тепер ту саму комунікаційну роль, що в Росії Жириновському — казати те, що самому президентові казати незручно.

Отут і стає зовсім кепсько. Під час нещодавнього пресмарафону Володимир Зеленський заявив: «Я думав, ми будемо всіх корупціонерів садити. При цьому коли перші наручники наділи. всі сказали „ай-яй-яй», президент не має права впливати на правоохоронні органи». Винесемо за дужки той факт, що Володимир Зеленський має вищу юридичну освіту, а отже, не міг насправді так думати — тож цей пасаж було мовлено саме для «глибинного народу», який не розуміється на основоположних «тонкощах». Знову звернімо увагу на зміст. Чи є в президента — ні, навіть не повноваження, а можливості й інструменти встановлювати, хто корупціонер, а хто ні? Ні, президент такої змоги не має. А отже, чи не йшлося про те, що корупціонерами будуть призначати, довільно? На кого президент укаже, той і корупціонер? То чим тоді це відрізнялося б від тих самих «ворогів народу» — хіба що назвою?

А таке «призначення корупціонерів» — воно, так, може допомогти в боротьбі проти політичних опонентів, може тримати всіх посадовців в остраху й слухняності. Єдине, чого воно не здатне побороти — це корупцію. Бо «садити» будуть перш за все не тих, хто справді вкрав, а тих, на кого ясновельможний палець указав. І якщо до виступу «Кварталу» цей вислів Зеленського виглядав просто як комунікаційна неакуратність або  недоречна легковажність, то тепер... не знаєш, що й гадати.

От і почали пригадуватися перестороги, які ще півроку тому здавалися дрібницями й прискіпуваннями. «Слуга народу» - це поняття з того самого понятійного ряду, що й «вороги народу». У них спільний автор і спільний історичний контекст. А ми досі до пуття не знаємо світогляду нашого президента. Знаємо, що довгі роки він виступав на сцені для пострадянської аудиторії з пострадянським контентом. Знаємо, що під час передвиборчої кампанії він стверджував, що його політичний кумир — це Лі Куан Ю, тобто такий собі «справедливий диктатор». Знаємо, що під час уже двох виборчих кампаній він скористався поняттям саме зі згаданого ряду. То, може, той Лі Куан Ю був із вусами й у галіфе? Якби не кварталівська «політична сатира», подібне запитання не постало би — принаймні так гостро.

...А під боком ми маємо яскравий приклад того, що діячі культури й художні колективи, зокрема й із ім'ям та репутацією, наввипередки виступають із тими меседжами, які просуває влада. Коли розважальні телепрограми несуть аудиторії пропагандистські послання й є мало не авангардом у тому. Так-так, ідеться про Росію. Але там — пропаганда, засилля пропаганди. Там усе одержавлене. То саме там не рідкість, коли розповідають, що українці, умовно кажучи, «підливають соляру» «ненависній хунті», бо буцімто хочуть єднання з Росією, то саме там телебачення привчає ненавидіти «хохлів», «піндосів», «ліберастів», Навального — й так далі, й таке інше.

То невже й ми вступили в епоху тотальної пропаганди? І ще одне запитання. Люди, в яких усе просто й зрозуміло, в яких «тарифи виросли, бо Порошенко з Гонтарєвою поклали до кишені різницю між новими та старими», в яких «Порошенко з Гонтарєвою поклали до кишені Приватбанк», у яких «от усіх посадимо — й тоді заживемо не гірше за Німеччину» - чи не на таких людей тепер орієнтується влада у своїй комунікації? Чи не вони, з її погляду, мають становити кістяк «громадянського суспільства»? Якби не виступ «Кварталу», не було б підстав поставити ці питання руба. Бо не виходить відокремити «Квартал» від влади — ну, от не виходить.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2858
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду