detector.media
25.09.2019 11:36
На ресурсах ОРДЛО кожна п'ята новина про Україну була дезінформацією або містила сумнівні факти – ІМІ
На ресурсах ОРДЛО кожна п'ята новина про Україну була дезінформацією або містила сумнівні факти – ІМІ
У квітні 2019 року рівень дезінформації в семи популярних інтернет-ресурсах, що функціонують на окупованих територіях Донбасу, становив 21% новин (усього 880 матеріалів). Кожна п'ята новина про Україну, була дезінформацією, фейком або містила сумнівні факти.

Про це йдеться в моніторингу ГО «Інститут масової інформації», який провели з 22 по 26 квітня 2019 року.

«ЗМІ так званих "Л/ДНР" найбільше уваги у своєму порядку денному приділяли владі України. 20% усієї кількості матеріалів стосувалися саме цієї теми, 19,5% матеріалів висвітлювали діяльність самопроголошеної влади "Л/ДНР", 10% матеріалів стосувалися зведень із зони бойових дій. Найменше уваги ці медіа приділяли російській владі – 9% матеріалів», – йдеться в повідомленні.

Водночас найбільш позитивно медіа «Л/ДНР» писали про свою місцеву владу: 89% матеріалів про місцевих очільників були компліментарними і мали позитивну конотацію. Матеріалів з негативною конотацією щодо їхньої діяльності виявлено не було, а ще 11% матеріалів мали нейтральну тональність висвітлення.

Про російську владу ці ресурси писали переважно позитивно: 85% матеріалів про неї мали позитивну конотацію і лише 2% – негативну тональність. Варто зауважити, що всі такі матеріали вийшли до постанови президента РФ Путіна про спрощену систему надання паспортів жителям ОРДЛО. Після ж цієї законодавчої ініціативи всі матеріали про російську владу мали тільки позитивну тональність.

Натомість 49% матеріалів, що стосувалися української влади, мала негативне забарвлення. Ще 45% матеріалів були нейтральними, і лише 6% можна назвати позитивними. Зокрема, усі позитивні матеріали висвітлювали передвиборчу кампанію, яка тривала на момент дослідження, нинішнього Президента України Володимира Зеленського. Водночас негативних матеріалів щодо пана Зеленського було найменше з усіх інших представників української влади – 19%. Тоді як рівень негативних матеріалів про п’ятого президента Петра Порошенка становив 63% матеріалів.

«Також варто зауважити, що рівень мови ворожнечі в ЗМІ т.зв. "Л/ДНР" знизився з 11% загальної кількості новин про Україну (дані моніторингу ІМІ 2017 року) до 5% у 2019 році. Передусім мова ворожнечі стосувалась українських військових, яких у ЗМІ т.зв. "Л/ДНР" називають "карателями", "нацистами", "садистами"», – зазначається в дослідженні.  

За інформацією ІМІ, медіа, які продовжують функціонувати в ОРДО, «є відверто пропагандистськими та антиукраїнськими». На окупованій території функціонують чотири телеканали («Оплот ТВ», який діє на базі захопленого місцевого телеканалу «Перший муніципальний»; «Новороссия ТВ» Губарева, що працює на захопленій частоті ЮНІОНу та «1+1»; «Первый республиканский», який мовить на частотах захопленого сепаратистами 27-го каналу, та «Второй республиканский», колишній ЮНІОН), а також працює російське телебачення.

Моніторинг висвітлення теми України в медіа окупованих територій Донбасу, з 22 по 26 квітня 2019 року. «Русская весна», Донецкое Агентство Новостей, Первый республиканский канал, Луганский информационный центр, ДНР-24, «Новоросия», НДР.

Дослідження проводилося за такими методологіями: Методологія дослідження ЗМІ окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконує міжнародна організація Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews Network.

 

Фото: ІМІ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY