Зради і перемоги в мовленні українських каналів на Крим

13 Травня 2019
1654
13 Травня 2019
19:26

Зради і перемоги в мовленні українських каналів на Крим

Сергій Костинський
Член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (2015-2020 рр.)
1654
Зради і перемоги в мовленні українських каналів на Крим

1. Росіяни блокують наш радіосигнал в Криму!!!

Так, звичайно блокують, оскільки йде війна. Але блокують лише те, що можуть заблокувати - окремий сегмент FM-радіомовлення. Середньохвильове радіомовлення (АМ), супутникове радіо і телебачення, а також інтернет-телерадіомовлення є доступними будь-де в Криму, і мешканці півострова користуються цими технологіями.

Загалом, для держави-агресора телерадіомовлення є одним з головних інструментів війни проти України.

Саме тому у березні 2014-го росіяни перш за все в захопленому ними Криму вимкнули все українське ефірне телебачення і увімкнули російське. З українським радіомовленням покінчили упродовж року.

Ми розвиваємо українське мовлення на територію Криму з території Херсонської області з 2015 року. Системну протидію нашій роботі російська окупаційна влада здійснює з 2016 року.

2. В Криму немає українських телеканалів і радіостанцій!!!

Насправді в Криму доступні всі українські телеканали і частина радіостанцій, оскільки для мовлення на територію Криму українська держава використовує всі наявні технології мовлення.

Якщо FM-радіо і аналогове телебачення - це технології локального мовлення, які дозволяють поширювати сигнал на обмежену територію навколо телекомунікаційної вежі (умовно, до 60 км),

то супутникова технологія забезпечує сигналом телеканалів і радіостанцій всю окуповану територію без винятку, а АМ-радіомовлення - до 80% території Криму.

Завдяки українському мовленню з супутників Amos та Astra, в Криму (як і в Донецькій і Луганській областях) доступні 8 українських радіостанцій, сигнал яких окупаційна влада не може заглушити:

  • UA:Українське радіо (Всесвітня служба радіомовлення України);
  • UA:Українське радіо;
  • UA:Радіо Промінь;
  • UA:Радіо Культура;
  • Громадське радіо;
  • Радіо Meydan та інші.

Крім того, завдяки супутниковому мовленню в Криму доступні 109 українських телеканалів, сигнал яких окупаційна влада півострова також не може заглушити.

Також на середніх хвилях - на частоті 549 кГц - на територію Криму безперешкодно мовить UA:Українське радіо.

3. Влада нічого не робить!!!

Робить. Розуміючи важливість супутникового телерадіомовлення, Національна рада за останні роки видала ліцензії на супутниковое мовлення +51 новому українському телеканалу.

В рамках роботи Комісії при Мінінформі на півдні Херсонщини побудована одна нова вежа - в Чонгарі (150 м) і збільшена висота другої - діючої - в Чаплинці (до 133 м).

У 2014 році, після окупації Криму, на півдні Херсонської області мовили лише 3 (!) українські радіостанції, які використовували 3 FM-частоти - в Генічеську.

За останні роки ми поступово привели в райони Херсонської області, які межують з Кримом, 13 додаткових радіостанцій. Наразі їхня кількість становить 16.

Це більш ніж багато, оскільки, зазвичай, радіостанції у великій кількості концентруються не в сільськіх районах, а переважно в містах.

Всі вони отримали право мовити в Лазурному, Новотроїцьку, Риковому, Скадовську, Чаплинці і Чонгарі. Кількість виданих FM-частот збільшилася з 3-х до 29-ти.

Ми поступово запускали нові радіостанції, щоб окупаційна влада Криму не могла заглушити їх всі одразу.

Але наразі весь наявний резерв вичерпаний - ми використали всі вільні радіочастоти і замовили нові.

Щойно Національна рада отримує нові частоти в резерв - ми залучаємо до мовлення нові радіостанції.

4. Чому все робиться так довго!!!

Процес розвитку телерадіомовлення доволі складний, оскільки передбачає виконання певних вимог законодавства і процедур, взаємодії різних органів державної влади, державних підприємств, координації з сусідніми державами (не державою-агресором), залучення приватних радіостанцій і Суспільного мовлення (з власних каналів в української держави лише військова радіостанція Армія FM та телеканал іномовлення UATV).

Менш із тим, в рамках роботи Комісії при Мінінформі ми створили приклад ефективного державно-приватного партнерства:

  • держава розробляє стратегічний план дій;
  • держава замовляє і видає частоти;
  • держава і бізнес будують інфраструктуру;
  • Суспільне мовлення і приватні мовники отримують ліцензії, закуповують і встановлюють обладнання.

Очевидною перемогою стало те, що наприкінці 2017 року парламент ухвалив, а Президент підписав закон про спрощену процедуру ліцензування телеканалів і радіостанцій, яка сьогодні передбачена лише для трьох регіонів:

  • Донецької області;
  • Луганської області;
  • 6-ти районів Херсонської області, які межують з Кримом.

Цей закон суттєво прискорив проходження всіх необхідних процедур, які обмежували наші можливості, а також зняв зайвий фінансовий тиск з мовників.

5. Коли кримський інформаційний простір буде українським?!!

Коли звільнемо Крим і повернемо собі всю телеком-інфраструктуру, яку захопив ворог.

А зараз ми присутні в інформпросторі півострова, завдяки сучасним технологіям, всіма телеканалами (супутник, інтернет) і частиною радіостанцій (АМ, супутник, інтернет).

6. Що робити українській державі далі?

Розвивати українське телерадіомовлення на межі з Кримом. Фіксувати порушення, інформувати про них держави-союзників, розширювати і поглиблювати санкційний тиск на державу-агресора.

І, головне, не панікувати.

В Криму сьогодні доступні 109 українських телеканалів і 8 радіостанцій завдяки супутниковому мовленню. Ця технологія дозволяє нам безперешкодно доставляти сигнал нашим громадянам в будь-який населений пункт 24 години на добу. PS Інфографіка фіксує стан мовлення на 2018 рік. На поточний час телеканалів вже більше.

За 4 роки роботи Комісії при Мінінформі, в яку входить і Національна рада, побудована 1 нова вежа (в Чонгарі) і збільшена висота діючої вежі (в Чаплинці). Видано 26 нових FM-частот і залучено 13 нових радіостанцій для мовлення в 7 населених пунктах, які межують з Кримом.

Джерело: Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1654
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду